Gotowanie na parze nie bez powodu ma wielu zwolenników. Przygotowane w specjalnym naczyniu potrawy zachowują swoje wartości odżywcze, są lekkostrawne i nie mają zbyt dużo kalorii. W związku z tym można je spożywać bez obaw o pojawienie się nadwagi czy uporczywego bólu brzucha. Co można przyrządzić w garnku do gotowania na parze? Poniżej znajdziesz kilka inspiracji.

Potrawy mięsne

Garnki do gotowania na parze można znaleźć w wielu domach. Konsumenci chętnie decydują się na ich zakup, ponieważ pozwalają one na przygotowanie wielu ciekawych w smaku, a przy tym zdrowych potraw. Wśród tradycyjnych polskich dań można znaleźć mięso podawane z ziemniakami i warzywami. Często jednak chcąc smacznie przyrządzić kurczaka czy indyka smażymy go na patelni. Jeśli wyposażymy się w garnek do gotowania, nie będziemy musieli tego robić. Mięso wystarczy przyrządzić tak samo, jak w przypadku smażenia. Warto zrobić wcześniej marynatę, na którą będą składać się ulubione przyprawy i kilka kropel oliwy z oliwek. Pozostawiony w marynacie kurczak czy inne mięso, zyska niepowtarzalny smak. Warto wspomnieć, że nie należy solić żadnych składników przed włożeniem ich do garnka. Należy to zrobić bezpośrednio po ich wyjęciu na talerz. Innym sposobem jest dodanie niewielkiej ilości soli do wody, który znajduje się na najniżej położonym zbiorniku. Do obiadu warto dodać warzywa. Najlepiej postawić na te sezonowe. Można także skorzystać z mrożonki. Ziemniaki wystarczy obrać, dokładnie umyć i pociąć na mniejsze kawałki. W książkach kucharskich i na blogach kulinarnych można znaleźć bardziej zaawansowane przepisy na dania mięsne przyrządzane na parze. Sięgnij po nie, jeśli będziesz chciał urozmaicić codzienne domowe menu.

Jak przygotować rybę w garnku do gotowania na parze?

Ryby są źródłem wielu witamin, dlatego warto włączyć je do codziennej diety. Aby jednak dobrze działały one na nasz organizm muszą być nie tylko dobrej jakości, ale też odpowiednio przygotowane. Przyrządzając rybę w garnku na parze możesz być pewny, że nie straci ona składników odżywczych. Przed włożeniem jej do naczynia należy dokładnie ją umyć i odpowiednio doprawić. Można skorzystać z suszonych lub świeżych ziół, w zależności od naszych preferencji. Warto skropić płat sokiem z cytryny, który pozwoli wydobyć jego naturalny smak. Do naczynia warto dodać także pokrojony ząbek czosnku, jak również cebulę, marchewkę i paprykę. Rybę można podawać z dodatkiem ziemniaków, które można przygotować w tym samym czasie w garnku do gotowania na parze. Dobrym dodatkiem będzie też kasza czy ryż. Rybę należy gotować w garnku przez ok. pół godziny, więc czas przygotowania tej potrawy nie jest zbyt długi.

Dania wegetariańskie

Nie jesz mięsa ani ryb i zastanawiasz się, jakie danie będziesz mógł przygotować w parowarze? Masz sporo opcji, jednak najbardziej popularna potrawa to świeże warzywa z dodatkiem ryżu, kaszy czy makaronu. Przygotowanie takiego obiadu zajmuje niewiele czasu. Do naczynia można włożyć różnego rodzaju warzywa. Istotne jest to, aby przed gotowaniem dobrze je doprawić, co pozwoli wydobyć ich pyszny smak. Warto podkreślić, że w naczyniu parowym można przygotować obiad dla całej rodziny, nawet jeśli jeden domownik nie jest mięsa. Każdy rodzaj składników umieszcza się na innym poziomie. W związku z tym np. mięso nie ma kontaktu z warzywami.