Aż 38 proc. Polaków przyznaje się, że po Świętach Wielkanocnych zdarzało im się wyrzucać jedzenie do śmieci. Tymczasem w Szczecinie jest aż 10 miejsc, w których można podzielić się nim z innymi. Prężnie działa Jadłodzielnia (ul. Żółkiewskiego 4), która dodatkowo opiekuje się 9 szafkami do dzielenia się jedzeniem w różnych częściach miasta.
Świadomość społeczna cały czas rośnie. Coraz więcej mieszkańców Pomorza Zachodniego dba o to, by nie marnować jedzenia. Zwłaszcza, że jest to bardzo proste. Zazwyczaj wystarczy słoik, do którego można przełożyć jedzenie i chwila czasu, by dostarczyć go do Jadłodzielni.
Z taką „dostawą” do lokalu przy ul. Żółkiewskiego 4 wybrały się autorki vloga z Pomorza Zachodniego, a na miejscu dowiedziały się, jak dokładnie opisać przekazywane jedzenie.
– Ogórkowa? Świetnie, już wkładamy do lodówki. Zupka szczawiowa? Z pewnością jest pyszna – cieszyła się pani Elżbieta Abramowicz, prezes stowarzyszenia Jadłodzielnia Szczecin.
„Przestrzeń do dzielenia się każdego z każdym”
Dziesiątki podobnych gości przyjmuje każdego dnia funkcjonowania Jadłodzielni. Podobne punkty prowadzone przez lokalnych społeczników działają na Pomorzu Zachodnim również m.in. w Koszalinie, Stargardzie i Gryfinie. Idea foodsharingu trafiła na podatny grunt, zwłaszcza wśród młodych ludzi, studentów. Nie tylko dzielą się swoim jedzeniem, ale też chętnie częstują potrawami przyniesionymi przez innych.
–Myślę, że większa część społeczeństwa już zrozumiała na czym ta idea polega. To jest jadłodzielnia, a nie jadłodajnia dla osób biednych. Udostępniamy przestrzeń do dzielenia się każdego z każdym. Każdy może przynieść jedzenie, jeśli ma nadmiar, każdy może się nim poczęstować – podkreśla pani Elżbieta.
Ponad połowa Polaków wyrzuca sałatkę jarzynową
Niestety problem marnowania jedzenia nasila się w okresie najważniejszych świąt. Wystarczy powiedzieć, że na Wielkanoc Polacy przygotowują dwa, a czasem nawet trzy razy więcej jedzenia niż na co dzień. Część ląduje potem w koszu.
Według najnowszych badań pracowni Kantar Public, po Świętach Wielkanocnych najczęściej wyrzucamy: sałatkę jarzynową (62 proc. ankietowanych), pieczywo (39 proc.), różnego rodzaju szynki (27 proc.), warzywa i owoce (26 proc.), baranka wielkanocnego (23 proc.), jajka na twardo (21 proc.) i kiełbasę (21%).
Niektórzy dzielą się już przed świętami
Każdy z tych produktów, jeśli nie jest przeterminowany, zamiast do kosza powinien trafić do Jadłodzielni (nie można przynosić surowego mięsa, surowych jaj i alkoholu). Na szczęście szczecinianie coraz chętniej korzystają z takiej możliwości.
– W okresie poświątecznym mamy oczywiście największy ruch. Chociaż część osób przychodzi podzielić się jedzeniem już wcześniej. Zrobili np. za dużo zakupów i chcą, żeby inni skorzystali na święta – mówi pani Elżbieta.
Dzielenie się z innymi jest wciągające. Zwłaszcza, że wszyscy goście Jadłodzielni mogą liczyć na miłe przyjęcie i chwilę rozmowy. Panującą tam atmosferę świetnie oddaje vlog przygotowany na potrzeby youtubowego kanału Pomorze Zachodnie.
Gdzie przynosić jedzenie?
Jadłodzielnia przy ul. Żółkiewskiego 4 jest otwarta we wtorki i czwartki (w godzinach 10 – 17) oraz w poniedziałki i soboty (w godzinach 9 – 12). Produkty, które nie muszą trafić do lodówki można też zostawić w jednej z ogólnodostępnych szafek Jadłodzielni na ulicach Szczecina.
Lokalizacja szafek Jadłodzielni Szczecin:
– ul. Władysława Łokietka 22 (przy Radzie Osiedla Śródmieście Zachód – wejście od podwórka),
– ul. Św. Ducha 2 (przystanek bus Stare Miasto),
– ul. Wielkopolska 32/u1 (przy TWK).
– ul. Reymonta, Ryneczek Pogodno (po lewej stronie od wejścia, obok parkingu),
– ul. Szczecińska 12 (przy Domu Sąsiedzkim – Centrum Aktywności Lokalnej, Warszewo),
– ul. Nad Odrą 18 (przy Stowarzyszeniu Stołczyn po Sąsiedzku),
– ul. Kwiatowa (skrzyżowanie z Okulickiego, za pętlą Gumieńce),
– Szafka na Bazarze Smakoszy w Off Marinie (ul. Zygmunta Chmielewskiego 18 ) – czynna w godzinach otwarcia Bazaru (każda niedziela od 10 do 15).
– ul. Młodzieży Polskiej 26B (Targowisko Zdroje) – czynna do godziny 18, później dary można przekazywać na portiernię.
Stowarzyszenie Jadłodzielnia Szczecin obok Fundacji Droga Lotha i Stowarzyszenia Wywrotka zwyciężyły w konkursie „Zachodniopomorski Lider NGO 2020”. Organizacje nagrodzono za realizację ciekawych inicjatyw w minionym roku.
Komentarze
0