Gdy chora na raka Magda potrzebowała zbilansowanej diety, jej mąż Mikołaj postanowił przygotować buraczany zakwas i inne kiszonki. Okazało się to bardzo pomocne.
W XXI wieku, w dobie jedzenia bez wartości odżywczych, Zakwasownia powstała, by szerzyć świadomość i dać to, co zdrowe. Manufakturę tworzą ludzie – rodzina, znajomi – którzy z sercem podchodzą do jedzenia i chcą szerzyć idee prozdrowotności. Nie chodzi przecież tylko o pakowanie ekologicznej żywności do słoików, jak podkreślają pracownicy Zakwasowni.
– Z chęcią doradzamy, oferujemy degustacje. Zachęcamy również, by ludzie sami próbowali swoich sił w przygotowywaniu tego rodzaju produktów – mówi Katarzyna Ziniewicz z Zakwasowni. Wśród dostępnych produktów można znaleźć m.in. zakwasy z buraka w różnych wariacjach smakowych, kimchi – kiszoną kapustę pekińską – i kombuchę, wegańskie jogurty i desery, jak również zdrowe dania obiadowe w filozofii interkontynentalnej kuchni roślinnej. – Mamy oczywiście stałe produkty, jednak stawiamy na sezonowość. Na to, co możemy regionalnie zdobyć – tłumaczy Ziniewicz.
„Dajemy możliwość zmiany nawyków”
– Z racji tego, że studiuję dietetykę kliniczną, która jest moją pasją, pomyślałem, że Zakwasownia może być miejscem, które da mi coś więcej niż zwykła praca – przyznaje Adrian Sikorski. – Chcemy zarówno edukowa , jak i zdrowo się odżywia . Posiadamy mnóstwo produktów, które świetnie wpływają na kondycję psychiczną, w tym opcje bezglutenowe czy bez laktozy. My, młodzi ludzie, zazwyczaj sięgamy po suplementy diety i nie doceniamy tego, co może być w naturalny sposób przygotowane.
„Zakwasownia to rodzina – zdecydowanie!”
Wszystko zaczęło się kilka lat temu, gdy u Magdaleny Bator – współzałożycielki Zakwasowni – zdiagnozowano nowotwór piersi. By wzbogacić ówczesną dietę, mąż Magdaleny przygotował pierwsze zakwasy. Efekty były widoczne już po miesiącu. Okazało się, że wprowadzenie do jadłospisu tego typu produktów wpłynęło na poprawę wyników. Dziś Magda jest szczęśliwa i propaguje zdrowy styl życia.
Produkty oferowane przez Zakwasownię powstają w gdyńskiej manufakturze. Pracują tam ludzie z pasją, panuje niezwykle ciepła i rodzinna atmosfera. Tak narodziła się idea Zakwasowni, gdzie ludzie z problemami zdrowotnymi mogliby znaleźć produkty żywnościowe, które są bogate w mikroskładniki niezbędne do prawidłowej homeostazy w organizmie. Klienci są tu traktowani jak goście – do każdego podchodzi się indywidualnie, słucha jego potrzeb i na ich podstawie komponuje ofertę, która trafia do koszyka.
Magda i Mikołaj mają ambicję, aby osoby ceniące ekologiczną, smaczną, wysokiej jakości kuchnię roślinną mogły znaleźć sklepy firmowe Zakwasowni na terenie wielu miast w Polsce. W Szczecinie pierwszy taki punkt otwarty został w wakacje i można go odwiedzać od poniedziałku do soboty na kultowym ryneczku Pogodno w lokalu nr 23 (pon-pt w godz. 9-17, w sobotę w godz. 9-15). Manufaktura od dwóch lat pojawia się też w każdą niedzielę na Szczecińskim Bazarze Smakoszy w OFF Marinie przy ul. Chmielewskiego 18. Zdecydowanie warto zatem sięgnąć po zdrowie siedem dni w tygodniu!
Komentarze
3