Co może łączyć dobre piwo i świeżo paloną kawę? Chociaż to zupełnie odmienne napoje, mogą mieć jedną wspólną cechę – rzemieślnicze podejście ich twórców. Podejście z dbałością o jakość, z unikalną recepturą i produkcją w niewielkich partiach.

Zachodniopomorski Browar Folga, znany ze znakomitych rzemieślniczych piw oraz my, palarnia kawy Qualia połączyliśmy siły, aby stworzyć coś naprawdę wyjątkowego! W wyniku tej kooperacji powstała limitowana edycja kaw leżakowanych w beczkach po piwie – Smoked Barrel Aged Coffee.

W pewne piękne popołudnie Filip z Folgi przyjechał do nas z dwiema pękatymi, dębowymi beczkami. Oryginalnie były to beczki po czerwonym wytrawnym winie Bordeaux, aczkolwiek oczywiście na winie ich historia się nie zakończyła. Kolejnym alkoholem, który leżakował w ich wnętrzu był Quadrupel, który notabene zdobył brązowy medal w Konkursie Piw Rzemieślniczych 2022, a następnym Wee Heavy.

Trzecim piwem, które odpoczywało w powyższych beczkach było Grodziskie (w klasycznym polskim stylu). Do tego było z niezłym twistem, ponieważ oprócz standardowej wędzonki dębowej, dodano do piwa słodu wędzonego torfem i sarsaparillę (korzenie korcorośli), które nadały niesamowitego aromatu ziół, przypraw, banana oraz wanilii. Grodziskie leżało w beczkach aż rok, przez co nuty dębowe, wanilina, kokos są wyraźne. Fakt, który nas niesamowicie zaskoczył – beczki różniły się intensywnością aromatów. Beczka #1 była mniej owocowa, natomiast w #2 owocowość została bardziej podkreślona i miała mnóstwo wanilii z dębiny.

Podczas wielu testów nasz Head Roaster Paweł starał się znaleźć ziarna kawy, które będą komponować się z wyżej wymienionymi profilami. Kawa z segmentu specialty, arabica Peru Aprocassi w obróbce Honey wydała się najlepszą opcją. Ziarna muszą równomiernie chłonąć nowe aromaty, dlatego codziennie w palarni toczono beczki i regularnie sprawdzano wilgotność zielonej kawy, w celu zatrzymania procesu w odpowiednim momencie. Na samym końcu trzeba było kawę wysuszyć, żeby uniknąć pleśni, a następnie przygotować profil palenia. Ziarenka wyciągnęły z dębowych beczek wszystko, co najlepsze, a Paweł podkreślił to doskonałym wypałem.

Także w kawie Smoked Barrel Aged Coffee #1 (czarna paczka) będziecie mogli wyczuć nuty żywiczne, kwiaty oraz wanilinę. Natomiast w drugiej kawie Smoked Barrel Aged Coffee #2 (biała paczka) w profilu sensorycznym wyczuwalny będzie stout, kwiaty oraz amaretto. Obie kawy zostały jasno wypalone pod przelewowe metody parzenia.

Na zdrowie!

https://qualiacaffe.com/