Sieć Only Kebab rozpoczęła działalność w Szczecinie w drugiej połowie 2014 roku. W szczytowym momencie szczecińska firma miała w naszym mieście trzy lokale. Only Kebab przy placu Rodła zamknięty został już kilka lat temu, jesienią ubiegłego roku zniknął lokal połączony z przestrzenią grillową w Centrum Handlowym Fala. Nie działa również sztandarowy punkt sieci przy pl. Kościuszki.
W tym ostatnim miejscu kebabownię Only Kebab zastąpią dwa lokale, które będą działały w ramach jednego brandu. Mowa o znanym już w Szczecinie szyldzie z obiadami domowymi „Babcia gotuje”, który połączy siły z punktem z kebabami „keBabcia Gotuje”. Restauracja ma zacząć działać już w weekend 29-30 marca, a kebabowania wystartuje przed majówką.
– Na rynku kebabów jest duża konkurencja i trudno utrzymać wierność klientów przez wiele lat. Powstają nowe lokale, konsumenci są bardziej wybredni, a jeżeli nie ma się kucharzy z sercem, to nawet taki kulinarny samograj jak kebab może po prostu się nie udać. Poza tym ceny zaczynają też robić swoje i niektórzy klienci, jak mają wydać 40 złotych na kebaba i picie, to rezygnują, bo za drogo – mówi nam jeden z menadżerów gastronomii w Szczecinie.
– Lokale z kebabami konkurują z food truckami, franczyzowymi sieciówkami, jak i lokalnymi pomysłami, które stawiają na efekt skali i rozwijają działalność w lokalach, galeriach handlowych i coraz częściej także np. w kontenerach przed centrami handlowymi i dyskontami. Only Kebab miał aspiracje do zostania sieciówką, ale czegoś po drodze zabrakło – dodaje nasz rozmówca.
W narożnym lokalu przy placu Kościuszki, w którym działał Only Kebab, do 2013 roku funkcjonowała wypożyczalnia kaset wideo i DVD Beverly Hills. Powstała w 2001 roku i w niektórych kręgach zyskała status kultowego miejsca.
Komentarze