Głównym wydarzeniem organizowanego od ponad 10 lat Pikniku nad Odrą są Targi Turystyczne Market Tour, podczas których można poznać regionalne, polskie i zagraniczne atrakcje. Swoje oferty turystyczne przedstawiają biura podróży, sanatoria, pensjonaty, hotele, ośrodki wypoczynkowe, a także firmy transportowe (lotnicze, promowe, autobusowe) i producenci sprzętu żeglarskiego, sportowo-turystycznego czy wyposażenia hotelowo-gastronomicznego. Na tegorocznych targach zaprezentują się m.in. powiat strzelecko – drezdenecki, Ziemia Międzyrzecka i Związek Gmin Jurajskich, promujący atrakcje Jury Krakowsko-Częstochowskiej oraz podziemne trasy turystyczne z terenu całej Polski.
Nowością w ofercie targów Market Tour jest strefa wędkarza. Entuzjaści wędkowania znajdą w niej akcesoria wędkarskie, łodzie, pontony, silniki do łodzi, wędki, kołowrotki, a nawet echosondy. Wędkarze będą mieli okazję porozmawiać z dystrybutorami, porównać asortyment i na miejscu dokonać zakupów.
Opowieści znanych podróżników
Podczas targów powstanie również specjalna Strefa Globtrotera. W namiocie pełniącym funkcję sali spotkań, odbędą się prezentacje, pokazy i dyskusje. W tym roku Strefa gościć będzie: Elżbietę Dzikowską, znaną m.in. z popularnego podróżniczego programu telewizyjnego „Pieprz i Wanilia” (sobota, 9 maja, g. 16:00), kajakarza, Podróżnika Roku 2015 – Aleksandra Dobę (niedziela, 10 maja, g. 14:00), fotografów związanych z National Geographic – Jacka Boneckiego i Bartosza Stróżyńskiego oraz Monikę Witkowską, a także rodzinę podróżników, która swoje przygody opisuje na popularnym blogu „Rodzina bez Granic”. W Strefie Globtrotera odbędą się też degustacje tureckich smakołyków oraz napoju Mamajuana z Dominikany.
Rozdadzą 50 kg wędzonej ryby i ugotują ogromny gar zupy
Nową atrakcją Pikniku będzie też Wielkie Wędzenie, zaplanowane na drugi dzień imprezy (10 maja). W niedzielę do godz. 13:00 wędzonych będzie 50 kg ryb, m. in. dorszy, śledzi i fląder, które następnie zostaną podzielone na ok. 400 porcji.
Nie zabraknie też hitowego Wielkiego Gotowania. W tym roku kucharze z Teatru Kulinarnego Krzysztofa Górskiego przygotują 10 tys. porcji wiosennej zupy szczecińskiej. Przyrządzanie dania rozpoczną w sobotę (9 maja) wczesnym rankiem. Na poczęstunek zapraszają o 15:00.
Kwas chlebowy z Litwy, makarony i trufle z Włoch
Piknik nad Odrą to także Targi Organic, kierowane do wielbicieli ekologicznej żywności, naturalnych składników oraz zdrowego trybu życia. Będzie można zapoznać się z ofertą producentów i dystrybutorów ekowyrobów. W tym roku stoiska wypełnią się frykasami m.in. z: Litwy (wędliny, kindziuki, kibiny, kiełbasy, słoniny, chleb litewski, kwas chlebowy), Turcji (baklava, herbaty, chałwy, pasty, kosmetyki), Włoch (trufle, świeże przetwory, makarony, oliwy), Tunezji (oliwa organiczna), Austrii (sery austriackie, szynka dojrzewająca, olej z pestek dyni), Maroka (olej arganowy BIO, kosmetyki naturalne), Egiptu (kosmetyki naturalne, olej arganowy BIO). Podczas Pikniku będą również prezentowane specjały z Listy Produktów Tradycyjnych, stanowiące dziedzictwo kulinarne polskich regionów.
Wesołe miasteczko i koncerty
Ponadto zaplanowano rodzinny jarmark z wesołym miasteczkiem i występami na scenie. W tym roku na piknikowej scenie zaprezentują się zespoły folklorystyczne, instrumentalne i wokalne, a w sobotę wieczorem usłyszeć będzie można muzykę rockową - zagrają zespoły Rockasta (g. 18:30) i Big Joe Cover Band (g. 19:50). Natomiast w niedzielę wystąpi m.in. szczeciński Guitar Project (g. 19:15). Będą też konkursy i pokazy dla odwiedzających (na scenie i na stoiskach).
W ramach akcji „Pokaż Szczecin Swoim Gościom” przygotowano również kilkanaście bezpłatnych wycieczek po Szczecinie, ale limit miejsc na wszystkie trasy został wyczerpany. Szczegółowy program wycieczek można znaleźć tutaj
Wydarzeniem towarzyszącym Piknikowi nad Odrą będą Akademickie Regaty Ósemek Uczelnianych. Zmagania studentów w sobotę i niedzielę startują o godz. 13:00.
Organizatorzy Pikniku spodziewają się 50 tys. zwiedzających.
Program:
Sobota, 9 maja
11.00-18.00 Targi MARKET TOUR
11.00-18.00 Strefa Wędkarza
11.00-18.00 Lista Produktów Tradycyjnych
11.00-18.00 Targi ORGANIC
11.00-22.00 Wiosenny Festyn Rodzinny
11.50-18.00 Strefa Globtrotera Scena
12.00-13.00 Studio Animacji Artystycznej SPEKTRUM
13.10-13.55 Zespół SZCZECINIANIE - scena
14.00-14.30 Oficjalne otwarcie Pikniku nad Odrą, Finał Wielkiego Gotowania
14.30-15.00 Szkoła Tańca ASTRA
15.00-15.30 Zespoły Wokalne: PRYMA i GRAZIOSO
15.30-15.45 Centrum CAPOERIA Szczecin
15.45-16.15 Soliści Pracowni Wokalnej / Maszewo
16.15-17.10 RYTMIX - pokazy taneczne
17.10-18.00 ELEMENT M
18.30-19.40 ROCKASTA
19.40-19.50 TERRA - TRIBAL FUSION
19.50-22.00 BIG JOE COVER BAND
Niedziela, 10 maja
11.00-17.00 Targi MARKET TOUR
11.00-17.00 Strefa Wędkarza
11.00-17.00 Lista Produktów Tradycyjnych
11.00-17.00 Targi ORGANIC
11.00-20.00 Wiosenny Festyn Rodzinny
12.00-17.00 Strefa Globtrotera Scena
12.00-12.25 TEATR NIE AKTORÓW
12.25-12.45 Grupa BACH / Szkoła Tańca ABBALLU
12.45-13.00 SZUBA – beat-box
13.00-13.15 Finał Wielkiego Wędzenia
13.15-14.15 Zespół folklorystyczny LIPKA
14.15-14.30 Zespół perkusyjny DJEMBE
14.30-15.10 WING TSUN KUNG FU
15.10-15.20 Klub Sportowy Capoeira Szczecin
15.20-16.20 SAVE THE BEAT
16.20-17.00 SKY'a duet muzyczny
17.45-18.45 FAFA RARA
19.15-20.00 GUITAR PROJECT
Komentarze
2