Odwiedzający na własnych kubkach smakowych będą mogli przekonać się na jak wiele sposobów można przygotować kawę i herbatę! W planach są warsztaty prowadzone przez zawodowców – m.in. wicemistrzynię Polski w Latte Art – Paulę Adamską, targi kawowy i herbaciany, cupping, czyli degustacje kaw oraz 7. edycja Szczecińskiego Pucharu Latte Art – zawodów baristów w malowaniu wzorów na kawie. Szczeciński Festiwal Kawy i Herbaty „Baltic Caffeine Festival” odbędzie się już w ten weekend (16-17 listopada) na Łasztowni. Wstęp płatny 5 zł w formie cegiełki na kawowe stowarzyszanie Baltic Coffee Collective.

Jak zapowiadają organizatorzy, tegoroczna odsłona festiwalu kawy i herbaty w Szczecinie będzie największa z dotychczasowych edycji.

– Baltic Caffeine Festival urósł dwukrotnie – w tym roku potrwa dwa dni i zajmie dwa razy więcej przestrzeni – mówi Adrian Małachowski, prezes Baltic Coffee Collective, główny organizator festiwalu.

Impreza odbędzie się w najbliższą sobotę i niedzielę, 16 i 17 listopada, w godz. 11:30 – 18:00. Część zaplanowanych wydarzeń będzie mieć miejsce w Starej Rzeźni, a pozostałe w zlokalizowanym tuż obok Centrum Eventowo-Biznesowym „Bulwary”.

Szczeciński festiwal kawy i herbaty to doskonała okazja, by zapoznać się z niestandardowymi technikami parzenia kawy – dripem, Chemexem czy aeropressem. Na miejscu będzie można też porozmawiać z baristami, a także kupić ziarna kawy wypalane w Polsce… a nawet w Szczecinie! Podczas wydarzenia zaplanowano premierę lokalnej kawy o swojskiej nazwie "Szczeciński sztos". Na stoiskach będą prezentować się palarnie kawy, herbaciarze i sklepy z akcesoriami do ich przyrządzania. Będą także szczecińskie kawiarnie i lokalni kulinarni rzemieślnicy - cukiernicy, lodziarze i browarnicy.

foto: Tomasz Seidler

W sali kinowej odbędą się prelekcje kawowe i pokazy filmowe. Na kawoszy czeka też cupping, czyli specjalne degustacje kaw. Jak zaznaczają organizatorzy, podczas cuppingu można się przekonać, że kawa nie zawsze smakuje jak… kawa.

– W smaku niektórych kaw wyraźnie wyczuwa się smak porzeczki, karmelu, truskawki, a nawet Earl Greya! – mówi Magdalena Hrycan ze stowarzyszenia Baltic Coffee Collective. – Cupping to bardzo specyficzna metoda degustacji. Każda kawa jest mielona i zaparzana w ten sam sposób. Dzięki temu można sprawdzić jaki bardzo się od siebie różnią. Bardzo ciekawym doznaniem jest samo próbowanie kawy: podczas degustacji należy solidnie siorbać, żeby kawa rozlała się po kubkach smakowych w ustach – dodaje Hrycan.

Kawowy weekend w Szczecinie to także czas zmagań baristów. W sobotę odbędą się lokalne eliminacje do konkursu Best Barista Caffè Vergnano. Zwycięzcy, którzy zaparzą najlepsze espresso, namalują wzory na kawie i zaproponują koktajle kawowe pojadą na ogólnopolskie mistrzostwa do Krakowa. Z kolei w niedzielę, już po raz siódmy, najlepsi bariści staną do walki o Szczeciński Puchar Latte Art. Latte art to sztuka tworzenia rysunków z mleka na powierzchni espresso. Do walki o miano najlepszego "malarza mlekiem" stanie 16 baristów z całej Polski – Krakowa, Gdyni, Białegostoku, a jedna z uczestniczek przyleci aż z Irlandii.

Wstęp na festiwal kosztuje 5 zł – jest to forma cegiełki wspierającej stowarzyszenie Baltic Coffee Collective.

foto: Tomasz Seidler

PROGRAM BALTIC CAFFEINE FESTIVAL 2019

ZAWODY BARISTÓW

Hol Centrum Euroregionu „Stara Rzeźnia”

Wstęp wolny

SOBOTA 16.11.2019

11:30 – Eliminacje do ogólnopolskiego konkursu Best Barista Vergnano Polska

NIEDZIELA 17.11.2019

11:30 – Szczeciński Puchar Latte Art. vol.7

CZĘŚĆ EDUKACYJNA

Sala kinowa w CKE Stara Rzeźnia

SOBOTA 16.11.2019

11:45 – Maciej Duszak – Coffeedesk, Mistrz Polski Brewers Cup 2017, V-ce Mistrz Polski Brewers Cup 2014/15/16, V-ce Mistrz Polski Cup Tasters 2016, 5-ty w Międzynarodowych Chińskich Mistrzostwach Baristów 2016. „Speciality Coffee, czyli najlepsze kawy na świecie”

13:15 – Michał Sowiński – Fjord Coffee Roasters, Head Roaster w berlińskiej palarni Fjord Coffee. Swoją kawową przygodę rozpoczynał od pracy baristy, certyfikowany sędzia zawodów kawowych SCAE. „Dlaczego palarnie kawy nie są powtarzalne?”

14:45 – Paweł Kaniecki – Miejsce Kawa i Zabawa, właściciel kawiarni w Przemyślu, gdzie od 3 lat promuje Speciality Coffee oraz zabawę klockami Lego®️. Wielokrotny uczestnik kawowych zawodów w całej Polsce, zdobywca 2. miejsca w Szczecinie w 2016 roku. „Prowadzenie kawiarni speciality”

16:15 – Michał Wyroślak – 1000 Hills Products, importer zielonego ziarna z Rwandy.

Pokaz Filmu „The Second Sunrise: Coffee and Rwanda”, reż. Karol Kowalski, czas trwania: 37 minut (napisy polskie i angielskie). Film wyprodukowany przez Fundację Gospodarki i Administracji Publicznej w ramach kongresu „Open Eyes Economy Summit”.

NIEDZIELA 17.11.2019

11:45 – Anna Brożyna – Piewcy teiny, miłośniczka herbaty, założycielka grupy Piewcy Teiny, gdzie dzieli się informacjami o swojej drodze herbaty. Organizatorka otwartego Festiwalu Herbaty Zaparzaj! w Poznaniu i wielu herbacianych prelekcji. „6 kolorów herbaty”

13:00 – Łukasz Wichłacz – CEO i współzałożyciel jednego z największych sklepów online z kawą w Europie – Coffeedesk. Słynie z efektywnego zajmowania się milionem spraw na raz. „Od 1 promila do 1 procenta – jak zmienił się rynek kawy przez 10 lat”

15:30 – Michał Wyroślak –1000 Hills Products, importer zielonego ziarna z Rwandy.

Pokaz Filmu „The Second Sunrise: Coffee and Rwanda”, reż. Karol Kowalski, czas trwania: 37 minut (napisy polskie i angielskie). Film wyprodukowany przez Fundację Gospodarki i Administracji Publicznej w ramach kongresu „Open Eyes Economy Summit”.

CZĘŚĆ WARSZTATOWO-CUPPINGOWA

Sala Kubryk Literacki w CKE Stara Rzeźnia

SOBOTA 16.11.2019

12:00 – COFFEEDESK – Cupping porównawczy

13:00 – HARD BEANS – Cupping oraz prezentacja kaw

14:00 – HARD BEANS – Warsztat Aeropress – Maksym Volkovytskyi, Mistrz Polski Aeropress 2019 – Porównanie Aeropress i Delter coffee press

15:00 – FJORD Coffee Roaster – Cupping oraz prezentacja kaw

16:00 – HAYB Speciality Coffee – Cupping oraz prezentacja kaw

17:00 – QUALIA Caffe – Cupping oraz prezentacja kaw

NIEDZIELA 17.11.2019

12:00 – COFFEEDESK – Cupping porównawczy

13:00 – HAYB Speciality Coffee – Cupping oraz prezentacja kaw

14:00 – AUDUN Coffee – Cupping oraz prezentacja kaw

15:00 – JAVA Coffee Roasters – Cupping oraz prezentacja kaw

16:00 – ODIJA – Cupping oraz prezentacja kaw

17:00 – QUALIA Caffe – Cupping oraz prezentacja kaw

NIEDZIELNE WARSZTATY W MAŁYCH GRUPACH, UDZIAŁ DODATKOWO PŁATNY

ESPRESSO BAR – KUBRYK LITERACKI

14:00 WARSZTATY LATTE ART Z PAULĄ ADAMSKĄ, WICEMISTRZYNIĄ POLSKI LATTE ART, dodatkowo płatne - 20 zł osoba, liczba miejsc ograniczona do 5 osób

15:00 WARSZTATY LATTE ART Z PAULĄ ADAMSKĄ, WICEMISTRZYNIĄ POLSKI LATTE ART, dodatkowo płatne - 20 zł osoba, liczba miejsc ograniczona do 5 osób

SALA NA PIĘTRZE

13:30 WARSZTATY PARZENIA HERBATY Z ANNĄ BROŻYNĄ "Gong fu cha: jak parzyć gaiwanem?", dodatkowo płatne - 10 zł osoba, liczba miejsc ograniczona do 6 osób

14:30 WARSZTATY PARZENIA HERBATY Z ANNĄ BROŻYNĄ "Gong fu cha: jak parzyć gaiwanem?", dodatkowo płatne - 10 zł osoba, liczba miejsc ograniczona do 6 osób

15:30 WARSZTATY PARZENIA HERBATY Z ANNĄ BROŻYNĄ "Gong fu cha: jak parzyć gaiwanem?", dodatkowo płatne - 10 zł osoba, liczba miejsc ograniczona do 6 osób

SALA WYSTAWCÓW - TARGI KAWOWE

Centrum Eventowo-Biznesowe „Bulwary”

sobota – niedziela w godz. 11.30-18.00