Lokal Rzymska mieści się w Szczecinie przy ul. Sowińskiego 78. To włoska restauracja, ale zdecydowanie inna niż wszystkie dotychczas funkcjonujące w naszym mieście. Po pierwsze znajdziecie tutaj prawdziwą rzymską pizzę. Po drugie dania serwowane są w formule „to go”. Pizzę można więc wziąć na drogę do ręki, podobnie jak kanapki czy inne dania z karty. Na miejscu można zjeść m.in. autorskie zupy, które już podbiły podniebienia klientów. – Zależy nam na tym, by być lokalem innym niż wszystkie. We Włoszech restauracje serwujące dania na wynos lub te, gdzie je się na szybko przy barowych stolikach, cieszą się wielkim zainteresowaniem. Stwierdziłam, że czas pokazać taką kulturę również w Szczecinie – mówi Justyna Drozd, właścicielka restauracji.
Pierwszy raz w Szczecinie możemy poznać prawdziwy włoski smak pizzy rzymskiej
Największym przebojem restauracji Rzymska jest oczywiście rzymska pizza. Czym się wyróżnia? Przede wszystkim kształtem oraz rodzajem ciasta.
– Przygotowywaliśmy nasze ciasto przez wiele tygodni i mogę z całą stanowczością stwierdzić, że jest najlepsze w Szczecinie. Chrupiące, ale jednocześnie miękkie w środku. Z dużą ilością powietrza, bardzo lekkie. Pizza jest naszą dumą i największa radość jest wtedy, gdy słyszymy, jak nasi klienci mówią, że smakuje tak jak we włoskich restauracjach – mówi Justyna Drozd.
Sekret pizzy rzymskiej to nie tylko rodzaj ciasta, ale i wysokogatunkowe składniki, które przyjeżdżają do Rzymskiej prosto z Włoch.
– Zależało nam, żeby przygotować dania znane jako „slow food”, ale w formie dynamicznej z zachowaniem jak najwyższej jakości. Marzyło mi się miejsce, w którym będzie można szybko i dobrze zjeść. To jest restauracja dla ludzi, którzy cenią sobie jakość i znają się na jedzeniu. Spotkałam kucharzy, którzy podjęli się wyzwania i Rzymska po pierwszych dniach cieszy się wspaniałym uznaniem konsumentów – dodaje właścicielka restauracji.
Co znajdziemy w menu restauracji Rzymska?
Oczywiście w menu dominują dania kuchni włoskiej. Możemy wybierać spośród autorskich kanapek na własnoręcznie wypiekanym pieczywie, oryginalnych rzymskich pizz (sprzedawanych również na porcje), a także kilku autorskich zup, które są prawdziwą dumą szefa kuchni.
Na kawałki codziennie dostępne mają być margherita oraz pizza spianata piccante. Pozostałe rodzaje będą się zmieniać każdego dnia. Poza tym w karcie znajdziemy między innymi pizzę pomodoro con bufala, gialle z szafranem i żółtymi pomidorami, melazanę z kozim serem czy crudo z oryginalną włoską szynką i rukolą.
Przebojem mogą okazać się kanapki/panini z najwyższej jakości pieczywa własnego wyrobu.
– Mamy kanapki, w których zjecie Państwo najlepsze włoskie wędliny, w niektórych kompozycję uzupełnia domowe pesto czy domowa porchetta. Nieskromnie możemy powiedzieć, że panini jest naszą dumą i stawiamy na bardzo oryginalne połączenia smakowe. Mamy kanapki z pesto miętowym, ricottą i karczochami. Kanapki z owocami morza czy nawet grzybami i pieczoną wołowiną – wylicza Marcin Chmiel, szef kuchni.
Jest też na słodko
Menu uzupełniają sałatki oraz zupy. Zaskoczeniem może być wyborny krem z selera z serem taleggio DOP, oliwą truflową i karczochem. W Rzymskiej znajdziemy także sezonowe minestrone z dużą ilością warzyw. Co ciekawe, zupy podawane są w… jadalnych miskach.
W ofercie Rzymskiej nie brakuje także słodkości. Znajdziemy tu m.in. sycylijskie cannoli i oryginalne rzymskie maritozzi, czyli bułeczki drożdżowe z kremami w środku. W Rzymie to kultowe śniadanie, podawane najlepiej z cappuccino.
– Maritozzi to klasyczny rzymski przysmak, którym Włosi zajadają się głównie na śniadanie. To drożdżowa bułeczka z dodatkiem oliwy z oliwek, w stylu brioche, wypiekana przez nas i podana ze słodkim kremem. Jest krem cytrynowy, ale także nasza domowa nutella. Zapraszamy więc nie tylko na włoskie obiady, ale i na desery – dodaje Marcin Chmiel, szef kuchni restauracji Rzymska.
Rzymska zaprasza od poniedziałku do piątku od 10.00 do 20.00 i w weekendy od 12.00 do 20.00.
Komentarze
7