Kiedy lecieć na Sardynię?
Sardynia leży w łagodnym śródziemnomorskim klimacie, dzięki czemu sezon turystyczny trwa tu naprawdę długo. Ciepłe dni zaczynają się już od kwietnia. Szczyt sezonu przypada natomiast na miesiące wakacyjne. Wówczas na Sardynię przybywają plażowicze i miłośnicy sportów wodnych.
Wiosna i wczesna jesień to czas, kiedy turystów jest mniej a temperatury nieco niższe. Woda w morzu jest ciepła już od maja, więc można się wybrać na spokojne wakacje we włoskim klimacie. Podobnie jesienią – woda jest wciąż ciepła, a turystów mniej. Wiosna i jesień to też dobry czas na zwiedzanie i trekking po górach, których na Sardynii nie brakuje.
Jesienią atmosfera zmienia się na nieco bardziej kameralną, a jedną z atrakcji staje się degustacja win w lokalnych winnicach.
Zima na Sardynii wygląda bardzo jesiennie. W najchłodniejszych miesiącach temperatura spada zaledwie do 15°C.
Zanim spakujesz walizkę, zajrzyj, jaka jest Sardynia. Pogoda w Itace jest zawsze aktualizowana na bieżąco – dzięki temu łatwo wybierzesz najlepszy moment na podróż w swoim stylu.
Z czego słynie Sardynia?
Choć większość osób kojarzy Sardynię z bajecznymi plażami i luksusowymi kurortami, wyspa ma do zaoferowania znacznie więcej – bogatą kulturę, długą historię i dziką przyrodę.
Niewątpliwie atutem wyspy są pocztówkowe plaże z rajskimi zatoczkami. W głębi wyspy kryją się góry z licznymi trasami trekkingowymi. Nie ma tu dużo ludzi, za to są muflony, sępy i dzikie konie. Dzika przyroda na Sardynii jest piękna, ale warto zachować ostrożność.
Miłośników archeologii na pewno zafascynują nuragi – kamienne wieże sprzed kilku tysięcy lat.
Na Sardynii warto odwiedzić małe miasteczka, w których organizowane są lokalne festyny. Mieszkańcy tańczą, śpiewają i częstują gości przysmakami sardyńskiej kuchni. To najlepszy sposób na poznanie kultury Sardynii.
Czego musisz spróbować podczas wakacji na Sardynii?
Jest wiele powodów, dla których można zakochać się w Sardynii. Jednym z nich jest tradycyjna kuchnia oparta na lokalnych produktach. Co ciekawe, w różnych częściach wyspy dominują różne przysmaki.
W trakcie podróżowania po Sardynii koniecznie musisz spróbować:
-
Porceddu – pieczonego prosięcia doprawianego ziołami i podawanego z chrupiącą skórką.
-
Culurgiones – sardyńskich pierogów z ziemniakami i miętą, które najczęściej są podawane z pomidorowym sosem i tartym pecorino.
-
Pane carasau – cienkiego, chrupiącego chleba pasterzy. Jest idealnym dodatkiem do serów i oliwy.
-
Seadas – deseru z sera owczego i miodu, smażonego na złoto i podawanego na ciepło.
-
Malloreddus alla campidanese – małych kluseczek w pikantnym sosie pomidorowo-kiełbasianym.
Sardynia ma też swoje lokalne wina. Wśród nich warto wyróżnić dwa – czerwone Cannonau i białe Vermentino.
Przed wyjazdem koniecznie przeczytaj wpis Sardyńska kuchnia – 10 potraw, których musisz spróbować. Znajdziesz tam więcej propozycji dań, które warto posmakować w trakcie pobytu na Sardynii.
Jeśli marzysz o wakacjach, na których naprawdę odpoczniesz, Sardynia jest idealnym wyborem. Pośpiech tu nie obowiązuje, można się w dowolnym tempie delektować dziką przyrodą, spacerować długimi plażami i zachwycać kulturą lokalnych miast. Sardynia to wyspa z duszą, kto raz przybędzie, na pewno zechce wrócić.
Komentarze