Wystawa wykwintnych naczyń z XVII, XVIII i XIX wieku, z najważniejszych kolekcji muzealnych w Polsce.
Oprowadzanie kuratorskie po wystawie - 1 marca 2020, godz. 11.00 i godz. 13.00.
Srebrne barokowe dzbany, puchary i półmiski zdobione scenami mitologicznymi i herbami rodowymi, wspaniałe szklane flasze i kielichy typu „flet”, porcelanowy serwis „ptaszkowy” książąt Sanguszków, to zaledwie niewielki wycinek z imponującego zbioru ponad sześciuset naczyń, zgromadzonych na wystawę w szczecińskim Zamku. Obok przedmiotów zbytku, używanych na pokaz, podkreślających bogactwo i pozycję społeczną ich właściciela, zostaną również wyeksponowane nieco skromniejsze naczynia, z których korzystano na co dzień, zarówno w szlacheckich jadalniach, jak i w kuchniach. Dla pełniejszego zobrazowania dawnej obyczajowości, obok naczyń służących do przygotowywania i serwowania wytwornych posiłków, na ekspozycji pojawią się pierwsze polskie książki kucharskie wraz z kuriozalnymi dla współczesnego smakosza przepisami. Warto podkreślić, że w większości przypadków obiekty użyczone na wystawę pochodzą ze stałych ekspozycji muzealnych, co jeszcze dobitniej podkreśla ich rangę i wartość.
Wystawa przygotowana przez Muzeum Narodowe w Kielcach.
Kuratorki wystawy: Magdalena Silwanowicz, Muzeum Narodowe w Kielcach, Jolanta Rybkiewicz, Zamek Książąt Pomorskich w Szczecinie.
O STOŁACH I BANKIETACH PAŃSKICH. Jak ucztowano w dawnych wiekach
22 listopada 2019 (piątek) – 1 marca 2020 (niedziela)
Galeria Gotycka (wejście J)
Wernisaż: 21 listopada 2019 (czwartek), godz. 17.00
Zwiedzanie galerii wystawowych od wtorku do niedzieli w godzinach od 10.00 do 18.00.
Ceny biletów: 6 zł normalny; 4 zł ulgowy
Komentarze
0