O to, co będzie można zjeść coś smacznego na tej imprezie, zapytaliśmy Michała Chaszkowskiego-Jakubowa, jednego z organizatorów festiwalu:
— Mamy sporo Wystawców do ogłoszenia, dlatego też teraz, na ostatniej prostej, będziemy codziennie podawać kolejne elementy festiwalowej układanki — mówi Michał. — Przez najbliższe dwa tygodnie naprawdę dużo będzie się u nas działo, dlatego zachęcam do śledzenia social mediów Festiwalu Smaków Azjatyckich na Łasztowni. Zdradzę tylko, że dotrą do nas przedstawiciele nie tylko z regionu, lecz także Warszawy, Trójmiasta czy Poznania. Będzie smacznie! — dopowiada z nutą tajemnicy głosie.
Szybkie spojrzenie na profil wydarzenia na Facebooku — do którego obserwowania serdecznie zapraszamy i zachęcamy — zdradza nam paru już zapowiedzianych wystawców. Jednymi z pierwszych przedstawionych gości są kucharze z Aramia Podzamcze, specjalizujący się w przygotowaniu potraw z kuchni syryjskiej. Pojawi się też Zakwasownia, której „genialne kiszonki”, takie jak np. kimchi w wielu odsłonach, idealnie wpisują się w smak niektórych orientalnych kompozycji kulinarnych. Dla wielbicieli food trucków organizatorzy sprowadzają "Japonię na kółkach", czyli Yumiko i Daniela z Yaki Kingu, Wokgang, absolutnych mistrzów w dziedzinie tajskich specjałów, czy Marathon Food Truck - największy food truck w Europie, którego kucharze dostosowują menu specjalnie do wydarzeń.
Jednak jedzenie to nie wszystko, Festiwal Smaków Azjatyckich da nam skosztować również paru specjałów o charakterze kulturowym:
— Podczas całego Festiwalu nie będzie ani chwili, w której nie odbywałyby się wydarzenia dodatkowe — zapewnia Chaszkowski-Jakubów. — Bardzo chcemy, aby zarówno najmłodsi, jak i ich rodzice mogli nie tylko poznać azjatycką kuchnię, lecz także choć trochę obcować z kulturą tego wspaniałego, różnorodnego kontynentu.
— Należy spodziewać się warsztatów i konkursów organizowanych przez naszych partnerów, czyli Szczeciński Klub Azji oraz Yaki Kingu — kontynuuje organizator. — Dzięki nim w niedzielę odbędą się profesjonalne warsztaty z lepienia japońskich onigori, przewidziane dla nawet osiemdziesięciu osób. Oprócz tego organizowane będą zajęcia ze sztuki origami, nauka jedzenia pałeczkami wraz z konkursem, warsztaty kaligrafii, GO oraz wiele innych aktywności — wymienia.
Oprócz wcześniej wspomnianych wydarzeń warto odnotować też zapowiadaną obecność Kasi Brzozowskiej — animatorki, podróżniczki, blogerki („Brzoza na gigancie”) i miłośniczki Azji — która zaprasza na spotkanie autorskie. Dla wielbicieli filmu organizatorzy zapowiadają projekcję dokumentu "Jiro śni o sushi". Natomiast w sobotę wieczorem, w nowym klubie Port Bar Szczecin znajdującym się na sąsiadującej ul. Wendy, odbędzie się oficjalne azjatyckie afterparty. Dla osób z biletami wstępu, właściciele Portu przewidzieli zniżki.
Na Festiwal Smaków Azjatyckich zapraszamy w sobotę i niedzielę, 5-6 października. Miejscem wybranym przez organizatorów jest Łasztownia, a dokładnie Plac Gryfitów wraz z Centrum Eventowo-Biznesowym „Bulwary”. Wstęp kosztuje jedyne 10 zł, bilety można nabyć przed wejściem na wydarzenie, a godziny otwarcia to odpowiednio: sobota 12-20 oraz niedziela 11-17. Więcej szczegółów na profilu wydarzenia na Facebooku, a także wkrótce w kolejnych zapowiedziach na naszych łamach.
Hej Szczecin! Jest piątek 19.12! Mamy dużo nagród do rozdania
Komentarze
8