Można tutaj wpaść na szybki obiad i za 10 zł zamówić klasyczny kotlet schabowy z ziemniakami albo usiąść spokojnie z rodziną czy znajomymi i spróbować konfitowanego uda z kaczki w sosie demiglas. Parkowa 13 to pierwszy w Szczecinie restobar.

Restobar, czyli połączenie restauracji i baru szybkiej obsługi. Jak to w praktyce wygląda? W aparthotelowym budynku przy ul. Parkowej 13 (u zbiegu z ul. Dubois) są dwa oddzielne wejścia do lokalu na parterze. Jedno prowadzi do nowoczesnego baru z bemarami z jedzeniem za ladą i kilkoma stolikami. Drugie, do urządzonej w ciepłym stylu sali restauracyjnej.

- Chcieliśmy stworzyć fajne miejsce ze smacznym jedzeniem, które obroni się również pod względem ekonomicznym. Stąd pomysł na takie połączenie. Co ciekawe, kiedy wymyśliliśmy tę koncepcję nie wiedzieliśmy nawet, że taki termin jak restobar już istnieje i w Polsce powstały wcześniej podobne lokale. W Szczecinie jesteśmy pierwsi - mówi Albert Ihnofeld, manager Parkowej 13.

Restauracja

Za kartę dań w części restauracyjnej odpowiadają bracia – Grzegorz i Adam Mierzwa. Parkowa 13 działa od ponad miesiąca i dorobiła się już stałych gości, którzy wracają tutaj na swoje ulubione dania. Dla wielu to wspomniane już wcześniej konfitowane udo z kaczki, ale często zamawiane są również żeberka wolne pieczone BBQ czy burgery z sezonowaną wołowiną w wypiekanych na miejscu bułkach. Wkrótce w karcie pojawić ma się również klasyczna polska golonka. Ale nie tylko fani potraw mięsnych znajdą tutaj coś dla siebie, dużą popularnością cieszy się np. sałatka z gruszką. Menu dopełnia szeroki wybór różnych rodzajów pizzy. Ceny dań głównych zaczynają się od 22 zł.

- Dużą wagę przykładamy do szczegółów, takich np. jak forma podania. Prawdziwe show można zobaczyć zamawiając tatara z polędwicy wołowej. Pod kieliszek, w którym jest podawany, pompowany jest azot. Po jego odsłonięciu przy stole pojawia się efektowna mgiełka – opowiada Albert Ihnofeld.

Naturalne lody i drinki najwyższej klasy

Oferta Parkowej 13 jest bardzo szeroka, więc żeby wszystkie propozycje spełniały najwyższe standardy podjęto współpracę ze specjalistami w konkretnych dziedzinach. Lody naturalne specjalnie dla nich przygotowuje pan Piotr ze znanej sieci kawiarni Cup&Cake by Izybar. Niedługo będzie można je kupić prosto z ulicy, bo będą sprzedawane również przed wejściem.

Drinki przygotowywane są z pomocą specjalistów z popularnego koktajl baru - 17 Schodów. Najchętniej zamawiana jest klasyka gatunku, czyli orzeźwiające Mojito i Prosecco prosto z beczki. Wybrać można też np. Whiskey Sour czy Aperol Spritz. Albo zdecydować się na piwo kraftowe.

Zielony ogródek w środku miasta

Już niedługo w ciepłe dni będzie można usiąść w restauracyjnym ogródku, który powstaje na zapleczu lokalu. Będzie dużo zieleni i nowe możliwości kulinarne. Takie jak grillowanie, które jest już zapowiadane na otwarcie ogródka. Informacja o dokładnej dacie pojawi się na facebookowym profilu lokalu - https://www.facebook.com/parkowa13/.

– Cały czas się rozwijamy i liczymy, że przyjeżdżać będzie do nas coraz więcej osób z całego Szczecina. Jesteśmy blisko Wałów Chrobrego, to fajne miejsce np. na niedzielny, rodzinny obiad połączony ze spacerem. Niekoniecznie trzeba jechać na Podzamcze czy bulwary – mówi Albert Ihnofeld.

Część restauracyjna jest czynna od poniedziałku do czwartku w godz. 12-20, w piątek i sobotę w godz. 12-22 i w niedzielę od 12 do 18.

Bar szybkiej obsługi

W części barowej większość zdrowych i świeżych potraw domowych zamówić można w cenie od 7 do 10 zł. Codziennie menu się zmienia, można je sprawdzić na Facebooku. Niezmiennie pojawia się w nim tylko klasyczny kotlet schabowy z ziemniakami (10 zł). Można spotkać też chętnie zamawiany rumsztyk z cebulką (8 zł), różnego rodzaju pierogi (nawet od 1,25 zł od sztuki), rosół (4 zł) czy strogonowa (14 zł). Ale kucharze proponują nie tylko dania z kuchni polskiej. Często przygotowują np. chili con carne (9 zł) czy burrito (9 zł). Wszystkie potrawy, zarówno z części barowej jak i restauracyjnej, można zamawiać na dowóz (od 30 zł).

- Bar od początku cieszy się olbrzymią popularnością. Brakowało tutaj takiego miejsca w nowoczesnym wydaniu. Goście proszą nas, żeby przedłużyć godziny działania baru i prawdopodobnie niedługo będzie on czynny do 17.30. Natomiast na pewno pozostanie zamknięty w soboty i niedziele. Uważamy, że to czas na spokojny obiad w miłym towarzystwie, np. w naszej restauracji, a nie na szybki posiłek w barze – tłumaczy Albert Ihnofeld.

Na razie część barowa czynna jest od poniedziałku do piątku w godzinach 11-17.

Bańki, piknik i rowerzysta na bicyklu

Wystrój obu części Parkowej 13 powstawał z jednym założeniem – ma być przyjemnie i ciepło. Dlatego wnętrza są jasne, a na ścianach można zobaczyć wesołe grafiki z bańkami mydlanymi czy piknikiem. A jeśli przyjrzymy się oświetleniu w barze, zobaczymy, że ono też przypomina wspomniane bańki. W wielu miejscach lokalu przewija się motyw z rowerzystą na bicyklu z wielkim przednim kołem – to logo Parkowej 13.

- Pierwszy jego szkic przygotowała moja ośmioletnia córka. Końcowy efekt to dzieło pana Kamila z pracowni graficznej Sklep Reklamowy – mówi Albert Ihnofeld.

Imprezy okolicznościowe trzeba zamawiać z wyprzedzeniem

W Parkowej 13 można organizować wszelkie imprezy okolicznościowe do 40 osób. Od urodzin poprzez spotkania integracyjne pracowników po imprezy komunijne. Gościom zapewniana jest kompleksowa obsługa przyjęcia, na którą składa się wynajęcie i udekorowanie sali, przygotowanie odpowiedniego menu oraz zapewnienie obsługi. Chętnych nie brakuje, więc terminy trzeba rezerwować z wyprzedzeniem.

Parkowa 13 to również apartamentowiec. Nad restobarem są apartamenty do wynajęcia, a restauracja pełni również funkcję lobby. Budynek pod tym adresem to tylko pierwszy etap inwestycji. W następnym powstanie kolejny, w miejscu, w którym dziś jest budka z kebabem i warzywniak. W trzecim etapie budowlańcy skręcą w lewo, wzdłuż wejścia do sklepu Społem. Łącznie z istniejącym planowane są cztery budynki.