Tradycyjne wędliny, wiejska jaja, ekologiczne warzywa i owoce prosto z pola i sadu, miody, przetwory rybne, nabiał – to zaledwie część produktów, które w sobotę będzie można kupić na dziedzińcu OFF Mariny (ul. Chmielewskiego 18). W ramach nowego bazaru rolniczego pojawi się tam grono wyselekcjonowanych lokalnych producentów, wśród nich dobrze znani wystawcy ze Szczecińskiego Bazaru Smakoszy, ale nie zabraknie też zupełnie nowych wytwórców.

Nowy szczeciński bazar rolniczy pod nazwą Aleja Zachodniopomorskich Smaków organizowany jest przez Szczeciński Bazar Smakoszy we współpracy z Urzędem Marszałkowskim. Odbywa się w wybrane soboty na dziedzińcu OFF Mariny przy ul. Chmielewskiego 18. Najbliższa okazja, by wybrać się na zakupy, już w tę sobotę, 23 września. Stoiska wypełnione najlepszymi produktami tradycyjnymi z naszego regionu będzie można odwiedzać w godz. 10:00-14:00.

Po raz pierwszy w OFF Marinie

W drugiej odsłonie Alei Zachodniopomorskich Smaków wezmą udział zupełnie nowi wystawcy, oferujący produkty, których próżno szukać w supermarketach.

– Pojawi się pan Ireneusz Jung – legenda zachodniopomorskiego wędliniarstwa – który do tej pory z nami jeszcze nie współpracował – przyznaje Jakubów. – W swojej ofercie ma wędliny tradycyjne i grono wiernych klientów.

Jednym z nowych wystawców będzie też Pasieka Medus z szeroką ofertą miodów z Puszczy Barlineckiej. Zupełną nowością, która nawet w skali kraju jest mało powszechna, będzie mleczko pszczele oferowane na stoisku Gospodarstwa Bio Farma.

Produkty ze wsi smakują dużo lepiej niż te z supermarketu/fot.mat. organizatorów

Oni zdobyli już serca szczecinian

Na sobotnim bazarze pojawi się silna reprezentacja wystawców, którzy od lat goszczą w niedziele na Szczecińskim Bazarze Smakoszy i niezmiennie przyciągają tłumy klientów. Mowa m.in. o Gospodarstwie państwa Springerów, na stoisku których można zaopatrzyć się w tradycyjne wędliny.

– To nie jest produkcja masowa. Wszystko pan Jan robi sam, wobec czego lista produktów jest krótka, ale najwyższej jakości. Dostaniemy tu kiełbasy, pasztety, wędzonki, smalczyk i legendarną już kaszankę – wylicza Jakubów. – Wędliny mają krótki skład i mamy pewność, że jak włożymy je do lodówki, to poleżą długi czas.

Niemałe kolejki ustawiają się również do państwa Pilchów. W swojej ofercie mają różnego rodzaju nabiał, w tym sery dojrzewające, twarogi czy świeże mleko.

– Zaopatrują się u nich nie tylko klienci, ale na co dzień w gospodarstwie stałymi gośćmi się szefowie kuchni, którzy wybierają do swoich restauracji to, co najlepsze – zauważa Jakubów.

Koszyki będzie można wypełnić po same brzegi

W sobotę będzie można nabyć też wiele owoców i warzyw przywiezionych do OFF Mariny prosto z pola i sadu.

– Gospodarstwo ekologiczne z Recza jest wyspecjalizowane w tym, co robi. To ludzie, którzy zdecydowali, że nie chcą kontynuować kariery korporacyjnej, tylko wchodzą w to, co im w duszy gra. To pokazuje, jak istotna jest natura. Mają duże gospodarstwo, szeroki wybór warzyw, owoców i przetworów, a ceny – jak na ekologię – bardzo przystępne – podkreśla Jakubów.

Odwiedzając Aleję Zachodniopomorskich Smaków, warto spróbować nagradzanego – również w skali ogólnopolskiej – pasztetu z gęsi.

– Państwo Pajor zapowiedzieli, że będą u nas w każdą sobotę, ale nie przyjeżdżają w niedzielę, więc sobota to jedyna okazja, by nabyć i zapoznać się z ich produktami w OFF Marinie – zaznacza Jakubów. – A ich produkty są niepowtarzalne i bardzo smaczne.

Początek jesieni to też powoli ostatni dzwonek, by zaopatrzyć się też w sery kozie. Szeroki ich wybór najlepszej jakości znajdziemy na stoisku państwa Pawlonków.

– Cieszy to, że wystawcy, którzy byli na pierwszej edycji Alei Zachodniopomorskich Smaków zdecydowali się wrócić. Zgłosili się też nowi, a od października kolejni zapowiadają swój udział – zapowiada Michał Jakubów, organizator wydarzenia.

Bazar rolniczy Aleja Zachodniopomorskich Smaków w OFF Marinie odbędzie się w sobotę, 23 września, w godz. 10:00-14:00. Co więcej, wystawienie stoiska, wstęp, parking na terenie OFF Mariny są darmowe. Wystawcy chcący dołączyć do wydarzenia, wciąż mogą się zgłaszać telefonicznie 729-197-005 lub mailowo: biuro@szczecinskibazarsmakoszy.pl.

Jak zapowiadają organizatorzy, bazar rolniczy planowany jest również w przyszłych miesiącach – 14 i 28 października oraz 11 i 25 listopada.

Lista wystawców:

  1. Pasieka Medus Miody Puszczy Barlineckiej

  2. Gospodarstwo Państwa Springerów (wędliny tradycyjne)

  3. Edyta Pajor (nagradzany wszędzie gdzie się da pasztet z gęsi i inne pasztety, jaja, wędliny tradycyjne, chleb)

  4. Pasikonik (pieczywo)

  5. Kisi Kisi (autorskie napoje probiotyczne)

  6. Ryby z Wyspy Wolin (paprykarz, śledzie, inne ryby) 

  7. Gospodarstwo Ekologiczne Dobrodziej (warzywa i owoce ekologiczne) 

  8. Gospodarstwo Rolne Jan Pawlonka (sery kozie)

  9. Prywatne Gospodarstwo Rolne Pilch (nabiał) 

  10. Gospodarstwo Bio Farma, Mieczysław Wasilewski (oleje konopne i produkty konopne, mleczko pszczele) 

  11. Mikroliście - Kacper Możejewski 

  12. Foszmanowicz Małgorzata Dobropole Gryfińskie (wiejskie jajka) 

  13. Firma Handlowo-Usługowa Irgo Ireneusz Jung (wędliny tradycyjne)