Browar Stara Komenda zaprasza 31 października 2017 (wtorek) o godzinie 20:00 na Eksperymentalne Halloween, gdzie główną rolę odegra, jak w "Grze o tron" – serialu będącego adaptacją sagi pisarza George’a R.R. Martina, łączenie dwóch żywiołów: lodu i ognia. Wstęp wolny.
Przedstawienie "Łączymy lód i ogień" będzie opierało się na serii widowiskowych chemiczno-fizycznych eksperymentów. Dowiemy się jak na nasze ciało podziałałby lodowaty dotyk Nocnego Króla o temperaturze -200 stopni Celsjusza i czy jesteśmy w stanie wykonać mroźny oddech jak lodowy smok. Za pomocą termometru miłości, w naukowy sposób, sprawdzimy czy Twoja druga połówka na prawdę Cię kocha. Na pewno nie raz zdarzyło się Wam poparzyć wrzącą wodą – a co gdyby ludzkie ciało poddać działaniu substancji o 20 razy wyższej temperaturze? Sprawimy, aby ręce płonęły, dzięki metanowi. Zobaczymy, w jaki sposób można skonstruować bombę za pomocą powietrza, przeprowadzając kontrolowany wybuch z użyciem ciekłego azotu. Dowiemy się jak najprościej zamrozić człowieka i czy jest to proces odwracalny. Przeprowadzimy symulację zdarzenia – wybuchu sterowca.
Finalnie, laboratorium eksperymentów zamienimy w kuchnię i degustatornię molekularną, w której z wykorzystaniem ciekłego azotu stworzymy lody i sorbety w jesiennych smakach, między innymi: gruszkowe i śliwkowe. Przyrządzenie ich w ten sposób sprawia, że są bardziej kremowe niż w przypadku tradycyjnego mrożenia. Smak i aromat składników zostaje w pełni zachowany – spowodowane jest to procesem szybkiego mrożenia azotem.
Otwieranie w Browarze Stara Komenda świeżo uwarzonego piwa dyniowego stało się tradycją tego wieczoru. Piwowarzy zapewniają, że Pumpkin Ale ma swój rodowód wśród kolonizatorów Ameryki, a smakiem i aromatem przypomina korzenne ciasto dyniowe.
Rezerwacje: biuro@starakomenda.pl lub +48 91 423 44 45.
Eksperymentalne Halloween: Łączymy Lód i Ogień
Browar Stara Komenda, plac Stefana Batorego 3, Szczecin
31 października 2017 (wtorek), godz. 20:00, wstęp wolny
Finalnie, laboratorium eksperymentów zamienimy w kuchnię i degustatornię molekularną, w której z wykorzystaniem ciekłego azotu stworzymy lody i sorbety w jesiennych smakach, między innymi: gruszkowe i śliwkowe. Przyrządzenie ich w ten sposób sprawia, że są bardziej kremowe niż w przypadku tradycyjnego mrożenia. Smak i aromat składników zostaje w pełni zachowany – spowodowane jest to procesem szybkiego mrożenia azotem.
Otwieranie w Browarze Stara Komenda świeżo uwarzonego piwa dyniowego stało się tradycją tego wieczoru. Piwowarzy zapewniają, że Pumpkin Ale ma swój rodowód wśród kolonizatorów Ameryki, a smakiem i aromatem przypomina korzenne ciasto dyniowe.
Rezerwacje: biuro@starakomenda.pl lub +48 91 423 44 45.
Eksperymentalne Halloween: Łączymy Lód i Ogień
Browar Stara Komenda, plac Stefana Batorego 3, Szczecin
31 października 2017 (wtorek), godz. 20:00, wstęp wolny
Komentarze
0