Zaczęło się na domowej produkcji piwa, kończy na nagrodzie najlepszego piwa 2012 roku i warzeniu w prawdziwym browarze pod okiem profesjonalistów.
W miniony weekend Andrzej Miler, piwowar domowy ze Szczecina, razem z piwowarami Brackiego Browaru Zamkowego w Cieszynie uwarzył 67 500 litrów Grand Championa – najlepszego piwa 2012 r.
Będzie idealne na zimę
Grand Champion 2012 to Rauchbock, czyli koźlak dymiony. Jak podkreśla autor receptury Andrzej Miler, piwo jest dość mocne i treściwe – idealne na zimę. Ma wyjątkowe dymione i śliwkowe aromaty, które z pewnością znajdą uznanie amatorów piwa.
Jestem dumny z tego piwa i nadal nie mogę uwierzyć, że przygotowuję je w cieszyńskim Browarze Zamkowym. Wokół wielu profesjonalistów i ekspertów, którzy mocno wspierają moją pracę. Nie ukrywam, że jest to dla mnie olbrzymie wyzwanie.– mówi Andrzej Miller, autor najlepszego piwa 2012 r.
Tajemnica tkwi w recepturze
Przygotowanie dobrego piwa wymaga czasu i cierpliwości, a największą tajemnicą jest receptura. Dominik Szczodry, główny piwowar Brackiego Browaru Zamkowego w Cieszynie, podkreśla - To jest już czwarty Grand Champion warzony w naszym browarze. Dostosowanie receptury domowej do parametrów produkcyjnych jest dość skomplikowanym procesem, ale my takie wyzwania lubimy. Uwarzyliśmy jedną warkę, a jeszcze w tym tygodniu planujemy rozpoczęcie kolejnych czterech partii. Odpukać w niemalowaną beczkę, dotychczas żadnych niespodzianek nie było.
Piwo na Mikołajki
Obecnie trwa proces fermentacji Rauchbocka, czyli zamiany cukrów w alkohol przez drożdże. Po ok. 8-9 dniach trafi on do tanków leżakowych i będzie dojrzewał przez dwa miesiące w piwnicach Brackiego Browaru Zamkowego w Cieszynie w temperaturze ok. 6 stop. C. W połowie listopada br. piwo zostanie rozlane do butelek. Sprzedaż tego koźlaka o aromacie wędzonej śliwki rozpocznie się 6 grudnia (jak wszystkich poprzednich Grand Championów) a zakończy wraz z ostatnią kupioną butelką. Piwo będzie można kupić także w Szczecinie.
O Grand Champion
Grand Champion to najlepsze piwo danego roku, wybrane przez międzynarodowe jury piwowarów i mistrzów piwowarstwa podczas czerwcowego Festiwalu Birofilia w Żywcu. Autor receptury w nagrodę może uwarzyć je ponownie w skali kilka tysięcy razy większej w Brackim Browarze Zamkowym w Cieszynie. Grupa Żywiec, do której należy cieszyński browar kupuje wszystkie składniki potrzebne do uwarzenia piwa, projektuje i kupuje opakowania a następnie korzystając z swojej największej sieci dystrybucji – dostarcza Grand Championa na półki sklepowe w całej Polsce. Każdego roku sprzedaż Grand Championa rozpoczyna się dokładnie 6 grudnia o godz. 18:00.
Domowe piwo po raz czwarty
Tegoroczny Grand Champion to już czwarte najlepsze piwo domowe uwarzone na duża skalę w Brackim Browarze Zamkowym. 6 grudnia ub. roku debiutowało piwo Jana Szały w stylu kolońskim, w 2010 r. - Brackie Belgijskie Pale Ale Doroty Chrapek a pierwszym Grand Championem uwarzonym w Cieszynie był Bracki Koźlak Dubeltowy autorstwa Jana Krysiaka. W tym roku aż 131 piwowarów domowych przesłało do oceny jurorów 371 piw uwarzonych w 10 stylach piwnych (w 2011 r. zgłoszono 200 piw; 2010 r. – 177 piw; w 2009 r. – 134).
Komentarze
1