Około 200 wystawców, wielkie gotowanie zupy szczecińskiej, degustacja wędzonych ryb i tureckich przysmaków, wesołe miasteczko i bezpłatne wycieczki po mieście. To tylko niektóre atrakcje weekendowego Pikniku nad Odrą na Wałach Chrobrego.

Głównym wydarzeniem organizowanego od ponad 10 lat Pikniku nad Odrą są Targi Turystyczne Market Tour, podczas których można poznać regionalne, polskie i zagraniczne atrakcje. Swoje oferty turystyczne przedstawiają biura podróży, sanatoria, pensjonaty, hotele, ośrodki wypoczynkowe, a także firmy transportowe (lotnicze, promowe, autobusowe) i producenci sprzętu żeglarskiego, sportowo-turystycznego czy wyposażenia hotelowo-gastronomicznego. Na tegorocznych targach zaprezentują się m.in. powiat strzelecko – drezdenecki, Ziemia Międzyrzecka i Związek Gmin Jurajskich, promujący atrakcje Jury Krakowsko-Częstochowskiej oraz podziemne trasy turystyczne z terenu całej Polski.

Nowością w ofercie targów Market Tour jest strefa wędkarza. Entuzjaści wędkowania znajdą w niej akcesoria wędkarskie, łodzie, pontony, silniki do łodzi, wędki, kołowrotki, a nawet echosondy. Wędkarze będą mieli okazję porozmawiać z dystrybutorami, porównać asortyment i na miejscu dokonać zakupów.

Opowieści znanych podróżników

Podczas targów powstanie również specjalna Strefa Globtrotera. W namiocie pełniącym funkcję sali spotkań, odbędą się prezentacje, pokazy i dyskusje. W tym roku Strefa gościć będzie: Elżbietę Dzikowską, znaną m.in. z popularnego podróżniczego programu telewizyjnego „Pieprz i Wanilia” (sobota, 9 maja, g. 16:00), kajakarza, Podróżnika Roku 2015 – Aleksandra Dobę (niedziela, 10 maja, g. 14:00), fotografów związanych z National Geographic – Jacka Boneckiego i Bartosza Stróżyńskiego oraz Monikę Witkowską, a także rodzinę podróżników, która swoje przygody opisuje na popularnym blogu „Rodzina bez Granic”. W Strefie Globtrotera odbędą się też degustacje tureckich smakołyków oraz napoju Mamajuana z Dominikany.

Rozdadzą 50 kg wędzonej ryby i ugotują ogromny gar zupy

Nową atrakcją Pikniku będzie też Wielkie Wędzenie, zaplanowane na drugi dzień imprezy (10 maja). W niedzielę do godz. 13:00 wędzonych będzie 50 kg ryb, m. in. dorszy, śledzi i fląder, które następnie zostaną podzielone na ok. 400 porcji.

Nie zabraknie też hitowego Wielkiego Gotowania. W tym roku kucharze z Teatru Kulinarnego Krzysztofa Górskiego przygotują 10 tys. porcji wiosennej zupy szczecińskiej. Przyrządzanie dania rozpoczną w sobotę (9 maja) wczesnym rankiem. Na poczęstunek zapraszają o 15:00.

Kwas chlebowy z Litwy, makarony i trufle z Włoch

Piknik nad Odrą to także Targi Organic, kierowane do wielbicieli ekologicznej żywności, naturalnych składników oraz zdrowego trybu życia. Będzie można zapoznać się z ofertą producentów i dystrybutorów ekowyrobów. W tym roku stoiska wypełnią się frykasami m.in. z: Litwy (wędliny, kindziuki, kibiny, kiełbasy, słoniny, chleb litewski, kwas chlebowy), Turcji (baklava, herbaty, chałwy, pasty, kosmetyki), Włoch (trufle, świeże przetwory, makarony, oliwy), Tunezji (oliwa organiczna), Austrii (sery austriackie, szynka dojrzewająca, olej z pestek dyni), Maroka (olej arganowy BIO, kosmetyki naturalne), Egiptu (kosmetyki naturalne, olej arganowy BIO). Podczas Pikniku będą również prezentowane specjały z Listy Produktów Tradycyjnych, stanowiące dziedzictwo kulinarne polskich regionów.

Wesołe miasteczko i koncerty

Ponadto zaplanowano rodzinny jarmark z wesołym miasteczkiem i występami na scenie. W tym roku na piknikowej scenie zaprezentują się zespoły folklorystyczne, instrumentalne i wokalne, a w sobotę wieczorem usłyszeć będzie można muzykę rockową - zagrają zespoły Rockasta (g. 18:30) i Big Joe Cover Band (g. 19:50). Natomiast w niedzielę wystąpi m.in. szczeciński Guitar Project (g. 19:15). Będą też konkursy i pokazy dla odwiedzających (na scenie i na stoiskach).

W ramach akcji „Pokaż Szczecin Swoim Gościom” przygotowano również kilkanaście bezpłatnych wycieczek po Szczecinie, ale limit miejsc na wszystkie trasy został wyczerpany. Szczegółowy program wycieczek można znaleźć tutaj

Wydarzeniem towarzyszącym Piknikowi nad Odrą będą Akademickie Regaty Ósemek Uczelnianych. Zmagania studentów w sobotę i niedzielę startują o godz. 13:00.

Organizatorzy Pikniku spodziewają się 50 tys. zwiedzających.

 

Program:

Sobota, 9 maja

11.00-18.00 Targi MARKET TOUR

11.00-18.00 Strefa Wędkarza

11.00-18.00 Lista Produktów Tradycyjnych

11.00-18.00 Targi ORGANIC

11.00-22.00 Wiosenny Festyn Rodzinny

11.50-18.00 Strefa Globtrotera Scena

12.00-13.00 Studio Animacji Artystycznej SPEKTRUM

13.10-13.55 Zespół SZCZECINIANIE - scena

14.00-14.30 Oficjalne otwarcie Pikniku nad Odrą, Finał Wielkiego Gotowania

14.30-15.00 Szkoła Tańca ASTRA

15.00-15.30 Zespoły Wokalne: PRYMA i GRAZIOSO

15.30-15.45 Centrum CAPOERIA Szczecin

15.45-16.15 Soliści Pracowni Wokalnej / Maszewo

16.15-17.10 RYTMIX - pokazy taneczne

17.10-18.00 ELEMENT M

18.30-19.40 ROCKASTA

19.40-19.50 TERRA - TRIBAL FUSION

19.50-22.00 BIG JOE COVER BAND

Niedziela, 10 maja

11.00-17.00 Targi MARKET TOUR

11.00-17.00 Strefa Wędkarza

11.00-17.00 Lista Produktów Tradycyjnych

11.00-17.00 Targi ORGANIC

11.00-20.00 Wiosenny Festyn Rodzinny

12.00-17.00 Strefa Globtrotera Scena

12.00-12.25 TEATR NIE AKTORÓW

12.25-12.45 Grupa BACH / Szkoła Tańca ABBALLU

12.45-13.00 SZUBA – beat-box

13.00-13.15 Finał Wielkiego Wędzenia

13.15-14.15 Zespół folklorystyczny LIPKA

14.15-14.30 Zespół perkusyjny DJEMBE

14.30-15.10 WING TSUN KUNG FU

15.10-15.20 Klub Sportowy Capoeira Szczecin

15.20-16.20 SAVE THE BEAT

16.20-17.00 SKY'a duet muzyczny

17.45-18.45 FAFA RARA

19.15-20.00 GUITAR PROJECT