13 marca w Restauracji Hotel Park uroczyście wręczono logo Dziedzictwa Kulinarnego Pomorza Zachodniego nowym członkom tej sieci.
Pośród przedsiębiorstw, którym Członek Zarządu Województwa Zachodniopomorskiego, Jan Krawczuk, przekazał tabliczki z logo znalazły się: Miody Puszczy Barlineckiej – pasieka Medus z Barlinka, Restauracja Park Hotel ze Szczecina, P.P.H. „TAST” Jan Tabiński ze Szczecina, Gospodarstwo agroturystyczne Kazimiera Kula z Nowego Koprzywna (gm. Barwice).
Podczas spotkania wręczone zostały także dyplomy potwierdzające wpisanie na listę produktów tradycyjnych MRiRW dwóch wyrobów spożywczych z województwa zachodniopomorskiego. Są to: Miody Przelewickie i Kiszka Szwedzka.
Warto przypomnieć, że Sieć Dziedzictwo Kulinarne Pomorze Zachodnie jest częścią ogólnoeuropejskiej inicjatywy Europejskiej Sieci Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego, a dostać się na tą listę mogą gospodarstwa rolne, zakłady przetwórstwa żywności, sklepy i restauracje, spełniające określone wymagania. Przede wszystkim receptura wytwarzanych przez nie produktów winna być oparta w znacznym stopniu na surowcach z Pomorza Zachodniego. Poza tym walorem zgłaszanych potraw, może być także historyczne powiązanie ich z tym rejonem.
Komentarze
1