Po raz pierwszy mieszkańcy Szczecina mogą wziąć udział w Festiwalu Śniadań BreakfastWeek! Na tym nie koniec jesiennych przygód kulinarnych. Dla tych, którzy nie lubią rano wstawać, 35 restauracji przygotowało popisowe menu w ramach RestaurantWeek®.
Tej jesieni BreakfastWeek towarzyszy RestaurantWeek®. Od 8 października do 17 listopada br. mieszkańcy Szczecina mogą odkrywać śniadaniowe menu i kawy na napoju roślinnym Alpro w okazjonalnej cenie – 35 złotych + 3,98 zł za opłatę rezerwacyjną.
28 unikatowych śniadań
W Szczecinie poranne propozycje przygotowało 14 restauracji – Sowa, La Luna, Bonjour French Bistro, Winestone, Kisiel, Orsola Centrum, Orsola Przestrzenna, Bajgle Króla Jana, Małe Przyjemności, Tutaj, Latin Brunch, Restauracja Lokalna, AMORE, Limone Cafe.
– Przygotowały 28 unikatowych śniadań, których nie znajdziemy w ich codziennych kartach. To świetny czas na sprawdzenie nowych, jesiennych propozycji, ale i wsparcie lokalnych, ulubionych miejsc. Szczecinianie pokochali poranne spotkania przy stole, w gronie znajomych i rodziny. A Festiwal daje możliwość skosztowania popisowych śniadań wraz z kawą na napoju roślinnym za jedyne 35 złotych – zachęca Justyna Hof, city manager Restaurant Club w Szczecinie.
„Brzmi jak dobry początek dnia”
Okazję do spróbowania śniadaniowego menu mieli ambasadorzy festiwalu zaproszeni do Restauracji Sowa.
– Jeśli do tej pory zaglądaliście na aleję Wojska Polskiego 17 jedynie na obiad lub kolację, proponujemy wybrać się tam również właśnie na śniadanie! Podczas BreakfastWeek zjecie między innymi domową brioszkę podaną z ciecierzycą i curry, pesto z pieczonej papryki z serem Bursztyn i orzechami nerkowca. Jest też wersja mięsna z panierowaną kaszanką, marmoladą z cebuli i własnoręcznie robionym majonezem szczypiorkowym. Do tego aromatyczna kawa i owocowy koktajl – wymienia Justyna Hof.
Proces rezerwacji jest podobny tego z RestaurantWeek®. Wystarczy wejść na stronę www.BreakfastWeek.pl i wybrać jedno z dwóch popisowych menu śniadaniowych. W ramach prezentu do każdej rezerwacji, goście otrzymają kawę z napojem roślinnym Alpro. Do wyboru są Alproccino (cappuccino z kremowym owsianym Alpro Barista) i Alprolatte (latte z migdałowym Alpro Barista).
Nie zabraknie królowej jesiennych stołów
A teraz czas na obiadowe menu, czyli jesienną odsłonę RestaurantWeek®, która prowadzona jest pod hasłem #FoodieMoments. Nie zabraknie królowej jesiennych stołów, czyli dyni oraz okazji do skosztowania dziczyzny i wieprzowiny Duroc. Na fanów kuchni wschodniej czekają menu koreańskie, wietnamskie, japońskie, chińskie, tajskie, hinduskie i syryjskie.
– Jesienna edycja RestaurantWeek® w Szczecinie będzie obfitować w ciekawe dania i połączenia, jak ślimaki po burgundzku (Restauracja Sowa), wytrawny, grzybowy Crème brûlée (Bellevue), redefine meat z masłem truflowym (małe Przyjemności), seleryba z batatami à la kimchi (Kuś mnie), Mille-feuille z pasztetem drobiowym własnej roboty (Bonjour French Bistro), czy czarne lody z dodatkiem mątwy i soli himalajskiej (Centralé) – wymienia Justyna Hof.
O tym, jakie smaki czekają podczas jesiennej edycji, przekonali się ambasadorzy zaproszeni na kolację w małych Przyjemnościach przy ul. Kaszubskiej 57. W menu przygotowanym przez szefa kuchni Adama Mierzwę pojawiły się m.in. cannelloni z pieczoną dynią, wędzonym twarogiem i sosem beszamelowo-migdałowym oraz stek wieprzowy Duroc z kością, zasmażaną kapustą z grzybami i boczkiem.
70 propozycji menu czeka
Swoich reprezentantów mają również kuchnie włoska, grecka i meksykańska. Specjały prosto z Bałkanów zaserwuje laureat wiosennej edycji RestaurantWeek®, czyli Nesebar Kuchnia Bałkańska. – Każdy znajdzie coś dla siebie – zapewnia Justyna Hof. – Gorąco zachęcam do sprawdzenia 70 menu w 35 szczecińskich restauracjach.
Wśród festiwalowych restauracji w Szczecinie znajdziemy: Winestone, The Greek Ouzeri, Restauracja Sowa, Nesebar kuchnia bałkańska, Jin Du, Sake Sushi&Thai, Kathmandu, Krowa Mać Burgers Szczecin, Sushi&Pizza House, BelleVue (Grand Hotel Focus), La Luna, Same Sushi, The kitchen meet&eat, Rocker Club Rock&Grill, Centrale Szczecin, AMORE, Bombay, el Tapatio, Naga Thai&Sushi Restaurant, Na Uboczu, Kuś mnie, Yeonghon, rong Restaurant, Aramia Podzamcze, Bonjour French Bistro, Sushi Kushi Zbożowa, Ramen Shop Zbożowa, małe Przyjemności, Restauracja Lokalna, Koku Sushi Wojska Polskiego, Koku Sushi Warcisława I, MUCCA Szczecin, taras., Palmyra, Tutaj Klubokawiarnia&bistro.
Na gości czeka trzydaniowe menu z prezentem od partnera w festiwalowej cenie 69,99 zł (do -40 zł rabatu z kartą Visa) + opłata rezerwacyjna 5,98 zł. Rezerwacje prowadzone są na https://RestaurantWeek.pl/.
Festiwal odbywa się pod patronatem wSzczecinie.pl.
Komentarze
7