Gdzie i kiedy?
Od: wtorek, 10 września 2013, 22:00
Do: sobota, 26 kwietnia 2014, 21:00
Za ile?
Wystawa „ Od ziarna do chleba. Dawne narzędzia kultury agrarnej ze zbiorów Muzeum Narodowego w Szczecinie” to ekspozycja przedstawiająca tradycyjne rolnictwo, podstawowe zajęcia i źródło utrzymania mieszkańców dziewiętnastowiecznej wsi.

Po raz pierwszy w tak dużej ilości będzie można zobaczyć zabytki Działu Etnografii Pomorza Muzeum Narodowego w Szczecinie układające się na wystawie w opowieść o wiosennej orce i siewce, letnich żniwach, dożynkach, jesiennych pracach polowych, a także o zimowych zajęciach rolniczych, polegających na pozyskaniu ziaren z kłosów, czyli ich wymłóceniu. Propozycja Muzeum Narodowego w Szczecinie ukazująca dawne rolnictwo ma na celu przypomnienie, jak długą drogę musi przebyć ziarno, aby zamienić się w chleb. Do pracy na roli, niegdyś niezwykle ciężkiej, używano wielu narzędzi do uprawy i obróbki zbóż takich jak: radła, płużyce, pługi, drapacze, brony, sierpy, półkoski, kosy, grabie, a także cepy i służących do oddzielania ziaren od plew wialni.

W wiejskim gospodarstwie ważne były także sprzęty do przechowywania ziarna między innymi skrzynie i kosze oraz miary do określenia jego ilości: korce, półkorce i miary o mniejszej objętości służące do mierzenia mąki. W tradycyjnym gospodarstwie pozyskiwano ją, mieląc ziarno na żarnach rotacyjnych powszechnie używanych jeszcze w XIX wieku.

Ostatnim elementem ekspozycji jest rekonstrukcja kuchni pomorskiej z początku XX wieku. Kuchnia była najważniejszym miejscem wiejskiego domu, w którym toczyło się życie rodziny i wykonywano szereg prac gospodarczych. Jedną z nich było przygotowanie przez gospodynię zaczynu, a następnie ciasta na chleb oraz jego pieczenie w piecu kuchennym lub zewnętrznym stojącym najczęściej w ogrodzie.

Na wystawie prezentowany będzie także film nakręcony w 2013 roku w ekologicznym gospodarstwie Andrzeja Przyweckiego, pokazujący tradycyjny sposób przygotowania ziemi do wiosennego siewu.