– Zapraszamy wszystkich szczecinian, turystów do konsumowania pysznych i gorących pasztecików – serwujemy trzy rodzaje – z mięsem, z pieczarkami i żółtym serem oraz z kapustą i grzybami – mówi Bogumiła Polańska właścicielka Baru Pasztecik przy al. Wojska Polskiego 46.
Dzięki jej inicjatywie szczeciński pasztecik w grudniu 2010 roku został wpisany na ministerialną Listę Produktów Tradycyjnych. Receptura przysmaku opiera się na naturalnych składnikach i tradycyjnych metodach wyrabiania ciasta drożdżowego. Sekret smaku tkwi w idealnych proporcjach i sposobie mieszania składników. Prawdziwy pasztecik jest serwowany prosto z maszyny służącej do jego wypieku.
Historia pasztecika szczecińskiego sięga końca lat 60. XX wieku. W 1969 roku Szczecińska Spółdzielnia Społem otrzymała z radzieckiego demobilu specjalną maszynę do wyrabiania drożdżowych „pierożków”, które nazwano pasztecikami. Pierwotnie najpopularniejszym nadzieniem było mięso, jednak w latach 80. pojawiły się także wersje z masą jajeczną, rybną czy twarożkiem, zarówno na słodko, jak i słono.
Komentarze