Warzywa i owoce z ekologicznych upraw, nabiał, wędliny oraz mięso z certyfikatami bio, wypieki z własnej manufaktury cukierniczej, piwa kraftowe, szeroki wybór ziół, ekologiczne kosmetyki... To tylko część produktów, które znajdziemy w „Eko wyspie” – nowym sklepie, który powstaje przy ul. Łukasińskiego 116. Otwarcie w piątek 27 listopada, na klientów czekać będą wówczas specjalne upominki.
To inicjatywa przedsiębiorców, którzy od lat działają na rynku żywności ekologicznej. Do tej pory w Szczecinie prowadzili hurtownię, wytwarzają własne soki ekologiczne, a w Świnoujściu zarządzają kawiarnią – Manufakturą Ekologiczną - z własnymi wypiekami. Wszystko zaczęło się właśnie w nadmorskim kurorcie, gdzie od 15 lat prowadzą market „Eko wyspa”.
- Mamy wielu stałych klientów. Sklep cieszy się dużym powodzeniem. To marka bardzo dobrze rozpoznawalna w Świnoujściu. Cały czas się rozwijamy i teraz przyszedł czas na nasz pierwszy biomarket w dużym mieście – mówi Jarosław Bolimowski, właściciel „Eko Wyspy”.
Pracownicy pomogą wybrać i opowiedzą o każdeym produkcie
Szczeciński biomarket powstaje przy ul. Łukasińskiego 116. Na Krzekowie, blisko tak dużych osiedli jak Pogodno i Gumieńce, w pobliżu Mierzyna i Bezrzecza. Na klientów czeka duży parking, a na sklepowych półkach ponad 5 tysięcy ekologicznych produktów.
- Każdy znajdzie tutaj coś dla siebie. To nie będzie market, w którym tylko ładuje się produkty do wózka i jedzie do kasy. Mamy doświadczoną kadrę pracowników, którzy będą gotowi, by doradzić klientom. Opowiedzieć o każdym produkcie, o jego pochodzeniu czy składzie – podkreśla Jarosław Bolimowski.
Zdrowe i smaczne
W „Eko wyspie” znajdziemy między innymi pieczywo z świetnie znanej piekarni Reczyńskiego przy ul. Rayskiego, owoce i warzywa od lokalnych dostawców (np. spod Chociwla), miody z pojezierza drawskiego czy paprykarz z dorsza produkowany w Dziwnowie. Będą też naturalne kiszonki, które wzmacniają odporność organizmu, co w dzisiejszych czasach jest szczególnie istotne. Ale nie tylko argumenty zdrowotne są istotne.
- Ekologiczne produkty są po prostu smaczniejsze. Różnica jest ogromna – tłumaczy Jarosław Bolimowski.
Bez polifosforanów, sterydów, antybiotyków...
Wybierać będzie można spośród dwustukilkudziesięciu wędlin. Wszystkie z certyfikatem ekologicznym lub potwierdzoną tzw. czystą etykietą. To gwarancja, że nie ma w nich polifosforanów i wypełniaczy, co najwyżej jedynie sól peklowa. W sklepie w Świnoujściu olbrzymią popularnością cieszą się świeże kurczaki z wolnego wybiegu z hodowli w Wielkopolsce.
- To kurczaki karmione polską paszą, bez GMO. Taki kurczak rośnie dwa razy dłużej niż kurczaki faszerowane sterydami i antybiotykami, które niestety możemy znaleźć w wielu sklepach – mówi Jarosław Bolimowski.
Ceny będą konkurencyjne
Atutem szczecińskiej „Eko wyspy” będzie doświadczenie przedsiębiorców na rynku żywności ekologicznej. Już to, że prowadzą hurtownię pozwoli sprowadzać produkty bez pośredników, prosto od hodowców i producentów. To pozwoli uzyskać niższe ceny niż w większości innych sklepów ekologicznych.
- Będziemy konkurencyjni cenowo. Chcemy, żeby każdy przysłowiowy Kowalski mógł zrobić u nas zakupy – zapowiada Jarosław Bolimowski.
Poczęstunek ekologiczną kawą z Peru
Otwarcie „Eko wyspy” przy ul. Łukasińskiego 116 planowane jest na piątek 27 listopada. Pierwszego dnia na klientów będzie czekać upominek-niespodzianka. Będzie też poczęstunek ekologiczną kawą sprowadzoną z Peru.
Szczegółowe informacje o nowym biomarkecie można znaleźć na stronie https://eko-wyspa.pl/. Właściciele planują też regularnie wydawać gazetkę z prezentacją oferty.
Komentarze
26