Tłusty czwartek już w tym tygodniu i z pewnością wielu z nas, którzy na co dzień nie zajadają się pączkami, tego dnia skuszą się na choćby jednego. Eksperci ze Slow Food Convivium Szczecin ocenili, gdzie w naszym mieście można dostać najlepsze pączki.

Jest to już 8. odsłona konkursu na najsmaczniejsze pączki. W tym roku ocenie podlegały wypieki z 13 różnych szczecińskich piekarni i cukierni. Jak zwykle, pączki zostały kupione zupełnie anonimowo.

A na co zwrócić uwagę przy zakupie pączków? Andrzej Buławski, lider Convivium Szczecin Slow Food Polska zdradza, że pączek po przyciśnięciu powinien się podnieść, a oponka powinna być równa i jasna.

– Po raz kolejny spotykamy się przed tłustym czwartkiem, żeby wskazać szczecinianom, kto robi najlepsze pączki – mówi Buławski. – Kultywujemy tradycję pączka. Oczywiście on się zmieniał na przestrzeni lat – znamy go podajże od XVII wieku, kiedy to był nadziewany słoniną. Dzisiaj mamy na rynku z powidłami, są też takie o smaku róży, adwokatu czy toffi.

Ewenement w skali świata

– W ubiegłym roku ze względu na pandemię nie było konkursu, ale rok wcześniej ocenialiśmy 23 pączki z różnych piekarni i cukierni. W tym roku mamy 13 pączków, a to dlatego, że przez dwa lata kilka cukierni się zamknęło, dzisiaj w trzech nie było pączków, pewnie wszystkie siły rzucają na czwartek. Bo w tłusty czwartek podobno zjadamy 120 milionów pączków, co jest ewenementem w skali świata – przyznaje Buławski.

Czy wzrost cen spowoduje, że w tym roku sprzedaż pączków zmaleje? Jest dobra wiadomość.

– Jestem mile zaskoczony, że pączki podrożały jedynie o złotówkę, w tym roku zapłacimy ok. 4,50 za sztukę – mówi Buławski.

Pączkowe podium

Pączki oceniali Andrzej Buławski, Adam Faleński – były restaurator – oraz Danuta Sękalska, nauczycielka technologii cukierniczej z Zespołu Szkół nr 6 im. M. Reja w Szczecinie. Eksperci pod uwagę brali cztery kryteria: smak, zapach, kolor i teksturę oraz oponkę pączka.

Pierwsze miejsce powędrowało – już po raz trzeci – do Cukierni Piekarni Woźniak. Na drugim stopniu podium znalazły się pączki wypiekane przez cukiernika z Park Hotel, który w tym roku serdecznie zaprasza w tłusty czwartek, żeby samemu ich spróbować. Brązowy medal przyznano Cukierni Piekarni Wojciechowski.