Najlepsze ziarno, alternatywne metody parzenia kawy, bariści dzielący się swoją wiedzą – najbliższy weekend w OFF Marinie będzie rajem dla kawoszy. Odbędzie się tu Festiwal Kawy.
Najwyższa jakość w dobrej cenie
W najbliższą sobotę i niedzielę, 16 i 17 września, OFF Marinę przy ul. Chmielewskiego 18 wypełni zapach świeżo parzonej kawy. Wszystko za sprawą Festiwalu Kawy oraz zaproszonych wystawców – palarni i kawiarni, które serwują kawę najwyższego segmentu speciality.
– Trwa trzecia fala kawy, w której dominuje świadome picie tego napoju. Coraz więcej osób zdaje sobie sprawę, że mogą dostać kawę najwyższej jakości w tej samej – często nawet niższej – cenie niż kawy przygotowywane w znanych sieciówkach – podkreśla Michał Jakubów, organizator wydarzenia. – W Szczecinie i regionie powstają nowe palarnie i kawiarnie, co potwierdza, że ludzie tego poszukują.
Kawa niczym rękodzieło
Na wszystkich odwiedzających festiwal czekać będzie kawa arabica z segmentu speciality.
– To segment, w którym ziarna kawy otrzymują minimum 80 punktów w skali SCA,przyznawanych przez q-graderów – sędziów oceniających ziarna kawowe na każdym etapie. Q-grader to taki certyfikowany sommelier w świecie kawy – wyjaśnia Jakubów.
W jednym miejscu będzie można spróbować różnych rodzajów kaw. Ze swoimi produktami pojawią się Alternatywnie, Buenas Buenas Polska, Kawowe Alternatywy, Kitiko Coffee Roastery Palarnia Kawy Stargard, Miejsce, Mozaika, Palarnia Kawy Korona 1912, To Kawa i Qualia Caffe.
– Jednym z warunków dla kaw speciality jest to, by plantacje były obsługiwane ręcznie. Maszyna nie oceni, czy ziarna są dojrzałe, może je też zniszczyć – podkreśla Jakubów. – Segment speciality jest rękodziełem.
Nie tylko mała czarna na pobudzenie. „Sektor speciality pokazuje, jaki potencjał tkwi w kawie”
– Dopiero z najlepszego ziarna i dzięki odpowiedniemu wypaleniu można poczuć, że kawa to nie spalona maź, która ma nas pobudzić, a napar, który można smakować. Mogą tam być nuty brzoskwiniowe, truskawkowe, malinowe, bananowe, morelowe. I nie chodzi o kawę z suszem z owoców. Takie możliwości sensoryczne daje ziarno kawy – przekonuje Jakubów. – Jesteśmy przyzwyczajeni, że kawa jest czarna jak smoła i mocna jak szatan, często nas wykręca, ale to nieważne, bo chodzi o to, by nas kopała. A czym inna jest kawa mocna w smaku, a czym inna mocna w działaniu. Im dłużej kawa jest zalewana, tym większej nabiera mocy. Kawa klarowna w wyglądzie i delikatna w smaku może być mocniejsza niż espresso. Sektor speciality pokazuje, jaki potencjał tkwi w kawie.
Alternatywne metody, które będzie można wypróbować w domu
Kawą będzie można delektować się na miejscu w OFF Marinie, ale również kupić paczki do domu i tam rozkoszować się jej smakiem.
– Wystawcy, których zaprosiliśmy, to kopalnia wiedzy – podpowiedzą, którą kawę parować z jedzeniem, omówią, z jakiego regionu pochodzą ziarna, w jaki sposób były palone – podkreśla Jakubów. – Jeśli będzie potrzeba, na miejscu zostanie zmielona, będzie też możliwość zakupu podstawowych akcesoriów do alternatywnych metod parzenia, jak dripy, chemexy czy aeropressy i kality.
Oprócz tego w OFF Marinie przez dwa dni będzie funkcjonował Szczeciński Bazar Smakoszy, na którym będzie można wypełnić torby i koszyki doskonałymi produktami bezpośrednio od lokalnych producentów i rolników. Będzie można zaopatrzyć się w pieczywo, przyprawy, sezonowe warzywa i owoce, soki, przetwory, ekologiczne specjały, zdrowy nabiał, jaja, ekologiczne mięsa i wędliny, oliwy, miody, zdrowe wypieki, desery.
Na Festiwal Kawy organizatorzy zapraszają do OFF Mariny w sobotę, 16 września, w godz. 10:00-16:00 oraz w niedzielę, 17 września, w godz. 10:00-14:00. Wstęp darmowy, parking na terenie OFF Mariny bezpłatny, dojazd ul. Smolańską od strony pętli „Pomorzany”.
Wydarzenie na Facebooku: https://www.facebook.com/events/1015343032813011
Komentarze
0