We wtorek został otwarty Ferment – nowy lokal gastronomiczny w Szczecinie, ze świetnymi godzinami otwarcia: od południa do północy, a w weekendy do drugiej nad ranem. Gwiazdą menu jest pinsa, czyli zdrowsza, ale niesamowicie smaczna alternatywa dla pizzy, są też makarony, sałatki, zupy i klasyczne dania obiadowe. Jednak największa atrakcja w najbliższych dniach to konkurs, w którym można wygrać codzienne, darmowe i nielimitowane posiłki aż do końca wakacji!
Dlaczego Ferment? Nazwa lokalu pochodzi od ciasta
– Naszą specjalnością i flagowym produktem jest pinsa, czyli zdrowsza alternatywa dla pizzy. Największy sekret pinsy tkwi w mieszance trzech mąk oraz cieście, które musi być poddane procesom fermentacji przez 72 godziny, dopiero po tym czasie jest najsmaczniejsze. Idąc tym tropem, wybraliśmy na zasadzie skojarzeń najciekawszą możliwą nazwę dla lokalu z takim menu. Właśnie w ten sposób rodzi się Ferment – mówi Damian Wiśniewski, współwłaściciel lokalu. – Wykorzystujemy świetną lokalizację przy deptaku Bogusława, aby dać mieszkańcom Szczecina coś nowego.
Co ciekawe, każdy będzie mógł też skomponować własną pinsę, łącząc ze sobą cztery dowolne dodatki i wybierając sosy. Warto wiedzieć, że pinsa jest mniej kaloryczną alternatywą niż typowa pizza i wyróżnia się ciastem delikatnym w środku oraz chrupkim na zewnątrz.
Szerokie menu, a w nim również (autorskie!) koktajle
– Do Fermentu można wpaść na obiad, kolację, a nawet dość późną kolację, bo lokal będzie czynny do północy, a w weekendy do drugiej w nocy. Oprócz pinsy serwujemy spory wybór makaronów, będą też sałatki, dwie zupy i kilka innych dań do wyboru. Poza tym będzie można usiąść w naszym ogródku i w miłym otoczeniu wypić dobrego drinka. Obok klasyków planujemy też wprowadzić autorskie kompozycje koktajli, wybór będzie bardzo duży – dodaje.
Łącznie w lokalu będzie 25 stolików, w tym 12 na zewnątrz – to daje około 90 miejsc. Wnętrza są urządzone w stylu nowoczesnym i lekko industrialnym, a właściciele przy projektowaniu kładli mocny naciski na komfort dla wszystkich korzystających z restauracyjnych przestrzeni.
Ty i osoba towarzysząca możecie zjeść za darmo do końca wakacji. Jak tego dokonać?
Z okazji otwarcia ogłoszono konkurs „ZŁOTY BILET do kulinarnego świata Fermentu”. Nagroda jest jedna, ale za to atrakcyjna: możliwość codziennego zjedzenia dowolnie wybranych dań, bez limitu i bez płacenia – do końca wakacji!
Zasady są bardzo proste, wystarczy, że:
-
Wrzucisz wystrzałową rolkę lub posta o Fermencie na swój profil. Niech poniesie się jak najdalej i zbierze jak najwięcej reakcji!
-
Oznaczysz profil @fermentszczecin i oczywiście zaobserwujesz go!
-
Zaprosisz do akcji 3 swoich znajomych w komentarzu pod postem konkursowym.
Te trzy kroki to wszystko, aby mieć szansę na tę wyjątkową nagrodę. Czas start: wtorek, godzina 12:00, Ferment Szczecin, ul. Bogusława X 5. Zapraszamy!
PS: Konkurs trwa od samego otwarcia, aż do 8 lipca, a wyniki zostaną ogłoszone 10 lipca. Powodzenia!
Komentarze
14