Kod zniżkowy tylko dla Czytelników wSzczecinie.pl i kilkadziesiąt restauracji do wyboru. Trwają rezerwacje na wiosenną edycję Restaurant Week. Największe i najpopularniejsze wydarzenie kulinarne w Polsce potrwa do 24 kwietnia.

Najlepsi szefowie kuchni przygotowują autorskie menu w wersjach wege, wegan, rybnej oraz mięsnej. Restaurant Week to trzydaniowe (przystawka, danie główne, deser) doświadczenie kulinarne, które jest na wyciągnięcie ręki w atrakcyjnej cenie i formule zero waste. Rezerwacje prowadzone są na stronie https://festival.restaurantclub.pl/restaurants?location=11-Szczecin&festivalFilter=47.

„Świetna okazja do wspólnego biesiadowania”

„Do każdego zamówienia Goście dostają festiwalowy koktajl Martini Fiero & Kinley Tonic Water lub bezalkoholowy Mocktail Kinley Elderflower i Martini Vibrante&Tonic. To świetna okazja do spróbowania nowych, unikatowych dań i wspólnego biesiadowania” – zachęcają organizatorzy.

– A to wszystko w rewelacyjnej cenie (69,99 zł + 5,98 zł opłata rezerwacyjna, prime time + 10 zł). Udział w festiwalu to również forma pomocy naszym ulubionym, lokalnym restauracjom, do czego bardzo zachęcam – dodaje Justyna Hof, opiekunka szczecińskiej edycji festiwalu.

Organizatorzy przygotowali dla Czytelników wSzczecinie.pl kod zniżkowy o wartości 15 zł (minimum 3 osoby, od poniedziałku do czwartku): WSZCZECINIE. Należy go wpisać podczas rezerwacji na stronie www.restaurantweek.pl lub aplikacji w miejscu „Dodaj kod rabatowy” i zaakceptować wszystkie zgody marketingowe.

#FoodNewsGoodNews

Hasłem wiosennej edycji Restaurant Week jest #FoodNewsGoodNews. Jak słyszymy, restauratorzy i szefowie kuchni serwują kulinarne trendy:

  • Newstalgia. To najnowszy trend związany z poszukiwaniem nostalgicznych smaków na talerzu. Dla niektórych dania inspirowane latami 70., 80., 90. (ale w nowoczesnej wersji) mogą przypominać czasy młodości.
  • Kwiaty jadalne. Płatki róży, bratków i bzu goszczą nie tylko jako dekoracja tortów, ale również dodatek do wytrawnych dań, deserów i napojów. Restaurant Week jest prekursorem tego trendu i od kilku edycji serwuje Mocktail Kinley Elderflower o smaku czarnego bzu.
  • Grzyby. W Polsce znane i uwielbiane, za granicą dopiero zyskują na popularności. Ich umamiczny smak z powodzeniem zastępuje aromat mięsa.
  • Podjadanie z talerzy towarzysza kolacji. Dzielenie się jedzeniem sprzyja próbowaniu i odkrywaniu nowych smaków. Gdy na Restaurant Week zamówimy oba warianty menu, to w ramach jednej kolacji możemy spróbować aż 6 różnych dań.

Kilkadziesiąt szczecińskich restauracji zaprasza

W Szczecinie festiwalowe drzwi otwiera aż 31 restauracji (w tym 10 debiutantów):

• Amore mio

• Bachus Winiarnia & Restauracja

• Basilia Ristorante

• Restauracja Bombay

• Bona Pasta

• Buddha Thai & Fusion Restaurant

• Figle

• Jin Du

• Kathmandu Restaurant

• KOKU Sushi Szczecin Al. Wojska Polskiego

• Koku Sushi Księcia Warcisława I

• Krowa Mać Burgers

• Restauracja La Luna

• Nesebar kuchnia bałkańska

• Novotel Szczecin Centrum

• Palmyra

• Pesto

• PIATTO

• Pizzeria Pablo

• Restauracja Lokalna

• Sowa Restauracja

• Restauracja Sake SUSHI&THAI

• SAME SUSHI

• Sushi & Pizza house

• The Greek Ouzeri

• The Kitchen Meet & Eat

• Tokyo Sushi'n'Grill

• Tutaj - klubokawiarnia

• Winestone (restauracja Hotelu Ibis)

• Ziemniak i Spółka (Deptak Bogusława)

• Ziemniak i Spółka (Dworcowa)