Po kilkumiesięcznym remoncie w Centrum Handlowo-Rozrywkowym Galaxy oficjalnie otwarto nową przestrzeń gastronomiczną. FoodPort ma indywidualny charakter mocno inspirowany Szczecinem. Przestrzeń jest nowoczesna, znajdziemy w niej kontenery, boisko do gry w koszykówkę, przestrzeń do siedzenia z europalet oraz zupełnie nowe restauracje. Jak mówi Monika Gogacz, dyrektor CHR Galaxy, celem jest przyciągnięcie do galerii nowych klientów np. w czasie niehandlowych niedziel.

FoodPort, czyli "centrum w centrum"

Nowa strefa food court w Galaxy robi wrażenie. W przeciwieństwie do białych wnętrz galerii, utrzymana jest w ciemniejszym, portowym klimacie. Przestrzeń budują naturalne materiały, elementy stalowe, pojawiły się również kontenery. Nad lokalami gastronomicznymi umieszczono graffiti z motywami szczecińskimi, wykonane przez streetartowca „Kraza” – Marcina Papisa. Artysta stworzył swoje dzieła, inspirując się charakterem funkcjonujących w Galaxy lokali, ale i symbolami naszego miasta. Poszczególne cześci FoodPortu również odwołują się do historii Szczecina, nie brakuje tu dźwigozaurów, "Grzybka" czy "Pasztecika". Najpoważniejsza zmiana to zwiększenie liczby miejsc siedzących z 350 do 600.

– Nasz poprzedni food court był po prostu stary i trzeba było dostosować go do koncepcji naszej galerii po remoncie. Zwiększenie liczby miejsc siedzących było naszą podstawową potrzebą, bo było ich zbyt mało. Obecnie jest 600 zamiast 350, a i tak mamy wrażenie, że mogłoby być ich jeszcze więcej. Chcieliśmy stworzyć miejsce, w którym klienci będą czuć się jak u siebie, żeby to było miejsce spotkań – mówi Monika Gogacz, dyrektor CHR Galaxy.

Koszykówa, kontenery i europalety

Nowa przestrzeń gastronomiczna w Galaxy zaprojektowana została przez architektów Grupy EPP, do której należy szczecińskie centrum, we współpracy z pracownią MIXD. Nowości to boisko do gry w koszykówkę, kilka kontenerów, w których można usiąść i zjeść posiłek oraz ławki i stoliki z europalet. Nowa aranżacja ma przyciągać młodych ludzi.

– Podesty z palet to świetny pomysł. Młodzi ludzie przychodzą tu nawet odrabiać lekcje, niektórzy zostają z nami na cały dzień – dodaje dyrektor Gogacz.

Nowe restauracje z jedzeniem na wagę, kuchnią meksykańską czy pierogami

W Galaxy funkcjonuje obecnie 17 lokali gastronomicznych. Kompleksowy remont przeszła restauracja Pizza Hut, zmienił się także układ niektórych z dotychczasowych lokali. Powstały również zupełnie nowe formaty gastronomiczne: Kuchnia Marché, Express Oriental, Papa Diego, pierogarnia Ciasto i Farsz.

– Koncept Kuchnia Marche cieszy się popularnością, dotychczas brakowało w Galaxy różnorodnego jedzenia na wagę. Obok znajduje się koncept z kuchnią orientalną. Wybór jest bardzo duży. Powstał także lokal Papa Diego z kuchnią meksykańską oraz pierogarnia. Niebawem otwarty zostanie także lokal Pasibus. Zależało nam na gastronomicznej różnorodności – wyjaśnia Monika Gogacz.

Restauracja Pasibus oraz kawiarnia Cafe Grzybek mają rozpocząć działalność wiosną.

Centrum Handlowo-Rozrywkowe Galaxy powstało w 2003 roku. W 2017 roku obiekt przeszedł gruntowny remont i został powiększony o nową przestrzeń handlową.