Gdzie i kiedy?
Piwnica Kany
Plac Św. Piotra i Pawła 4/5
Od: sobota, 24 marca 2018, 13:00
Do: sobota, 24 marca 2018, 17:00
Za ile?
wegańska potrawa na wspólny stół albo 15 zł
Od grudnia raz w miesiącu Piwnica Kany zaprasza na popołudniowe czilowanie z potrawami i tematami wege. W programie m.in. wspólny wegański stół, warsztaty, spotkania, filmy, a przede wszystkim możliwość spędzenia czasu w ciekawym towarzystwie i porozmawiania z ludźmi, którzy praktykują zdrowy styl życia i chronią prawa zwierząt. Każda edycja poświęcona będzie innemu tematowi – przewidziany jest udział specjalnych gości.
Wspólny wegański stół to otwarta inicjatywa nawiązująca do idei Kuchni Społecznej (realizowanej od lat m.in. przez Inicjatywę BASTA). Skierowana jest  do wszystkich, którzy podczas wspólnego posiłku chcą dowiedzieć się czegoś nowego, powymieniać się doświadczeniami kulinarnymi i nie tylko, lepiej poznać i miło spędzić czas. Stół tworzymy razem − dlatego to od nas zależy, co chcemy zjeść i jak chcemy spędzić ten czas. Zasady uczestnictwa są niezwykle proste: albo przynosisz własną wegańską potrawę albo wrzucasz do puszki 15 zł i możesz posmakować tego, co przynieśli inni. Dochód ze wspólnego stołu zostanie przeznaczony na organizację kolejnych spotkań Czili Wege oraz działania społeczne Inicjatywy BASTA.

Organizatorzy: Fundacja AMAR, Inicjatywa BASTA, Ośrodek Teatralny Kana

W programie m.in. wspólny wegański stół, warsztaty, spotkania, filmy, rozmowy o zdrowym stylu życia i ochronie praw zwierząt. Każda edycja poświęcona będzie innemu zagadnieniu. Tym razem spotykamy się w temacie wiosennego przebudzenia mocy!

Program spotkania:
od 13.00 - Wspólny wegański stół
14.00 - Queer Fight Team – Queer Wegan Opór. Spotkanie z Łukaszem Wójcickim
15.00 - Wiosenne przebudzenie mocy – warsztat kulinarny Marka Kodzisa
16.00 - Czill przy stole i herbacie

Queer Fight Team – Queer Wegan Opór

O nieheteronormatywnej sekcji sportów i sztuk walki Queer Fight Team RKS „Gwiazda”. Co trenujemy, dlaczego tak i jaka idea nam przyświeca. Na czym polega u nas queerowanie sportów/sztuk walki i czym nasze treningi różnią się od podobnych w tradycyjnych klubach fighterskich. Będzie też o promowaniu diety wegańskiej w sportach wydolnościowo-siłowych i o naszym rozumieniu oporu społecznego poprzez sport. Prezentuje Łukasz Wójcicki – instruktor samoobrony Polskiej Akademii Sportu, trener sportów walki w formule K-1 w Ruchomym Klubie Sportowym „Gwiazda” w Warszawie, którego jest współtwórcą. Instruktor I stopnia Urban Escrima – sztuki walki wywodzącej się z filipińskiego systemu samooobrony Escrima Concepts (Arnis/Kali). Performer, tancerz, weganin, aktywista queerowo-anarchistyczny.

Wiosenne przebudzenie mocy

Warsztat kuchni wiosennej prowadzony przez Marka Kodzisa - mistrza kuchni wegetariańskiej z ponad trzydziestoletnim stażem i mnóstwem doświadczeń podróżniczo-kulinarnych. Marek jest twórcą jednego z najbardziej znanych i lubianych przedsięwzięć gastronomiczno-ekologicznych w Szczecinie: Vege Clubu AMAR.

Wspólny wegański stół

Wspólny wegański stół nawiązuje do idei Kuchni Społecznej. Zapraszamy wszystkich, którzy podczas wspólnego posiłku chcą dowiedzieć się czegoś nowego, powymieniać się doświadczeniami kulinarnymi i nie tylko, lepiej poznać i miło spędzić czas. Stół tworzymy razem – dlatego to od nas zależy co chcemy zjeść i jak chcemy spędzić ten czas. Zasady uczestnictwa są niezwykle proste – albo przynosisz własną wegańską potrawę albo wrzucasz do puszki 15 zł i możesz posmakować tego co przynieśli inni. Dochód ze wspólnego stołu zostanie przeznaczony na organizację kolejnych spotkań Czili Wege oraz inicjatywy społeczne.

*Uwaga! Prosimy, żeby były to wyłącznie posiłki nie zawierające mięsa (w tym ryb) ani żadnych składników odzwierzęcych tj. mleka i jego przetworów, niektórych margaryn (zawierają tłuszcze zwierzęce), jajek, miodu, żelatyny, lecytyny i laktozy. (Inspiracji szukajcie np. na stronie http://www.puszka.pl/ lub setkach wegańskich blogów: http://empatia.pl/przepisy).

Szczegóły wydarzenia na Facebooku: https://www.facebook.com/events/1616086268509823/