Warzywa, owoce, sery, miody, wędliny, pieczywo – wszystko od sprawdzonych producentów z regionu. W sobotę (8 marca) powróci Bazarek na Bronowickiej organizowany przez Oddział Terenowy Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa w Szczecinie.
Spis Treści

„To doskonała okazja, aby wesprzeć lokalnych rolników i zaopatrzyć się w świeże, naturalne produkty prosto z gospodarstw” – zachęcają organizatorzy. „Nasi wystawcy stawiają na tradycyjną i niskoprzetworzoną żywność. Wielu z nich może poszczycić się całkowicie ekologiczną uprawą z rodzinnych gospodarstw” – podkreślają.

Sobotni Bazarek na Bronowickiej to część kampanii #KupujŚwiadomie, która promuje świadome zakupy oraz wspiera lokalną produkcję rolną. „To nie tylko szansa na zakup pysznych, zdrowych produktów, ale także okazja, by poznać ludzi stojących za tymi wyjątkowymi artykułami” – zaznaczają organizatorzy wydarzenia.

Rolnicy i Krajowy Ośrodek Wsparcia zapraszają w sobotę (8 marca) w godz. 8-12 przed siedzibę OT KOWR przy ul. Bronowickiej 41.

Lista wystawców:

1. LASKOLAND Gospodarstwo Rolne Krzysztof Sęk – orzechy laskowe surowe, prażone, w miodzie, pasta z orzechów,

2. Firma Handlowo Usługowa " IRGO" Ireneusz Jung - wędliny wytwarzane tradycyjnymi metodami: kiełbasa, kaszanka, salceson, boczek wędzony, wędzona polędwica,

3. Gospodarstwo Rolne Przemysław Sanocki – miody, produkty pszczele, przetwory owocowe ,

4. Gospodarstwo Rolne Ewa Rzepnikowska - wiejskie jajka, ogórki i kapusta kiszona, warzywa,

5. Gospodarstwo Mateusz Leszkiewicz - oleje tłoczone na zimno,

6. ZAGRODA NIEBOROWO Ireneusz Pajor - wyroby garmażeryjne: pasztet z gęsi, pasztet z indyka, okrasa z gęsi oraz okrasa z kaczki, pieczywo,

7. Gospodarstwo Rolne Katarzyna Nowak – jaja od drobiu,

8. Gospodarstwo Rolne Jan Pawlonka - mleko kozie, sery kozie i krowie,

9. Gospodarstwo Rolne Mazurkiewicz - wędliny wytwarzane tradycyjnymi metodami: kabanosy, polędwica, szynka, boczek,

10. Gospodarstwo Rolne Piotr Gałka – kapusta kiszona,

11. Tomasz Sadowski Gospodarstwo Pasieczne „Cuda z ula” – miody wielokwiatowo – spadziowe, miody nektarowe z maliną i cynamonem, produkty pszczele,

12. Gospodarstwo Ekologiczne FRYKAS Cezary, Edyta Szczupak - sery dojrzewające krowie, kozie i owcze, sałatki, przetwory warzywne i owocowe;

13. Koło Gospodyń Wiejskich „MIERZYNIANKI” – domowe wypieki i przetwory, rękodzieło;

14. Pasieka Czelin Małgorzata i Ryszard Simiński – miody, produkty pszczele