Tatar z malinami jako deser? A może kluski ziemniaczane po koreańsku z domowym kimchi lub wędzony rekin? Tylko do 19 listopada możemy spróbować tych i wielu innych dań, które powstały w ramach jesiennej odsłony RestaurantWeek®.

Specjalne menu, składające się z przystawki, głównego dania i deseru, przygotowało 27 szczecińskich restauracji. Na pierwszy plan przebijają się grzyby, jesienne warzywa, szeroki wybór ryb oraz mięs. Nie brakuje także pozycji, które łączą to, co na pierwszą myśl może się wydawać nie do połączenia.

Nie potrzebne są gwiazdki ani prestiżowe rankingi

I tak Dzika Kuchnia zaprasza na deser w formie tatara z malinami, Luca Resto Cafe na risotto z musem cytrynowym, a Małe Przyjemności na kluski ziemniaczane po koreańsku z domowym kimchi.

Szef kuchni Restauracji Sowa proponuje mięso z małży, czarne ravioli z grzybami shimeji na kremie z dyni, a Nesebar – policzki wieprzowe duszone w czerwonym wytrawnym winie Syrah z wędzonymi śliwkami. 

Z kolei Rocker Club&Grill zaprasza na Ozzy burger z serem halloumi i bakłażanem. RestaurantWeek® to także jedna z niewielu okazji do spróbowania wędzonego rekina, na którego zaprasza Same Sushi.

– Ta odsłona smakuje naprawdę wybitnie, bo oparta jest na rekomendacjach Foodies, którzy dzielą się swoimi kulinarnymi odkryciami i ulubionymi miejscami. Nie potrzebujesz gwiazdek ani prestiżowych rankingów, by odkryć miejsca godne uwagi – zachęca Justyna Hof, city manager RestaurantWeek®.

W tym roku wśród debiutantów znalazły się Dzika Kuchnia, Zakotwiczony, Luca Restocafe, Pasta Bar Farfalle. Ale na tym nie koniec. Szczecinianie mogą spróbować, co przygotowali szefowie kuchni: Bellevue, Rocker Club&Grill, Restauracji Sowa, małych Przyjemności, Nesebar, Palmyry, Yeonghon, Bombay, Krowa Mać Burger’s Szczecin, Same sushi, Irish Pub Dublin, Piatto Italian Kitchen, Jagiellonki, Sake Wok&Sushi, La Luny, Amore., Mucca Szczecin, Aramii Podzamcze, Koku Sushi Księcia Warcisława, Jin Du, Kathmandu.

Na gości czeka trzydaniowe menu z prezentem od partnera w festiwalowej cenie 69,99 zł + opłata rezerwacyjna 9,99 zł. Rezerwacje prowadzone są na https://RestaurantWeek.pl/

Śniadania wytrawne i na słodko

Do Szczecina powróciła także poranna odsłona festiwalu – BreakfastWeek. Do 19 listopada mieszkańcy mogą odkrywać 7 śniadaniowych menu i kawy na napoju roślinnym Alpro w okazjonalnej cenie. Do wyboru są dwie opcje: Alproccino (cappuccino na kremowym owsianym Alpro Barista) oraz Alprolatte (latte na migdałowym Alpro Barista).

Bonjour French Bistro zaprasza na słodkie śniadanie z czekoladowymi naleśnikami, a Limone Cafe – na słodki tost na bazie brioche z domową frużeliną, kremem na bazie mascarpone oraz świeżymi malinami. Latin Brunch proponuje szarpaną wieprzowinę w autorskim wywarze z sosem BBQ, a Aloha Szczecin – hummus z dynią, gruszką, fetą, orzechami, jajkiem i foccacią.

To także okazja do spróbowania jajek w pomidorach od AMORE., angielskiego śniadania w Rydla 52 czy serniczków ukraińskich od La Luny.

Pełne menu i rezerwacje znajdziemy na stronie https://restaurantclub.pl/breakfastweek. Popisowe śniadania z kawą na roślinnym napoju Alpro można zjeść już za 35 złotych (+ opłata rezerwacyjna 5 zł).

Redakcja wSzczecinie.pl pełni patronat nad RestaurantWeek® i BreakfastWeek.