We wnękach, które obecnie są oknami, dawniej najprawdopodobniej stały armaty, a tunele w ścianach służyły do transportu prochu z podziemnych kondygnacji. Teraz w zaadaptowanych pofortecznych wnętrzach, które nadal skrywają mnóstwo tajemnic, będzie można spotkać się ze znajomymi, próbując frytek z batatów czy drinków przyrządzanych na bazie domowych syropów. Otwarcie pubu Ceglana już 13 maja.
Liczący blisko 300 metrów kw. powierzchni lokal powstał w XIX-wiecznych pruskich fortyfikacjach, których fragment zachował się przy szczecińskim dworcu PKP. Pierwotnie przy ul. Owocowej 14 miała zostać otwarta niewielka kawiarnia, zanim do tego doszło właściciel nowego miejsca postanowił odgruzować sąsiadującą nieruchomość, przy okazji odkrywając kręte, pełne zaułków i niezwykle klimatyczne wnętrza dawnych fortów. Pomieszczenia oczyszczono, wzmocniono ich konstrukcję i w najbliższy piątek zacznie tam działać pub, bistro i kawiarnia Ceglana.

Dwa wejścia i dwa ogródki
Do lokalu prowadzą dwa wejścia. Tym od ul. Owocowej wchodzimy bezpośrednio do części pubowej, z kolei tym od strony peronów, zlokalizowanym tuż przy schodach prowadzących na ul. Owocową, można się dostać do wspomnianej części kawiarnianej. - Chcemy, by wieczorami pełniła też funkcję bardziej kameralnego pubu – mówi menedżer Ceglanej.

Przy obu wejściach są też ogródki. Jeden sąsiaduje ze schodami i rozpościera się z niego widok na perony. Drugi, kilkukrotnie większy i zlokalizowany na czterech poziomach mieści się przy wejściu od ul. Owocowej. Latem zostanie uruchomiony w nim zewnętrzny bar, a na zielonej trawie przy ścianie z grafiką przedstawiającą przedwojenny Szczecin pojawią się jeszcze leżaki i pufy.



Bazyliowe drinki, pietruszkowe lemoniady

Poza piwem (również rzemieślniczym) w menu Ceglanej znalazło się wino, jak podkreśla menedżer dobre, ale nie rujnujące budżetu, kilka rodzajów whisky oraz autorskie drinki i koktajle, przyrządzane na bazie przygotowywanych na miejscu syropów, m.in. o smaku bazyliowym, pietruszkowym, morelowym, różanym, waniliowym i korzennym. - Na początek przygotowaliśmy sześć takich autorskich propozycji. Tylko w Ceglanej będzie można spróbować np. bazyliowego Collinsa, „żubra w puszczy” z żubrówką i syropem korzennym czy arbuzowo-tymiankowego martini ze świeżym tymiankiem – zapowiada menedżer lokalu. - Będziemy też serwować różane, bazyliowe i pietruszkowe lemoniady – dodaje. Przygotowywane na miejscu syropy będą wykorzystywane również do kaw i smoothiesów.

W oryginalnych wnętrzach dawnych fortów będzie można także coś przekąsić. Lokal stawia przede wszystkim na „lekką” kuchnię, stąd w karcie znalazły się m.in. bruschetty, ciabatty, sałatki, dania z grilla czy śniadaniowe kubki warzywne albo owocowe. Ciekawostką są frytki z batatów (słodkich ziemniaków) podawane z dipem wasabi. W menu są też propozycje dla wegetarian.



Otwarcie 13 maja

Ceglana zostanie otwarta w piątek, 13 maja, o godz. 18:00. W weekend otwarcia w lokalu dwukrotnie wystąpi szczeciński duet Oho!Koko (w piątek i sobotę o g. 20:30). Alicja Kruk i Marek Szul każdego wieczoru zaprezentują inny repertuar.