Gdzie i kiedy?
Łasztownia
Od: niedziela, 30 sierpnia 2020, 12:00
Do: niedziela, 30 sierpnia 2020, 18:00
Za ile?
darmowe
Jedzenie ryb jest zdrowe, ale dlaczego? Jak przyrządzać ryby, aby były smacznym i wartościowym posiłkiem? Czy warto kupować ryby z regionu, czy raczej szukać tych żyjących w odległych morzach i oceanach? Na takie pytania postarają się odpowiedzieć organizatorzy akcji „Wolin z rybą na talerzu”.

 

W programie:

- Darmowa degustacja ryb

- Strefa wiedzy o rybach

- Konkursy z nagrodami

- Muzyka na żywo

- Strefa malucha i wiele więcej

 

Projekt realizowany przez Wolińskie Stowarzyszenie Rybaków jest kampanią informacyjno-edukacyjną, której komunikat kierowany do odbiorców jest bardzo prosty – ryba jest produktem zdrowym, smacznym, pożywnym, szybkim i nieskomplikowanym w przyrządzeniu, w warunkach domowych, zaś spożywanie ryb stoi w parze z aktywnym oraz zdrowym trybem życia.

W tym celu zaplanowano szereg działań promocyjnych i edukacyjnych, których celem będzie podniesienie poziomu publicznej świadomości na temat zrównoważonych produktów rybołówstwa oraz dotarciu do jak najszerszego grona odbiorców, z informacją, że warto spożywać ryby z naszego regionu, czyli z Zalewu Szczecińskiego, Zalewu Kamieńskiego oraz Bałtyku. Akcja skierowana jest do mieszkańców Pomorza Zachodniego oraz turystów, odwiedzających nasz region.

Główne działania prowadzone będą poprzez media społecznościowe oraz portal: edukacyjny wolinzrybanatalerzu.pl. Zainteresowane osoby znajdą tam dużo informacji na temat gatunków ryb zalewowych i morskich z regionu Pomorza Zachodniego, porady dietetyka oraz przepisy kulinarne na smaczne i zdrowe potrawy z ryb.

Organizatorzy w ramach akcji zaplanowali też kilka imprez otwartych. Podczas publicznych spotkań, które odbędą się z zachowaniem odpowiednich środków ostrożności, uczestnicy będą mieli możliwość: degustacji potraw z ryb na bazie zrównoważonych produktów rybołówstwa w specjalnie przygotowanym Fish Trucku, konsultowania swoich przyzwyczajeń żywieniowych z dietetykiem, obserwacji Kulinarnego Konkursu Gastronomicznego, w którym zawodowi kucharze przygotują potrawy z regionalnych ryb oraz zdobycia wiedzy w „Multimedialnej Rybnej Strefie Edukacji”.

Pierwsza impreza z cyklu „Wolin z rybą na talerzu” odbyła się 1 i 2 sierpnia na Błoniach w Wolinie. Kolejna odsłona wydarzenia będzie miała miejsce w Szczecinie w dniach 29-30 sierpnia na Łasztowni. Poza wymienionymi atrakcjami, w godzinach 12:00 - 18:00, zaplanowano liczne konkursy z nagrodami, muzykę na żywo i strefę zabaw dla dzieci. Warto dodać, że udział w imprezie jest bezpłatny. Trzeba tylko pamiętać, aby zabrać ze sobą maseczkę.

Projekt „Wolin z rybą na talerzu” współfinansowany jest z Europejskiego Funduszu Morskiego i Rybackiego w ramach Programu Operacyjnego „Rybactwo i Morze” na lata 2014-2020.