Prawdziwą gratkę dla miłośników czekolady szykuje Browar Stara Komenda. Będzie można nie tylko zasmakować się w tradycyjnych czekoladowych pysznościach, ale również spróbować powstających na oczach gości lodów molekularnych. Oczywiście o smaku czekoladowym!
O godz. 19:00 odbędzie się specjalny pokaz kuchni molekularnej, w której znaczącym składnikiem jest ciekły azot, jedna z najzimniejszych substancji we wszechświecie (temp. blisko -200 stopni Celsjusza).
- Stosując rozbijanie molekuł, czyli cząsteczek, na oczach widzów zostaną przygotowane lody molekularne o smaku czekoladowym. Odbędzie się również ich degustacja – mówią organizatorzy. - Lody przyrządzone za pomocą ciekłego azotu są bardziej jednolite i kremowe niż w przypadku tradycyjnego mrożenia. Smak i aromat składników zostaje w pełni zachowany – spowodowane jest to procesem szybkiego mrożenia azotem – zachęcają.
Podczas pokazu będzie można również sprawdzić jakie dodatki pasują do lodów czekoladowych. Oprócz tego świętujący w Starej Komendzie Dzień Czekolady, poznają wiele ciekawostek naukowych. Pokazowi kuchni molekularnej będzie towarzyszyło chemiczno-fizyczne przedstawienie w wykonaniu Szalonego Profesora.
- To widowiskowy pokaz, na którym będzie można obejrzeć eksplozje azotu zmieniającego swój stan skupienia. W roli Szalonego Profesora wystąpi Grzegorz Adamowicz, wieloletni pracownik szczecińskiej wystawy „Eureka”, prezes Fundacji Miasto Nauki, twórca edukacyjnych wystaw interaktywnych – wyjaśniają organizatorzy wydarzenia.
Pokazy są otwarte dla wszystkich odwiedzających, można również dokonać rezerwacji pod nr tel. +48 91 423 44 45. Specjalne czekoladowe menu będzie dostępne w lokalu przy pl. Batorego 3 od godz. 13:00. Pokazy rozpoczną się o 19:00.
Komentarze
0