Smaczny kebab w asyście zawsze świeżych dodatków, a także wegetariańskie opcje: modne halloumi, falafele oraz hummus. W menu, oprócz inspiracji tureckich, znajdują się również te nawiązujące do kuchni greckiej, a nawet holenderskiej. Co ciekawe, bogata karta dań stała się tylko jednym z kilku istotnych wyróżników szczecińskiej restauracji Keps, którą znajdziemy w centrum Szczecina przy Deptaku Bogusława. Równie ważna jest tu staranność podania potraw i nowoczesna, dobrze zaprojektowana przestrzeń wewnątrz lokalu. Za posiłek zapłacimy niewiele, co przyciąga klientów w różnym wieku: od studentów, po pracowników korporacji i biznesmenów.

Magia prostego posiłku? Wygląda na to, że nie tylko

Keps jest lokalem, w którym osoby odpowiedzialne za wizerunek postanowiły wykorzystać ogromny potencjał kryjący się w sentymencie Polaków do kebaba i przy okazji zupełnie przedefiniować jego stereotyp, do tej pory mocno kojarzony z dwoma angielskimi słowami: „fast food”. Owszem, jedzenie w dalszym ciągu pozostaje szybkie w przyrządzeniu, ale diametralnie zmienia się oprawa z nim związana oraz sama lista dań w dość zaskakującym menu.

— Chcemy, aby nasi klienci odwiedzali nas jak restaurację, a nie typowy fast food — opowiada nam menadżer lokalu. — „Keps” zyskał odpowiednią oprawę wizualną i bardzo schludny, nowoczesny wystrój wnętrza, wraz z doskonałą wentylacją sali. Postanowiliśmy również, że same dania będziemy podawać naszym klientom w zupełnie inny sposób, bardzo elegancki i kojarzony do tej pory z o wiele droższymi restauracjami — dodaje.

„Można nie jeść w ogóle, ale nie można jeść źle”

Ten cytat z Salvadora Dali można spotkać na górze karty dań, tuż obok minimalistycznego znaku graficznego restauracji Keps. Został też wymalowany na jednej ze ścian lokalu — dla gości pozostaje nie do przeoczenia. Z tą myślą spójna pozostaje idea przygotowywania potraw na miejscu, ze świeżych warzyw i w 100% polskiego mięsa. Pozytywnie wyróżnia się również samo menu, dość zaskakujące, podzielone na trzy sekcje: Keps Klasik, Keps n’ Grill oraz Keps n’ Vege.

Klasycznie:

W klasycznej części menu kebab jest dokładnie tym, czego można się spodziewać: świeże warzywa w asyście mięsa wołowego lub z kurczaka, a do tego różne sosy do wyboru. Ponadto kilka sposobów podania: w typowej bułce, na talerzu, w boxie, bułce „rollo” oraz robionej na miejscu tortilli.

Z grilla:

Spoglądając na sekcję „grillowaną”, można doszukać się już nieco więcej finezji. Na uwagę zasługuje potrawa o nazwie Lahmacun, gdzie prym wiedzie tutejsza świetna tortilla. Holenderską zapiekankę z mięsem i warzywami można odnaleźć pod nazwą „Keps Alone”. Inną opcją jest Shawarma, z pieczonym mięsem i grillowanym lawashem. Z kolei bardzo dobrze przyrządzone i schludnie podane placki tortilli z zapiekanym serem i w towarzystwie frytek, kryją się pod nazwą Keps Idea.

Dla wegetarian:

Najciekawiej prezentuje się najmniej oczywista sekcja, czyli Keps n’ Vege. Zyskujący na popularności hummus, to pasta z mielonej cieciorki z czosnkiem, jogurtem i oliwą z oliwek, doprawiona przyprawami, podawana razem z grillowanym pieczywem. W tureckim lokalu można też skosztować nieco innej kuchni, kryjącej się pod nazwą Keps n’ Geco — to greckie rollo z oliwkami, serem feta i warzywami, z typową dla Grecji mieszanką przypraw.

Jest wysoka jakość potraw i nowoczesny lokal, jednak ceny wciąż pozostają bardzo atrakcyjne!

Szczeciński Keps, mimo swego ewidentnego wyróżniania się na tle konkurencji, wciąż pozostaje lokalem, w którym za posiłek nie płaci się zbyt wiele. Ceny w menu za pełne dania zaczynają się od 15 zł, a kończą na 25 zł. W sekcji wegetariańskiej znajdują się opcje nie droższe niż 22 zł. Za wspomniane wcześniej 15 zł można zjeść zarówno tradycyjnego kebaba w bułce, jak i hummus lub falafel. Każdy posiłek można uzupełnić o napoje np. w postaci znanego z Turcji jogurtu „Ayran”, dostępnego w cenie 4 zł.

Zapraszamy mieszkańców Szczecina nie tylko do lokalu, ale i na stronę restauracji na Facebooku: https://www.facebook.com/kepsmeatandroll/

Keps oferuje dania na miejscu i w dostawie (opcja dostępna niebawem) przez cały tydzień w godzinach:

poniedziałek, wtorek: 12:00 - 00:00

środa, czwartek: 12:00 - 02:00

piątek, sobota, niedziela: 12:00 - 04:00

 

Lokal znajduje się na szczecińskim Deptaku Bogusława, pod adresem: Ul. Księcia Bogusława X 44, 70-440, Szczecin

Zapraszamy!