Jak zawsze w sezonie wakacyjnym Wojewódzka Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna intensyfikuje działania kontrolne w sektorze gastronomicznym. Wzmożone kontrole miały miejsce w drugiej połowie czerwca zarówno w lokalach w Szczecinie, jak i zachodniopomorskim pasie nadmorskim. – Przeprowadziliśmy 280 kontroli. W 86 obiektach stwierdzono nieprawidłowości – informuje Małgorzata Kapłan z Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej.

W ewidencji Inspekcji Sanitarnej w naszym regionie znajduje się ponad 8,5 tysiąca obiektów, w których prowadzona jest działalność gastronomiczna. W drugiej połowie czerwca inspektorzy sanepidu odwiedzili 280 z nich, by skontrolować ich gotowość do przyjmowania wzmożonej liczby klientów w sezonie turystycznym. Wyniki kontroli nie są optymistyczne, ponieważ nieprawidłowości wykryto w aż 86 lokalach. To prawie jedna trzecia skontrolowanych obiektów.

– W związku z nieprzestrzeganiem wymagań prawa żywnościowego ukarano mandatami 52 osoby odpowiedzialne za nieprawidłowości w bieżącym stanie sanitarnym w kwocie 13 500 złotych. Najczęściej stwierdzanymi uchybieniami w trakcie kontroli, które kwalifikowały się do nałożenia mandatów, były brak dokumentacji sanitarno-epidemiologicznej pracowników, wykorzystanie do produkcji pożywienia przeterminowanych produktów spożywczych, brak segregacji w urządzeniach chłodniczych czy ogólny brak higieny – mówi Małgorzata Kapłan, rzecznik prasowy Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Szczecinie. – Brudne blaty, brudne urządzenia chłodnicze, brak środków do dezynfekcji – wylicza nieprawidłowości rzeczniczka WSSE.

W czasie kontroli sanepid odnotował kilkanaście skarg interwencyjnych. Trzy zostały uznane za zasadne i dotyczyły wystąpienia nieżytu żołądkowo-jelitowego u dzieci z przedszkola, brudnych naczyń oraz nieprawidłowego zachowania osób w obiekcie gastronomicznym.

Kontrole sanepidu w lokalach gastronomicznych trwać będą bez przerwy przez cały sezon letni.