Najlepiej przyjść po godzinie 10:00. Wtedy z oddalonej o zaledwie kilkadziesiąt metrów tradycyjnej wędzarni przyjeżdżają wózki z jeszcze gorącymi szynkami, polędwicami i kiełbasami. Znany z „wędlin z akademii” Masar przeniósł produkcję do Polic i uruchomił przyzakładowy sklep z najświeższymi wyrobami przy ul. Usługowej 5.

Sklep ma formę food trucka, który stanął w pobliżu ul. Tanowskiej, czyli głównego wjazdu do Polic od strony Głębokiego. Banery reklamowe dokładnie wskazują kierowcom, w którym miejscu trzeba skręcić w ulicę Usługową.

„Najprostsza receptura. Sól, pieprz, dym. Takie są najsmaczniejsze”

Od niedawna mieści się tam zakład produkcyjny Masar. Ta ostatnia masarnia w regionie szczecińskim musiała się wyprowadzić z ul. Kazimierza Królewicza w Szczecinie (uczelnia sprzedała działkę), gdzie od 1992 roku działała na terenie dawnej Akademii Rolniczej (stąd „wędliny z akademii”), a później Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego.

Produkty Masar wciąż można oczywiście kupić w Szczecinie, m.in. w sklepach firmowych przy al. Wyzwolenia 44 (obok CH Fala) i przy ul. Mieszka I 63/64 (Retail Park Mieszka). A teraz również w Policach, we wspomnianym wcześniej punkcie przy ul. Usługowej 5. Pod pewnymi względami jest on wyjątkowy. Tutaj wędliny trafiają jeszcze ciepłe, bezpośrednio z wędzarni.

– W Policach mamy dodatkowe możliwości, których nie mieliśmy wcześniej. To trzy tradycyjne wędzarnie opalane drewnem, najczęściej bukiem i olchą. Wędliny przygotowywane są tam tak, jak było to robione tysiąc lat temu. Najprostsza receptura. Sól, pieprz, dym. Takie są najsmaczniejsze – mówi Marcin Ogar, współwłaściciel masarni.

Są nowości. Szynka pradziada, kiełbasa z żurawiną i inne

Nowe możliwości pozwoliły na wprowadzenie do oferty Masar nowych produktów. Polędwica oraz szynka pradziada są w wędzarni nie tylko wędzone, ale również zapiekane. Nowością są też kiełbasy wędzone ze specjalnymi dodatkami: żurawiną, całymi orzechami włoskimi czy całym czosnkiem.

– W naszym regionie tylko my sprzedajemy takie wędliny prosto z wędzarni. Zainteresowanie klientów jest bardzo duże. Najlepiej przyjechać po godzinie 10:00, gdy w naszym przyzakładowym sklepie mamy gorące wędliny wyciągnięte dosłownie chwilę wcześniej z wędzarni – zaprasza Marcin Ogar.

Nie tylko wędzonki, ale też „klasyki”

Food truck przy ul. Usługowej w Policach czynny jest od poniedziałku do piątku, w godzinach 9:00-16:00. Poza wędzonkami, można tam kupić wszystkie klasyczne produkty Masar. Od kiełbasy akademickiej, przez białą kiełbasę, po pieczeń rzymską. Jest też oczywiście kiełbasa jarmarczna, wytwarzana od 25 lat w niezmienionej recepturze, nagrodzona niedawno certyfikatem „Zrobione w Szczecinie”.

We wtorki i środy gorące wędliny z wędzarni w Policach trafiają bardzo szybko również do sklepów firmowych w Szczecinie: przy CH Fala i w Retail Park Mieszka. Oba punkty czynne są od wtorku do piątku (w godz. 9:00-17:00) i w sobotę (w godz. 9:00-15:00).

Więcej informacji na temat oferty Masar można znaleźć na stronie: http://wedlinymasar.pl/.