Około 100 rodzajów wędlin wyrabianych w ostatniej szczecińskiej masarni, a do tego szeroka oferta innych zdrowych lokalnych produktów, m.in. przetworów, serów czy ryb. Wytwórnia Mas-Ar w poniedziałek 6 kwietnia otwiera nowy sklep firmowy przy ul. Krzywoustego 27. A w niedalekiej przyszłości kolejny ich punkt zacznie działalność w powstającej właśnie galerii Retail Park Mieszka u zbiegu ulic Mieszka I i Milczańskiej. 

Do tej pory z pełnej oferty wędlin wytwórni Mas-Ar można było wybierać tylko w sklepie przy ul. Kazimierza Królewicza. Tuż obok masarni, która powstała na początku lat 90. na terenie ówczesnej Akademii Rolniczej. Od poniedziałku wszystkie świeże „wędliny z akademii” będą dostępne również w nowym sklepie firmowym przy ul. Krzywoustego 27.

- Otwieramy sklep w centrum, żeby duża część naszych klientów miała do nas bliżej. Stawiamy na sklepy firmowe również dlatego, aby zadbać o jakość naszych wędlin, także na etapie sprzedaży – mówi Marcin Ogar, współwłaściciel Mas-Ar.

Wszystkie najlepsze wędliny, ale nie tylko

W nowym sklepie będzie można oczywiście kupić flagowe produkty masarni, takie jak: kiełbasa akademicka, ręcznie wiązana szynka, pieczeń rzymska, kiełbasa biała, boczek tradycyjny, boczki wędzone tradycyjnie czy wędzona pasztetowa oraz świeże mięso z własnego rozbioru. Wszystkie pozbawione są zbędnych konserwantów i wypełniaczy. 

Nowością będą przetwory, sery, ryby i inne produkty przygotowywane według tej samej zdrowej filozofii przez małych producentów.

- Stawiamy na lokalnych dostawców, oferujących zdrowe produkty – podkreśla Paulina Kurpiel, współwłaścicielka Mas-Ar.

Jak smakuje sos z zachodniopomorskich papryczek chili?

To właśnie ona zajmowała się przez ostatnie tygodnie wyszukiwaniem ciekawych produktów regionalnych firm z zachodniopomorskiego, a później namawianiem ich właścicieli, by pojawili się ze swoimi produktami w ich nowym sklepie.

Efekty tych starań? Od poniedziałku 6 kwietnia będzie można tam kupić np. ostre sosy firmy PanDemonic z Bań, wytwarzane z papryczek chili wyhodowanych na miejscu; przetwory mięsne w słoikach z Zakładów Mięsnych Niedźwiedź w Kaliszu Pomorskim; paprykarz firmy Ryby Zubowicz z Kamienia Pomorskiego czy bułki z piekarni Rejonowej Spółdzielni „Samopomoc Chłopska” na Krzekowie. Lista produktów wciąż nie jest zamknięta. Wkrótce w ofercie pojawi się chociażby wino z winnicy Grzegorza Turnaua w Baniewicach.

Byli na skraju likwidacji, teraz mocno rozwijają się 

Otwarcie nowego sklepu przy ul. Krzywoustego 27 w poniedziałek 6 kwietnia o godzinie 9. Z uwagi na obecną sytuację epidemiologiczną będą oczywiście zachowane wszelkie zasady bezpieczeństwa.

- W sklepie będą mogły przebywać jednocześnie tylko dwie osoby. Przy wejściu będzie płyn dezynfekujący i rękawiczki – mówi Marcin Ogar.

To nie koniec planów rozwojowych firmy Mas-Ar. Kolejny sklep zostanie otwarty w powstającej właśnie galerii handlowej Retail Park Mieszka na Pomorzanach. W dalszej przyszłości kolejne punkty mają ruszyć w innych zachodniopomorskich miastach. A przypomnijmy, że w 2018 r. masarni groziła likwidacja. Wtedy kupili ją obecni właściciele, ze świeżymi pomysłami na rozwój cenionej już wcześniej marki.

Otwarcie Sklepu Firmowego Masar ul. Krzywoustego 27

https://www.facebook.com/wedlinymasar/