Będą kiełbaski, karkówka, szaszłyki i piwo, ale też kawa, ciasto oraz parę dań obiadowych. W Zajeździe Szmaragd przy ul. Kopalnianej od środy, 1 maja, zacznie funkcjonować Szmaragd Bistro.

Zarządcą wyremontowanego budynku nad Jeziorem Szmaragdowym jest Zespół Parków Krajobrazowych Województwa Zachodniopomorskiego. Stworzono tam przestrzeń do edukacji ekologicznej i pokoje noclegowe dla zorganizowanych grup młodzieży.

Na parterze przygotowano miejsce na ogólnodostępny punkt gastronomiczny, który poprowadzi zewnętrzny najemca. Zostali nim właściciele Szafirowej Przystani przy ul. Przestrzennej, skupiający się do tej pory na organizacji wesel i innych imprez okolicznościowych nad Jeziorem Dąbie.

– Chcemy zaistnieć w nowej części Szczecina. Prowadzenie Szmaragd Bistro to dla nas szansa na rozwój – podkreślają Katarzyna Goździuk i Artur Gargol.

Goście będą przyjmowani w sali wewnątrz budynku (80 m2) i w ogródku (ponad 70 m2). Wystrój ma być utrzymany w klimacie leśnym.

– W ogródku stanie duży grill. Będzie można zamówić karkówkę, kiełbaski i szaszłyk, ale też dorsza w koprze, grochówkę czy frytki naszego wyrobu. Chcemy, żeby zawsze do wyboru było 5 zmienianych co weekend dań obiadowych – tłumaczą właściciele.

Będzie też menu kawiarniane z kawą, herbatą, ciastem i lodami.

Otwarcie zaplanowano w środę, 1 maja, o godzinie 11.00. – Stawiamy mocno na weekendy, ale zapraszamy również w tygodniu, poza poniedziałkiem. Dokładne godziny otwarcia będą się jeszcze kształtować, zobaczymy, jakie będzie zapotrzebowanie, dużo zależeć będzie też od pogody – mówią Katarzyna Goździuk i Artur Gargol.