Aleja Kwiatowa wypełniła się w piątek stoiskami z rzemieślniczymi piwami z lokalnych browarów. Oktoberfest na stałe wpisał się już w kalendarz szczecińskich wydarzeń i nawet deszcz nie mógł poważniej zagrozić frekwencji. – Na pogodę nie możemy narzekać, przecież jest październik. Jutro też przyjdziemy – mówi pan Michał.

Przez trzy dni w Alei Kwiatowej można poznać całe spektrum piwnych smaków. Zarówno tych klasycznych z procentami, jak również delikatnych, smakowych czy bezalkoholowych. Warzonych z różnych słodów, najczęściej według oryginalnych receptur.

„To dla nas superwydarzenie”

– Jesteśmy piwoszami, więc to dla nas superwydarzenie. Testujemy różne smaki, korzystamy z zestawów degustacyjnych. W ogóle uważam, że w Szczecinie za mało się dzieje. Takich imprez czy innych jarmarków powinno być więcej – uważa pan Adam.

– Szukamy browarów na co dzień niedostępnych, nie tych z piwami, które można bez problemu kupić w sklepie – dodaje pan Michał. – Jest fajnie, tylko mogłoby być więcej miejsca. Teraz jeszcze można normalnie przejść, ale w sobotę będzie już o to trudno. Może warto przenieść to wydarzenie na Łasztownię? Przynajmniej kolejki do poszczególnych stoisk, by się nie mieszały.

Jak Oktoberfest to muszą być piwa z Bawarii

A na tegorocznym szczecińskim Oktoberfest można ustawić się w kolejce do 17 stoisk z rzemieślniczymi piwami. Wśród nich nowość z regionu, w którym narodziła się tradycja październikowych chmielnych dożynek – z Bawarii.

– Byliśmy już w Szczecinie, ale nie na Oktoberfest – opowiadają nam reprezentanci browaru Erl Bräu & Kalea. – To rodzinny browar z długą tradycją, stawiający na klasykę. Cieszymy się, że ustawia się do nas dużo ludzi, choć to dopiero początek imprezy.

W szczecińskim święcie piwa biorą udział również: Colberg, Browar za miastem, Browar Witnica, Miejski Browar Stargard, Browar Pod Zamkiem, Browar Piwo z Żuka, Browar Gryfus, Browar Lubrow, Browar Maltgarden, Browar Stu Mostów, Browar Harpagen, Browar Nieczajna, Browar Bespoke, Browar Świdnica, Browar Sady, Browar Odrzański.

„Jesteśmy na samym początku wydarzenia, ale miejsc siedzących już nie było”

– Zwracamy uwagę przede wszystkim na szczecińskie akcenty. Szczecińskie wina są już świetnie znane, teraz czas na piwa – słyszymy od znajomych, którzy przystanęli przy jednym z wysokich stolików. – Jesteśmy na samym początku wydarzenia, ale miejsc siedzących już nie było. Można to lepiej zorganizować, bo teraz często dwie osoby zajmują cały duży, sześcioosobowy stolik. Fajnie byłoby też stworzyć cały zadaszony ciąg z miejscami siedzącymi.

Na szczecińskim Oktoberfest wystawia się też Skarb Templariuszy z nagradzanymi miodami pitnymi i winami oraz pijalnia nalewki wiśniowej Pijana Wiśnia.

Ofertę uzupełniają food trucki z burgerami, langoszami, frytkami, pizzą, daniami kuchni wietnamskiej, bułkami z szarpaną wieprzowiną, tostami i naleśnikami.

Jest też scena z prelekcjami, quizami i koncertami.

Szczecińskie święto piwa potrwa do niedzieli. W piątek stoiska czynne są do północy, w sobotę od godz. 12 do północy, a w niedzielę – od godz. 12 do godz. 18.

Program:

Piątek, 6.10.2023

16:00 Rozpoczęcie imprezy

16:00 – 19.00 Pivny Szczecin – spacer z przewodnikiem szlakiem piwa – sprzedaż biletów (Centrum Informacji Turystycznej).

16:30 – 17:30 Z cyklu: Poznajcie nasze browary: historia powstania, warzenie itp. Zapraszamy na scenę przedstawicieli browarów, które chcą się zaprezentować, opowiedzieć o swoich piwach.

18:00 – 18:30 Prelekcja Łukasza Anczyka – blog Opiwatele: „Piwo to nie złoty trunek”.

18:30 – 19.00 Quiz piwny/zawody z drobnymi nagrodami.

20:00 – 21.00 Koncert Queen Anne’s Revenge.

22.00 – 24.00 DJ set – Deep In My Soul collective.

24:00 Zakończenie imprezy.

Sobota, 7.10.2023

12:00 Rozpoczęcie drugiego dnia imprezy.

12:30 – 13:15 Prelekcja Łukasz Anczyk – blog Opiwatele: „Jak powstaje piwo i czemu nie robi się go z chmielu”.

13:30 – 14:30 Prelekcja Tomasz Wieczorek: czy Sydonia warzyła piwo? – opowiastki o ciekawych historycznych postaciach zajmujących się warzeniem piwa.

14:30 – 15.30 Z cyklu: Poznajcie nasze browary: historia powstania, warzenie itp. Zapraszamy na scenę przedstawicieli browarów, które chcą się zaprezentować, opowiedzieć o swoich piwach.

15:30 – 16.00 Quiz piwny/zawody z drobnymi nagrodami.

16:00 – 16:45 Prelekcja Łukasz Anczyk – blog Opiwatele: „Zawód piwowar – romantyczna przygoda, czy ciężki kawał chleba”.

16:00 – 19.00 Pivny Szczecin – spacer z przewodnikiem szklakiem piwa – sprzedaż biletów (Centrum Informacji Turystycznej).

17:00 – 19:00 Łukasz Anczyk – blog Opiwatele: „Przez zabawę do wiedzy – degustacja stylów piwnych z udziałem publiczności”.

20:00 – 21:00 Koncert Something On The Wall.

21:30 – 22:15 Stand up Zbychu Grabowski.

22.30 – 24.00 DJ set – Deep In My Soul collective.

24:00 Zakończenie imprezy.

Niedziela, 8.10.2023

12:00 Rozpoczęcie trzeciego dnia imprezy.

14.00 – 15:00 Quiz piwny z drobnymi nagrodami.

15:00 – 16:00 Tomasz Wieczorek – prelekcja: „Jak historia piwa przeplata się z dziejami świata.”

18:00 Zakończenie imprezy.