Na słodko i wytrawnie, na ciepło i zimno, w wersjach mięsnej lub wege – Szczeciński Bazar Smakoszy poszerza swoją ofertę i od najbliższej niedzieli zaprasza na przepyszne śniadania. Do wyboru będą dania z różnych stron świata. Nie zabraknie kuchni włoskiej, japońskiej, ukraińskiej, a nawet hinduskiej.
Na Szczecińskim Bazarze Smakoszy od lat można dostać – obok ekologicznej żywności prosto od rolników i producentów – smakowite dania do zjedzenia na miejscu. Od najbliższej niedzieli wybór będzie jeszcze większy, gdyż rusza nowa akcja „Śniadanie w OFF Marinie”.
– Do tej pory mieliśmy dobrą jakościowo, ale ograniczoną ofertę śniadaniową. Klienci dawali nam znać, że chcieliby więcej różnorodności – przyznaje Michał Jakubów, organizator Szczecińskiego Bazaru Smakoszy. I teraz nadarza się ku temu wspaniała okazja.
– Zależy nam bardzo, aby ludzie przychodzili nie tylko po zdrowe produkty, ale także posiedzieć, zjeść śniadanie i wypić kawę. Dlatego wzbogaciliśmy salę główną w tym obszarze, jak również odpaliliśmy salę dolną przy schodach. Już teraz szykujemy więcej miejsc siedzących, a jeszcze chwila i ruszymy z dziedzińcem, który zyska nowy charakter w zakresie funkcjonalności i estetyki – zdradza Jakubów.
Kuchnie świata w jednym miejscu
Na wszystkich odwiedzających niedzielny bazar w OFF Marinie czeka szeroka oferta dań z różnych stron świata. Obok dobrze już znanych wystawców, jak Nesebar z kuchnią bałkańską czy Eintopf z menu azjatyckim i kuchnią fusion, pojawią się nowe propozycje. Limone Cafe serwować będzie menu włoskie na słodko i wytrawnie. Po latach powraca również Ukraineczka z cepelinami, blinami i innymi pysznościami kuchni ukraińsko-litewskiej, która rozgości się w sali dolnej.
Na piętrze na stoisku Gruszki i Pietruszki będzie można znaleźć śniadaniowe potrawy wegańskie i wegetariańskie, u Oli z lemoniadą dostaniemy panini w wersjach mięsnej i bezmięsnej. Indian Palace uraczy gości kuchnią hinduską, z kolei państwo Jagerowie zapraszają na ciepłe racuchy, gofry i bułę z jajem. Nie zabraknie też legendarnej buły ze śledziem na stoisku Ryby z Wyspy Wolin. Mikołaj „spod żółtej ściany” nakarmi domowej roboty brioszkami, tacosami wege lub z mięsem i rewelacyjną zupą cebulową.
W nowej przestrzeni w sali na dole spotkamy Wolf Curry Wurst, oferujących kiełbaski, kapsalony, frytki z batatów oraz flaki z boczniaków. Hot Blin zaprasza na naleśniki w wersjach na słodko, wytrawnie lub wege. A jeżeli komuś marzą się azjatyckie przysmaki, to warto, by zajrzał na stoisko Sushi&Pizza house.
Dwie pieczenie na jednym ogniu
Niedzielne odwiedziny w OFF Marinie to także niezwykła oszczędność czasu. Oprócz smacznego śniadania zrobimy tu również zakupy, czego nie zaoferują nam inne śniadaniownie w mieście. Podczas Szczecińskiego Bazaru Smakoszy można zaopatrzyć się w doskonałe ekoprodukty regionalne, najlepsze wina oraz inną żywnością sezonową bezpośrednio od producentów i rolników. Na stoiskach znajdziemy świeże pieczywo, przyprawy, produkty z innych krajów, warzywa i owoce, soki, przetwory, ekologiczne specjały, nabiał, jaja, ekologiczne mięsa i wędliny, oliwy, miody, kawy i herbaty, zdrowe wypieki i desery oraz naturalne kosmetyki.
Szczeciński Bazar Smakoszy zdradza kolejne pomysły
Oferta śniadań ma być już stałym elementem Szczecińskiego Bazaru Smakoszy. Ponadto organizatorzy planują kolejne dwudniowe festiwale tematyczne. W styczniu królowała kawa, w tym miesiącu, 24 i 25 lutego, odbędzie się Festiwal Marki „Zrobione w Szczecinie” organizowany we współpracy z Urzędem Miasta. W marcu (23-24.03) zaplanowano Festiwal Designu i Rękodzieła, w kwietniu (27-28.04) będzie można delektować się smakołykami podczas Festiwalu Słodyczy. Z kolei przed wakacjami (18-19.05) organizatorzy zapraszają na Festiwal Kawy połączony z 7. urodzinami Szczecińskiego Bazaru Smakoszy.
Do tego, jak co roku przed Wielkanocą, odbędzie się piątkowa – zamiast niedzielnej – odsłona bazaru. Tym razem przedświąteczną edycję zaplanowano 29 marca w godz. 13:00-17:00.
Na Szczeciński Bazar Smakoszy i jego nową akcję „Śniadania w OFF Marinie” organizatorzy zapraszają do OFF Mariny przy ul. Chmielewskiego 18 w każdą niedzielę w godz. 10:00-14:00. Wstęp darmowy, parking na terenie OFF Mariny bezpłatny, dojazd ul. Smolańską od strony pętli „Pomorzany” oraz sklepu Netto.
Komentarze
11