Odpowiednio wyposażona kuchnia to podstawa codziennej wygody. Miejsce to jest jest odwiedzane przez nas najczęściej, jak i zwykle przebywamy w nim najdłużej. Śniadania, obiady, kolacje, czy przekąski - nawet jeśli nie gotujemy każdego dnia, to i tak wokół kuchni toczy się choćby i nasze życie rodzinne. W co więc ją wyposażyć, abyśmy szybko i wygodnie mogli przygotowywać posiłki? Jak zaoszczędzić czas i jak gotować zdrowe potrawy bez zbędnego użycia tłuszczu? Jakie wymiary sprzętu kuchennego powinniśmy wybrać? Piekarnik parowy to gwarancja, aby we własnym domu mieć po prostu zdrową kuchnię, pełną walorów odżywczych i bogatą w intensywny smak. A jak wybrać odpowiedni piekarnik parowy?

Gotowanie na parze i pieczenie parowe

W przypadku piekarnika parowego można wykonywać te same czynności jak w przypadku "zwykłego" piekarnika. Dodatkowo oprócz pieczenia tradycyjnego mamy do wyboru ogrom jego innych możliwości. Piekarniki parowe to urządzenia w których można połączyć pieczenie z funkcją pary, a nawet skorzystać z opcji grillowania. Możliwość połączenia tych wszystkich opcji, sprawia, że w jednym miejscu mamy klika podstawowych urządzeń kuchennych, których sterowanie nigdy nie było tak łatwe. Możemy piec ciasto, pizzę, funkcję pary wykorzystać do warzyw i mięs. Dzięki jego pomocy przygotujemy pyszne i delikatne potrawy. Wybierzmy produkt objęty gwarancją uznanego producenta, na stronie https://www.euro.com.pl/piekarniki-do-zabudowy,g!piekarnik-elektryczny-parowy.bhtml w ustawieniach przeglądarki będziemy mogli zaznaczyć zarówno podstawowe jak i wszystkie dodatkowe funkcje produktu, takie jak przykładowo termoobieg.

Oszczędność

Wysoka klasa energetyczna pozwala na gotowanie potraw bez zbędnych strat ciepła. Pamiętajmy, że urządzenia dopiero od klasy A są w stanie zapewnić nam energooszczędne zużycie prądu. W przypadku kiedy kupujemy produkty renomowanych firm - na przykład electrolux, mamy pewność że przy użyciu samej pary jesteśmy w stanie piec dokładnie, bez strat cieplnych zachowując najważniejsze wartości odżywcze przygotowywanych potraw. Zachowanie jakości przyrządzanych potraw jest bardzo istotne. Dodatkowo sprawdzony piekarnik pozwala zachować nam bezpieczeństwo użytkowania, zminimalizować czas pieczenia i strat w postaci uciekającej pary. Każdy rodzaj piekarnika parowego jest doskonały również do pieczenia mięs. Beztłuszczowe przygotowywanie potraw w niskiej temperaturze, sprawia że mięso jest smaczne i soczyste, produkty które kupujemy nie tracą swoich walorów. A dzięki funkcji piekarnika jaką jest podtrzymywanie ciepła, możemy również liczyć na ciepły posiłek przez dłuższy czas, a nie tylko po przygotowaniu. Optymalna temperatura to przedział pomiędzy 50-70 stopni. Potrawa będzie gotowa do spożycia bardzo długo, ale nie wysuszy się tak jak w przypadku zwykłego piekarnika elektrycznego i zachowa więcej substancji odżywczych.

Funkcje dodatkowe

Piekarnik parowy daje możliwości skorzystania z podstawowych funkcji dostępnych w każdym piekarniku, jak możliwości pieczenia ciast (nawet z termoobiegiem), czy opiekacz. Ale ma w sobie jeszcze coś więcej. Możliwość gotowania na parze, rozmrażanie potraw. A to wszystko w urządzeniu wielkości mikrofali, gdzie wszystkie te urządzenia (grill, kuchenka mikrofalowa, piekarnik, parowar) zajęłyby naprawdę sporo przestrzeni. Dodatkowo tą całą różnorodność funkcji możemy ze sobą zestawiać w różnych proporcjach. I tylko naszą decyzją będzie czy gotujemy na parze i pieczemy w podziale 50/50, czy 30/70, albo 20/80. Sami ustalamy jakie ma być sterowanie.

Rodzaj piekarnika

Do wyboru mamy dwie podstawowe wielkości. Dlatego zakup piekarnika może zostać dokładnie dopasowany do miejsca w każdej kuchni. Oprócz standardowej wielkości, są dostępne na rynku również piekarniki kompaktowe, których wymiary są nieco mniejsze, porównywalne jak mikrofala. Bez względu na jego rozmiar, producenci oferują do zabudowy parowy piekarnik. Większość wyposażona w nowoczesny typ prowadnic, czyli prowadnice teleskopowe, które zwiększają bezpieczeństwo podczas wkładania i wyciągania blach z komory piekarnika. To również wpływa na wygodę przygotowania posiłku, gdyż często mamy w piekarniku więcej niż jedną potrawę.

Czyszczenie

Mając piekarnik elektryczny doskonale wiemy, że jego mycie jest zwykle ogromną udręką. Stąd kolejną ogromną zaletą jaką posiadają piekarniki parowe jest czyszczenie parowe. Dzięki niemu doprowadzenie go do porządku to jedynie przetarcie mokrą szmatką, a nie kilkugodzinne szorowanie zaschniętego tłuszczu i brudu. Jest to szalenie ważnie jeśli gotujemy często i robiąc to w zwykłym piekarniku elektrycznym wiemy, że kolejnym etapem będzie szorowanie. Piekarnik parowy nie wymaga takiego czyszczenia.

Wady

Czy piekarniki parowe mają jakieś wady? Do niedawna główną i praktycznie jedyną niedoskonałością tego urządzenia była jego zbyt wysoka cena. Jednak obecnie zrównała się ona do cen innych piekarników. Nie przyprawia o zawrót głowy, nie jest to już sprzęt wyłącznie luksusowy, tańszy piekarnik parowy zrównuje swoją ofertą cenową z resztą kuchennych urządzeń. Ale pamiętajmy, że tylko z jego pomocą pozbędziemy się nadmiaru urządzeń w kuchni, wymiary dostosujemy do naszych możliwości, a parowy system przygotowywania potraw bardzo wyjdzie nam na zdrowie. Dla sceptyków nowoczesnych technologii, producenci wyszli na przeciw i sterowanie w większościach tego typu urządzeń jest mocno intuicyjne.