Gdzie i kiedy?
Piwnica Kany
Plac Św. Piotra i Pawła 4/5
Od: niedziela, 15 grudnia 2019, 13:00
Do: niedziela, 15 grudnia 2019, 16:00
Za ile?
wegańska potrawa na wspólny stół lub 15 złotych do puszki
Zapraszamy do Piwnicy Kany na grudniowe spotkanie Czili Wege! Widzimy się już 15 grudnia.

 

Program spotkania:

13:00 - Wspólny Wegański Stół

14:00 - Wegańskie Święta - Małgorzata Kubica-Harbuz - pokaz kulinarny i dyskusja

16:00 - Czill przy stole i herbacie

Organizatorami są Vege Club Amar, BASTA Inicjatywa na Rzecz Zwierząt i Ośrodek Teatralny Kana. Wstęp to wegańska potrawa na wspólny stół lub 15 złotych do puszki.


Wegańskie Święta - Małgorzata Kubica-Harbuz

Wegańskie święta nigdy nie były dla mnie problemem. Po prostu jadłam to, co jest roślinne, zmieniałam składniki i nie robiłam na siłę wegańskich odpowiedników tradycyjnych potraw. Rozumiem jednak, że niektóre osoby je lubią i takich smaków szukają w wersji roślinnej. Co roku na święta przygotowuję makowiec, tofurnik, brownie, korzenne trufle, pasztet soczewicowy z grzybami, kutię, krokiety, pierogi, barszcz albo krem z buraków.

Na naszym spotkaniu porozmawiamy o tym, czy trudno być weganinem w święta, jak rozmawiać z rodziną oraz co przyrządzić, by kopara im opadła. Pokażę też kilka moich dań i wymienimy się inspiracjami.

Małgorzata Kubica-Harbuz - Wegetarianką zostałam w szkole podstawowej, bo mi się nie podobało, że przyczyniam się do zabijania zwierząt, że przemysłowa hodowla jest niekologiczna, a mięso nie jest nam do niczego potrzebne, bo wszystkie składniki odżywcze znajdziemy poza nim. Zbuntowałam się i postawiłam na swoim. Byłam mądrym dzieckiem. Teraz już z tą mądrością życiową gorzej. Weganizm był koleją losu, bardziej zaawansowanym etapem w podejściu do życia, nieco trudniejszym przecież niż wegetarianizm. Aż w końcu stał się rzeczywistością, przyspieszoną ze względu na zdiagnozowane nietolerancje pokarmowe. (Dziękuję wszystkim lekarzom, którzy leczyli mnie na serce). Trzeba było mi samej się zdiagnozować - pomogła mi w tym wiedza ze studiów dietetycznych. Kocham rośliny, uwielbiam jeść, chociaż tego po mnie nie widać, mogłabym zamknąć się na całe dnie w kuchni i wpuścić tam tylko kogoś, aby pomógł sprzątnąć.

Od 3 lat prowadzę bloga Dobre Zielsko, gdzie przedstawiam zdrowe przepisy, racjonalne i proste w wykonaniu. Bliska jest mi idea zero waste czy raczej bardziej rzeczywista less waste. Promuję życie zgodne z naturą, a mój weganizm nie kończy się tylko na talerzu. Udzielam konsultacji dietetycznych online, pracuję nad ebookami z przepisami oraz kompendium wiedzy praktycznej dotyczącej diety roślinnej, wciąż szukam inspiracji kulinarnych. Uwielbiam fotografować to, co jem. I czego nie jem również. Ciągle gdzieś się spieszę, mam 1000 pomysłów na minutę i nie wiem, jak to ogarnąć.


Wspólny Wegański Stół

Wspólny wegański stół nawiązuje do idei Kuchni Społecznej. Zapraszamy wszystkich, którzy podczas wspólnego posiłku chcą dowiedzieć się czegoś nowego, powymieniać się doświadczeniami kulinarnymi i nie tylko, lepiej poznać i miło spędzić czas. Stół tworzymy razem – dlatego to od nas zależy co chcemy zjeść i jak chcemy spędzić ten czas. Zasady uczestnictwa są niezwykle proste – albo przynosisz własną wegańską potrawę albo wrzucasz do puszki 15 zł i możesz posmakować tego co przynieśli inni. Dochód ze wspólnego stołu zostanie przeznaczony na organizację kolejnych spotkań Czili Vege oraz inicjatywy społeczne.

*Uwaga! Prosimy, żeby były to wyłącznie posiłki nie zawierające mięsa (w tym ryb) ani żadnych składników odzwierzęcych tj. mleka i jego przetworów, niektórych margaryn (zawierają tłuszcze zwierzęce), jajek, miodu, żelatyny, lecytyny i laktozy.

Do zobaczenia! Go Vegan! Stay Vegan!

FB: https://www.facebook.com/events/691658937908965/