We wnękach, które obecnie są oknami, dawniej najprawdopodobniej stały armaty, a tunele w ścianach służyły do transportu prochu z podziemnych kondygnacji. Teraz w zaadaptowanych pofortecznych wnętrzach, które nadal skrywają mnóstwo tajemnic, będzie można spotkać się ze znajomymi, próbując frytek z batatów czy drinków przyrządzanych na bazie domowych syropów. Otwarcie pubu Ceglana już 13 maja.
Dwa wejścia i dwa ogródki
Do lokalu prowadzą dwa wejścia. Tym od ul. Owocowej wchodzimy bezpośrednio do części pubowej, z kolei tym od strony peronów, zlokalizowanym tuż przy schodach prowadzących na ul. Owocową, można się dostać do wspomnianej części kawiarnianej. - Chcemy, by wieczorami pełniła też funkcję bardziej kameralnego pubu – mówi menedżer Ceglanej.
Przy obu wejściach są też ogródki. Jeden sąsiaduje ze schodami i rozpościera się z niego widok na perony. Drugi, kilkukrotnie większy i zlokalizowany na czterech poziomach mieści się przy wejściu od ul. Owocowej. Latem zostanie uruchomiony w nim zewnętrzny bar, a na zielonej trawie przy ścianie z grafiką przedstawiającą przedwojenny Szczecin pojawią się jeszcze leżaki i pufy.
Bazyliowe drinki, pietruszkowe lemoniady
Poza piwem (również rzemieślniczym) w menu Ceglanej znalazło się wino, jak podkreśla menedżer dobre, ale nie rujnujące budżetu, kilka rodzajów whisky oraz autorskie drinki i koktajle, przyrządzane na bazie przygotowywanych na miejscu syropów, m.in. o smaku bazyliowym, pietruszkowym, morelowym, różanym, waniliowym i korzennym. - Na początek przygotowaliśmy sześć takich autorskich propozycji. Tylko w Ceglanej będzie można spróbować np. bazyliowego Collinsa, „żubra w puszczy” z żubrówką i syropem korzennym czy arbuzowo-tymiankowego martini ze świeżym tymiankiem – zapowiada menedżer lokalu. - Będziemy też serwować różane, bazyliowe i pietruszkowe lemoniady – dodaje. Przygotowywane na miejscu syropy będą wykorzystywane również do kaw i smoothiesów.
W oryginalnych wnętrzach dawnych fortów będzie można także coś przekąsić. Lokal stawia przede wszystkim na „lekką” kuchnię, stąd w karcie znalazły się m.in. bruschetty, ciabatty, sałatki, dania z grilla czy śniadaniowe kubki warzywne albo owocowe. Ciekawostką są frytki z batatów (słodkich ziemniaków) podawane z dipem wasabi. W menu są też propozycje dla wegetarian.
Otwarcie 13 maja
Ceglana zostanie otwarta w piątek, 13 maja, o godz. 18:00. W weekend otwarcia w lokalu dwukrotnie wystąpi szczeciński duet Oho!Koko (w piątek i sobotę o g. 20:30). Alicja Kruk i Marek Szul każdego wieczoru zaprezentują inny repertuar.
Komentarze
2