Dla wszystkich, którzy szukają jeszcze pomysłów na walentynkową niespodziankę mamy kilka słodkich propozycji od 100procentkalorii. Emilia przygotowała słodkości nie tylko dla zakochanych w węglowodanach. Smacznego!
Miękkie i puszyste babeczki z nutą kakao, które rozkochają w sobie każdego miłośnika węglowodanów. Do tego lekki i delikatny krem serowo-śmietankowy oraz cukrowa posypka. Słodki wyraz miłości nie tylko na Walentynki – zwłaszcza, gdy ktoś odstąpi Ci ostatnią sztukę ;]
Składniki na ciasto:
1 i ¼ szklanki mąki
80 g miękkiej margaryny
¾ szklanki cukru
2 duże jajka
½ szklanki maślanki
½ łyżeczki ekstraktu z wanilii
1 łyżka kakao
½ łyżeczki proszku do pieczenia
½ łyżeczki sody oczyszczonej
szczypta soli
czerwony barwnik (najlepiej w żelu)
czerwona posypka
Składniki na krem:
250 g mascarpone
4 łyżki cukru pudru (lub więcej)
250 ml śmietany kremówki 36%
Przygotowanie:
Wszystkie składniki na ciasto (poza barwnikiem i posypką) ucieramy do momentu uzyskania jednolitej masy. Następnie dodajemy odrobinę barwnika, mieszamy. Jeżeli kolor jest zbyt blady, dodajemy kolejną porcję – czynność powtarzamy aż ciasto nabierze bordowego koloru.
Formę do babeczek wykładamy papilotkami. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Przygotowaną masę rozdzielamy między papierowe foremki – do 7/8 wysokości. Pieczemy około 20 minut BEZ termoobiegu. Odstawiamy do przestygnięcia.
W międzyczasie przygotowujemy krem. Ubijamy śmietanę kremówkę. Dodajemy cukier puder, ekstrakt oraz mascarpone, miksujemy na najwyższych obrotach (początkowo po dodaniu mascarpone masą może wydawać się rzadka – nie należy się przejmować – podczas miksowania uzyskamy gęsty i puszysty krem). Przekładamy do rękawa cukierniczego lub szprycy i dekorujemy przestygnięte babeczki. Ozdabiamy czerwoną posypką.
BEZOWE SERDUSZKA
Prosta, szybka w przygotowaniu i niesamowicie urocza przekąska na walentynkową imprezę. Delikatna, subtelna w smaku, o niezwykłej kruchości. Przygotuj, a zostaniesz nałogowym łamaczem bezowych serc!
Składniki na bezę:
5 białek
250 g cukru
1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
różowy lub czerwony barwnik spożywczy – najlepiej w żelu
Przygotowanie:
2 płaskie blachy wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 150 stopni. Białka ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier, nie przerywając miksowania, a następnie mąkę ziemniaczaną. Przy pomocy wykłaczki przekładamy kilka kropel barwnika do masy, mieszamy (jeżeli uznacie, że piana jest zbyt jasna, nalezy dodać kolejną porcję barwnika – aż do uzyskania satysfakcjonującego koloru). Uzyskaną masę przekładamy do szprycy i wyciskamy bezpośrednio na przygotowane papiery do pieczenia – nie martwcie się, jeżeli serca wyjdą przekrzywione lub nierówne – po upieczeniu wszystkie będą wyglądały uroczo.
Pieczemy 1,5 godziny, suszymy kilka godzin w uchylonym piekarniku (polecam upiec wieczorem i zostawić w uchylonym piekarniku na całą noc). Przechowujemy w suchym miejscu, najlepiej w zamykanym pojemniku.
KOKOSOWA CZEKOLADA DO PICIA
Gorące mleko kokosowe, w którym przeplatają się dwa rodzje czekolady - mleczna oraz gorzka. Cudowny aromat, zniewalający smak i kojące rozgrzanie, rozchodzące się po całym ciele. I nie zapominajmy o piankach, które idealnie dopełniają tę słodką wspaniałość. Zachęceni? :]
Składniki (na 2 porcje):
puszka mleka kokosowego (400 ml)
200 g czekolady (gorzkiej i mlecznej w proporcjach wg uznania – u mnie pół na pół)
pianki
Przygotowanie:
W rondelku umieszczamy mleko i posiekaną czekoladę. Podgrzewamy na małym ogniu do całkowitego rozpuszczenia, regularnie mieszając – musimy uzyskać gładką, aksamitną masę. Przelewamy do kubków, dekorujemy piankami.
SEROWE PLACKI Z TRUSKAWKAMI
Celebrowanie dnia Świętego Walentego warto zacząć już od samego rana. Na przykład takimi placuszkami z truskawkami, przygotowanymi na bazie delikatnego serka. Puszyste, subtelne, posypane uroczym, różowym cukrem pudrem. Ujmijcie swoich bliskich śniadaniem od serca :]
Składniki:
4 duże jajka
1 czubata szklanka mąki pszennej
1 opakowanie cukru z wanilią
200 g twarogu półtłustego
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
½ łyżeczki sody oczyszczonej
5 łyżek mleka
szczypta soli
około 250 g truskawek
olej kokosowy do smażenia
klasyczny lub różowy* cukier puder
*tradycyjny cukier puder wymieszany ze zmielonymi chipsami truskawkowymi
Przygotowanie:
Jajka ubijamy ze szczyptą soli oraz cukrem na lekką piankę. Dodajemy twarożek, następnie mąkę, a na samym końcu mleko (cały czas miksując ciasto). Dorzucamy truskawki, mieszamy. Smażymy z dwóch stron na oleju kokosowym – placuszki powinny być lekko rumiane. Odkładamy na ręcznik papierowy – wchłonie nadmiar tłuszczu. Wycinamy kształt serca. Posypujemy cukrem pudrem.
WIĘCEJ MOŻNA ZNALEŹĆ NA www.100procentkalorii.pl
Komentarze
0