Stołówki szkolne działają na podobnych zasadach co pozostałe lokale gastronomiczne. Do ich prowadzenia potrzebne są odpowiednie warunki sanitarne oraz zaplecze kuchenne wyposażone w profesjonalne urządzenia. Najważniejszym elementem stołówki szkolnej jest sprzęt do obróbki termicznej. Jakie powinien mieć parametry?

Najważniejsze urządzenia w stołówce

Stołówka szkolna to miejsce, które musi być przygotowane do serwowania wielu posiłków jednocześnie. Oprócz podstawowego wyposażenia, takiego jak zastawa stołowa, sztućce oraz stoły i krzesła, nie można zapominać o zapleczu kuchennym. Tam niezbędne będą przede wszystkim duże garnki oraz kuchenka i piece do obróbki termicznej. Najbardziej wydajnym urządzeniem jest piec konwekcyjny gastronomiczny, gdyż pozwala jednocześnie przyrządzić kilka posiłków.

Gdzie kupić dobry piec konwekcyjny?

Na rynku dostępnych jest wiele modeli pieców, które przystosowane są do różnych warunków pracy. Najbardziej wydajne są piece konwekcyjne gastronomiczne, które można kupić w specjalistycznym sklepie takim jak Technica. W ofercie dostępnej pod adresem https://sklep.technica.pl/piece-konwekcyjno-parowe są piece konwekcyjne parowe, elektryczne i gazowe, w zależności od zapotrzebowania stołówki szkolnej. Każdy rodzaj różni się od siebie funkcjonalnością i wydajnością, dlatego warto przed zakupem poznać parametry każdego pieca.

Czym jest piec konwekcyjno parowy?

Najbardziej zaawansowanymi urządzeniami do obróbki termicznej są piece konwekcyjno parowe. Umożliwiają przygotowanie kilku dań jednocześnie, a dzięki działaniu pary, nie ma ryzyka, że potrawy po wyjęciu będą przesuszone. Piec konwekcyjny parowy wykorzystuje ruchy ciepłego powietrza i utrzymuje odpowiednią wilgotność wewnątrz. Takie rozwiązanie skraca czas potrzebny na przygotowanie potraw oraz poprawia ich smak, dzięki równomiernej obróbce cieplnej.

Czym się charakteryzują piece konwekcyjne elektryczne?

Alternatywą dla pieca parowego, jest piec konwekcyjny elektryczny. Jego działanie jest zbliżone do tradycyjnej kuchenki, a najnowocześniejsze modele mogą być wyposażone w specjalny panel sterowania. Pozwala to na lepszą kontrolę temperatury oraz precyzyjne ustawienie warunków pieczenia. Piece konwekcyjne elektryczne dostępne są w wielu modelach, o różnej pojemności i dodatkowych funkcjach.

Piece konwekcyjne gazowe – czym się wyróżniają?

Jeszcze jednym modelem, który idealnie sprawdzi się w stołówce szkolnej, jest piec konwekcyjny gazowy. Jak jego poprzednicy, charakteryzuje się dobrymi parametrami technicznymi i oraz sporą wydajnością. Piece konwekcyjne gazowe również można porównać do tradycyjnej kuchenki gazowej, gdyż działają na podobnej zasadzie. Modele te występują w różnych pojemnościach komór i ilościach tac, na których można przygotować różne wersje posiłków jednocześnie.

Czym się kierować przy wyborze pieca konwekcyjnego?

Podstawowym kryterium wyboru powinna być wielkość, gdyż w stołówce szkolnej trzeba przygotować wiele dań jednocześnie. Z tego względu lepiej zaopatrzyć się w duży piec podzielony na osobne komory. Pozwoli to w każdej z nich przygotowywać inny wariant posiłku, programując odpowiednią temperaturę i czas pieczenia. Ważna jest także wygoda w użytkowaniu, dlatego warto zdecydować się na model pieca, który nie będzie stwarzał problemów w obsłudze.

Piec konwekcyjny parowy – najlepszy do stołówki szkolnej

Piec wzbogacony o działanie pary jest jednym z najbardziej funkcjonalnych i wydajnych urządzeń dostępnych na rynku. Przystosowany jest do przygotowania zarówno prostych dań, jak i bardziej skomplikowanych wariacji kulinarnych.