Osiem restauracji ze Szczecina zostało wyróżnionych w cenionym na całym świecie przewodniku kulinarnym Gault & Millau na 2017 rok. W porównaniu z Warszawą, w której uhonorowano ponad 100 lokali, to niewiele, ale i tak więcej niż w ubiegłym roku.
To już trzecia polska edycja jednego z najbardziej wpływowych na świecie przewodników kulinarnych. W sumie znalazło się w nim 460 restauracji z całego kraju (to o 70 więcej niż w roku poprzednim). Wśród nich osiem ze Szczecina. Są to: Z drugiej strony lustra, Park Hotel, Caffe Venezia, Na Kuncu Korytarza, Radecki&Familia, Bohema oraz debiutujące w tym roku – Public Fontanny i restauracja Hotelu Dana.

Przewodnik "Gault&Millau Polska" powstał na podstawie recenzji anonimowych inspektorów, którzy jeździli po kraju i odwiedzali wybrane lokale. Ich ocenie podlegało wszystko czego klient restauracji doświadcza, m.in. wystrój, obsługa, czas oczekiwania na danie. Oczywiście, najważniejsze było to, co znalazło się na talerzu. Po wizycie oceniający przyznawali lokalom punkty. Maksymalnie można było ich zdobyć 20, w przewodniku znalazły się te, które otrzymały notę powyżej 10 punktów.

Dwa lokale z dwiema czapkami
Dodatkowo, zdobyte punkty zostały przeliczone na czapki kucharskie (w przeciwieństwie do drugiego prestiżowego wydawnictwa – Michelin – który przyznaje gwiazdki). Maksymalnie można ich zdobyć pięć. W Szczecinie najwyższym wynikiem były dwie czapki, które otrzymały restauracje Hotel Park i Z drugiej strony lustra. Jedną czapką zostały wyróżnione Caffe Venezia, Na Kuncu Korytarza oraz Radecki&Familia.

Wg inspektorów Gault&Millau najlepsza restauracją w kraju jest obecnie warszawski Senses. Lokal otrzymał aż 18 punktów i cztery czapki, tym samym przebijając dotychczasowego lidera – również warszawskie Atelier Amaro.

Przewodnik kulinarny "Gault & Millau" założyli pół wieku temu we Francji dwaj znani krytycy kulinarni - Henri Gault i Christian Millau. Polska edycja tego prestiżowego wydawnictwa ukazała się po raz trzeci.