To będzie jedna z atrakcji tegorocznych Dni Morza w Szczecinie. Blisko 20 restauracji na kółkach weźmie udział w pierwszej szczecińskiej edycji Festiwalu Smaków Food Trucków.
Mobilne restauracje przyjadą do Szczecina z wielu miast Polski. W drugi weekend czerwca zaparkują na Łasztowni, gdzie przez trzy dni (od 10 do 12 czerwca) będzie można próbować serwowanych przez nich pyszności. Jak zapowiadają organizatorzy, food trucki będą reprezentowały kuchnię z najróżniejszych zakątków świata. Wśród serwowanych dań mamy znaleźć popularne burgery, frytki belgijskie, pizzę z pieca opalanego drewnem, domowe zapiekanki, ale także kuchnię meksykańską z dużą ilością kolendry i ciągnącego się sera, węgierską, a nawet specjały kuchni chińskiej czy arabskiej.

Na Łasztowni pojawią się m.in.:
  • Fragola – świeże owoce w czekoladzie
  • Wheel Meal – kuchnia meksykańska
  • Arabeska – kuchnia arabska
  • B.B.Kings – burgery i żeberka
  • W pytę mięska – kuchnia meksykańska
  • Momosmak – pierożki chińskie na parze
  • Belgijki – frytki belgijskie z sosami własnej produkcji
  • Kultowe Zapiekanki – półmetrowe zapiekanki robione na miejscu
  • Lubish Langosh – Langosze, węgierski placek
Lista wszystkich gastrowozów ma być znana wkrótce.

Formuła Festiwalu Smaków narodziła się 3 lata temu w Trójmieście. Impreza ma promować różnorodne, ciekawe, smaczne i przede wszystkim zdrowe jedzenie. Podczas pierwszej edycji już po kilku godzinach food trucki zostały bez jakichkolwiek zapasów. Poza Trójmiastem festiwal odbył się również w m.in. Poznaniu i Łodzi. W Szczecinie będzie to pierwsza edycja.

Food trucki to samochody, w których przygotowywane są dania i przekąski na wynos. W samym Szczecinie mamy ich kilka, serwują m.in. burgery, kołacze, smażone kiełbaski.

Wkrótce też na łamach naszego portalu ogłosimy konkurs, w którym do wygrania będą bony na jedzenie do wykorzystania podczas festiwalu.

Więcej informacji: https://www.facebook.com/events/1626474921006420/