Dziedziniec OFF Mariny w najbliższą sobotę wypełni się lokalnymi smakołykami. Będzie zdecydowanie więcej wystawców, a na ich stoiskach prawdziwe rarytasy. Przed nami druga odsłona bazarku rolniczego Aleja Zachodniopomorskich Smaków.
Drugą edycję Alei Zachodniopomorskich Smaków zaplanowano w sobotę, 23 września, na dziedzińcu OFF Mariny przy ul. Chmielewskiego 18. Udział w wydarzeniu zapowiedziało znacznie więcej lokalnych producentów zdrowej żywności.
– Cieszy to, że ci, co byli, zdecydowali się wrócić, zgłosili się też nowi, a od października kolejni zapowiadają swój udział – mówi Michał Jakubów ze Szczecińskiego Bazaru Smakoszy, który organizuje Aleję Zachodniopomorskich Smaków wraz z Urzędem Marszałkowskim. – W najbliższą sobotę pojawią się też ci, do których na niedzielnym bazarze ustawiają się kolejki. To m.in. stoisko z nabiałem z gospodarstwa państwa Pilchów, którzy przyjeżdżają do Szczecina spod Kołobrzegu, czy stanowisko państwa Springerów z wędlinami tradycyjnymi.
Będą nowe produkty
W wydarzeniu wezmą udział również nowi wystawcy, którzy w OFF Marinie swoich produktów jeszcze nie prezentowali.
– Pojawią się m.in. Ireneusz Jung z wędlinami tradycyjnymi, pani Małgorzata z Dobropola Gryfińskiego z wiejskimi jajkami. Przyjedzie pan Wasilewski z gospodarstwa Bio Farma z olejami i produktami konopnymi oraz mleczkiem pszczelim. To zupełna nowość u nas. Mleczkiem pszczelim mało kto w skali kraju się zajmuje, to absolutna nisza. Spotkanie tego pana i jego produktów to prawdziwy rarytas – zapewnia Jakubów.
Co jeszcze?
Zakupy zrobimy również na stoisku Pasieki Medus, gdzie znajdziemy miody z Puszczy Barlineckiej. Koszyki zapełnimy warzywami i owocami od Gospodarstwa Ekologicznego Dobrodziej, serami kozimi od Gospodarstwa Rolnego Jana Pawlonki. Dostaniemy też kultowy pasztet z gęsi od Edyty Pajor, autorskie napoje probiotyczne od Kisi Kisi, paprykarze i przetwory rybne od Ryb z Wyspy Wolin i mikroliście od Kacpra Możejewskiego.
– Klienci też są zadowoleni. Niektórzy przejawiają nadzieję, że sobotnich wystawców będzie można spotkać regularnie w soboty, być może nawet w niedziele – przyznaje Jakubów. – Z wszystkimi wystawcami, którzy pojawiają się w soboty, chciałbym kontynuować współpracę w każdym wymiarze.
Bazar rolniczy Aleja Zachodniopomorskich Smaków w OFF Marinie odbędzie się w sobotę, 23 września, w godz. 10:00-14:00. Co więcej, wystawienie stoiska, wstęp, parking na terenie OFF Mariny są darmowe. Wystawcy chcący dołączyć do wydarzenia, wciąż mogą się zgłaszać telefonicznie 729-197-005 lub mailowo: biuro@szczecinskibazarsmakoszy.pl.
Jak zapowiadają organizatorzy, bazar rolniczy planowany jest również w przyszłych miesiącach 14 i 28 października oraz 11 i 25 listopada.
Lista wystawców:
- Pasieka Medus Miody Puszczy Barlineckiej
- Gospodarstwo Państwa Springerów (wędliny tradycyjne)
- Edyta Pajor (nagradzany wszędzie gdzie się da pasztet z gęsi i inne pasztety, jaja, wędliny tradycyjne, chleb)
- Pasikonik (pieczywo)
- Kisi Kisi (autorskie napoje probiotyczne)
- Ryby z Wyspy Wolin (paprykarz, śledzie, inne ryby)
- Gospodarstwo Ekologiczne Dobrodziej (warzywa i owoce ekologiczne)
- Gospodarstwo Rolne Jan Pawlonka (sery kozie)
- Prywatne Gospodarstwo Rolne Pilch (nabiał)
- Gospodarstwo Bio Farma, Mieczysław Wasilewski (oleje konopne i produkty konopne, mleczko pszczele)
- Mikroliście - Kacper Możejewski
- Foszmanowicz Małgorzata Dobropole Gryfińskie (wiejskie jajka)
- Firma Handlowo-Usługowa Irgo Ireneusz Jung (wędliny tradycyjne)
Komentarze
0