W sobotę na, a w niedzielę przy Jasnych Błoniach organizują targ śniadaniowy. Nad Jeziorem Szmaragdowym z kolei będą smażyć naleśniki i serwować smakołyki z grilla. W ten weekend aż dwie okazje, aby zasmakować lokalnych przysmaków w plenerze.
Na wiosenne śniadanie warto się wybrać w weekend na Jasne Błonia. W sobotę (25 marca) o godz. 11:00 startuje tam coroczne „Śniadanie z krokusem”, czyli święto wiosennego symbolu Szczecina. Jedną z atrakcji będzie targ śniadaniowy, podczas którego będzie można spróbować lokalnych przysmaków przygotowanych przez uczestników cyklicznego „Śniadania przy Błoniach”. Będą m.in.: domowe ciasta, bezglutenowe wypieki, sery, zupy, miody i swojskie wędliny.
W ramach wydarzenia zaplanowano także targ kwiatowy z kwitnącymi cebulami i ogrodniczymi dodatkami, krokusowe warsztaty plastyczne dla najmłodszych, miniturniej frisbee poprzedzony nauką rzucania dyskiem, wspólne czytanie w plenerze, a nawet bezpłatne warsztaty fotograficzne. Uznani szczecińscy twórcy - Andrzej Krupiński i Cezary Dubiel podzielą się swoją wiedzą i opowiedzą o zasadach komponowania obrazu, dostosowaniu parametrów zdjęcia, przesłonach, doborze odpowiednich obiektywów. Opowiedzą też, jak najlepiej fotografować krokusy, aby ich nie deptać. Warsztaty odbędą się w dwóch turach: o godzinie 11:00 dla dzieci, a o godzinie 14:00 dla dorosłych. Odwiedzający w sobotę Jasne Błonia będą mogli również zasięgnąć porad architekta krajobrazu oraz modystki, która zaprezentuje ręcznie wykonane kapelusze.
„Śniadaniu z krokusem” towarzyszy też krokusowy spacer, który poprowadzi znany miejski przewodnik Przemek Głowa. Wycieczka śladami szczecińskich motywów roślinnych wyruszy o godz. 11:00 spod Centrum Informacji Turystycznej w Alei Kwiatowej i zakończy dwie godziny później na Jasnych Błoniach. Udział jest bezpłatny. Więcej szczegółów tutaj. Sobotnia impreza na Jasnych Błoniach potrwa do 16:00.
W niedzielę śniadanie przy Jasnych Błoniach
Niedzielne śniadanie (26 marca) odbędzie się w już standardowym miejscu, czyli ogrodzie przy Jasnych Błoniach, tj. przy skrzyżowaniu ulic Królowej Korony Polskiej i Monte Cassino. Tego dnia lokalnych smakołyków będzie można próbować od 09:00 do 13:00.
Piknik nad Szmaragdowym
Wiosnę warto też przywitać nad Jeziorem Szmaragdowym. W ten weekend (25 i 26 marca) będzie można tam nie tylko pospacerować, ale też przekąsić grillowaną kiełbaskę czy karkówkę, spróbować słodkich naleśników i racuchów, wzmocnić się kawą czy zrelaksować na leżaku z widokiem na jezioro. Aktywni będą mogli również pograć w piłkę siatkową. Organizatorzy „Wałówki nad Szmaragdowym” chcą, by w pierwszy wiosenny weekend poza pięknymi krajobrazami na spacerowiczów czekało coś więcej. Zapraszają więc na smaczne otwarcie sezonu.
– Myślę, że jedzenie i ciepłe napoje to coś, czego nad Jeziorem Szmaragdowym wielu osobom brakuje. Zapraszamy całe rodziny – będzie przyczepa z przepysznym plackami i racuchami, więc szczególnie dzieci powinny być zadowolone – zachęca Mariusz Soboniak, właściciel Szmaragd Cafe i jeden z organizatorów weekendowej „Wałówki”. Poza słodkościami, na odwiedzających będą czekać też grillowane kiełbasy, kaszanki, burgery, a nawet kolby kukurydzy i oscypki z żurawiną.
Wszystkiego będzie można spróbować w sobotę i niedzielę od godz. 12:00.
Na piknikowanie w zachwycających okolicznościach przyrody zapraszają Street Food, Szmaragd Cafe oraz Bar-B-Q Szczecin. Więcej tutaj
Komentarze
3