Do tej pory jej wypieków można było spróbować podczas Szczecińskiego Bazaru Smakoszy i w wybranych kawiarniach. Teraz Hania Komór, twórczyni kulinarnej marki „Always and forever hungry”, otwiera własny lokal (pracownię i punkt odbioru). „Szczecińska Beza” przy ul. Sikorskiego 8 startuje w piątek 26 kwietnia i w sobotę 27 kwietnia.
Będzie to oczywiście królestwo bez. Od pięknie udekorowanych torcików bezowych po niewielkie suche bezy w różnych smakach. Wszystko powstawać będzie na miejscu, według własnych receptur. Wypieki będą dostępne tylko do kupna „na wynos”, ale w niewielkim lokalu znajdzie się również miejsce na stoliki, przy których będzie można usiąść i spokojnie porozmawiać.
- Dostępne będą wszystkie wariacje na temat szczecińskich bez. Nowością będą suche bezy o bardzo różnych smakach: malinowym, kokosowym czy różanym – zapowiada Hania. - Na początku lokal będzie otwarty w czwartki i piątki. Zobaczymy jak się rozwinie, czy trzeba będzie rozszerzyć działalność również na inne dni.
Klimat kawiarni sprzed 100 lat
Na razie w lokalu trwają ostatnie prace remontowe. Kiedyś był tu krawiec, później często zmieniali się przedsiębiorcy z różnych branż. Teraz na ścianach pojawiły się oryginalne kafle, które będą najbardziej charakterystycznym elementem wystroju. Ale będzie też m.in. drewniany bar i kute stoliki. Nad wejściem wkrótce zawiśnie szyld – Szczecińska Beza by Always and Forever Hungry. Stopniowo odnowiona zostanie też witryna.
- Bardzo zależało mi na takiej pięknej witrynie sklepowej w starej kamienicy. Staną w niej w przyszłości słoje z suchymi bezami. Sam wystrój lokalu ma nawiązywać do klimatu francuskiej czy włoskiej kawiarni z lat 20. XX wieku. Myślę, że podobnego wystroju nie ma żaden lokal w Szczecinie – podkreśla Hania.
Teraz bez już nie zabraknie
Otwarcie stacjonarnego lokalu nie oznacza jednak, że najsłynniejsze szczecińskie bezy przestaną pojawiać się co niedzielę na Szczecińskim Bazarze Smakoszy. Od blisko roku robią tam prawdziwą furorę i znalazły już sporą rzeszę stałych klientów. Odwiedzający chwalą nie tylko ich smak, ale również wygląd misternie zdobionych torcików.
- Rzeczywiście, komentarze są przeważnie pozytywnie. Czasem goście Bazaru są tylko zawiedzeni, że przyszli za późno i bez już zabrakło. To m.in. dlatego zdecydowałam się na otwarcie punktu stacjonarnego. Żeby bez już nikomu nie zabrakło – mówi Hania.
Kiedy pierwsze zamówienia?
Otwarcie „Szczecińskiej Bezy” zaplanowano na piątek 26 kwietnia. Odwiedzić lokal przy ul. Sikorskiego 8 będzie można też w sobotę 27 kwietnia. Później będzie otwierany w każdy czwartek i piątek.
Komentarze
40