Zaczęło się od spotkania na koncercie w Warszawie. Dziś szczecińska Qualia to nie tylko palarnia kawy speciality, ale też organizator festiwali i szkoleń. –Nie jesteśmy hurtownią kawy, tylko firmą kawową „od a do z” – podkreśla Adrian Małachowski, założyciel firmy.

W 2005 roku zespół Dead Can Dance po raz pierwszy zagrał w Warszawie. To data znacząca dla szczecińskich smakoszy kawy, bo właśnie na tym koncercie zaczęła się formować ekipa, która stała się prekursorem szczecińskiej kawy speciality.

–Qualia pochodzi od quality, czyli jakości. Taka była geneza nazwy, gdy wymyślałem ją kilkanaście lat temu. Od początku zakładaliśmy jakościowe podejście do tematu. Staramy się być najlepsi na każdym polu – mówi Adrian Małachowski.

Potwierdzają to prestiżowe wyróżnienia. Head roaster Qualii – Paweł Drzażdżewski – zdobył tytuł Mistrza Polski Roasting 2020, a dwa lata później był wicemistrzem. W 2022 roku reprezentował Polskę na mistrzostwach świata w paleniu kawy w Mediolanie

Qualia organizowała już u siebie eliminacje Mistrzostw Polski Aeropress. Za nami również już trzy szczecińskie festiwale kawowe.

– Możemy być dumni z tego, jak to było zrobione. Mocno rozwinięta była część edukacyjna. Każdy, kto chciał, mógł tam zdobyć wszelką możliwą wiedzę o kawie – mówi Adrian Małachowski. – Organizujemy też warsztaty, szkolenia i cuppingi. Chcemy zarażać naszym jakościowym podejściem do kawy.

W tym roku Qualia będzie też obecna na Pol’and’Rock Festival.