Nie trzeba już jechać do Czech, aby napić się czeskiego piwa. Równie dobrze można zrobić to w szczecińskim pubie Pivaria – jak się okazuje w Gospodzie Roku 2012.

 

Po raz kolejny Bractwo Piwne z siedzibą w Łodzi wybrało Gospodę Roku. Przy ocenie zgłoszeń komisja zwracała uwagę na wiele czynników, w tym: na jakość i sposób podawania serwowanego piwa, kompetencje obsługi, atmosferę oraz czystość i higienę w lokalu. W uzasadnieniu przyznania tytułu możemy wyczytać m.in., że:

Wszystkie piwa podawane są w szkle właściwym dla danego typu i odpowiadającej mu temperaturze. Szklanki, kufle i pokale podawane są na firmowych waflach. [...] W pubie organizowanych jest wiele wydarzeń przybliżających kulturę piwa, przede wszystkim piwa czeskiego, a także ogólnokulturalnych. Stałą pozycją w repertuarze pubu są warsztaty piwowarskie, skupiające piwowarów domowych, pokazy filmów czeskich, czy występy wokalne i muzyczne. Atrakcją dla gości odwiedzających pub jest plansza z postaciami z czeskiej kreskówki "Krecik", przy której fotografują się goście.

Drugie wyróżnienie od Bractwa

Bractwo zwróciło także uwagę na kompetencje właścicieli, rodzaje piwa, które są podawane, a także czystość baru i szkła, w którym podawane są trunki – nie budziły one zastrzeżenia [czytaj pełne uzasadnienie].

Właściciel pubu Pivaria, Krzysztof Żurawski, został nagrodzony przez Bractwo Piwne po raz drugi. W 2007 roku został kawalerem Medalu Złotych Chmiel Bractwa Piwnego.

Jest duma z tego wyróżnienia! Przyznam, że jak dotąd jestem jedyną osobą wyróżnioną przez Bractwo Piwne, która dwukrotnie dostała nagrodę. Każde z tych wyróżnień dotyczy zupełnie innej działalności: Złoty Chmiel przyznano mi za popularyzację wiedzy dotyczącej historii piwowarstwa, a tytuł Gospoda Roku za profesjonalne prowadzenie lokalu, konkretnie piwiarni. Oczywiście każde z nich cieszy! A przy okazji: nie jest to moje jedyne wyróżnienie. Kilka lat temu ówczesny minister kultury nadał mi tytuł Zasłużony Działacz Kultury. Często żartuję, że jestem chyba jedynym „bufetowym” w województwie zachodniopomorskim, który ma tytuł zasłużonego działacza kultury – mówi Krzysztof Żurawski, właściciel wyróżnionego pubu.

Piwa całego świata

Czego napijemy się w Gospodzie roku 2012? Przede wszystkim piwa czeskiego, ale jak czytamy na stronie pubu, „to tak jakbyśmy mieli wszystkie piwa świata w jednym miejscu”.

To bogactwo ma związek z tym, że Czesi produkują piwa różnych typów z legendarnym pilznerem na czele. Od jakiegoś czasu Czesi produkują także piwa, które były domeną, dla innych kultur piwnych, np. piwa pszeniczne, piwa typu witt, a ostatnio także zaczęli produkować cydry i wiele, wiele innych – i to miałem na myśli, pisząc, że to tak jakbyśmy w jednym miejscu spotkali mnogość stylów i gatunków. - tłumaczy Krzysztof Żurawski.

Pivaria to pub mieszczący się na Pogodnie. Wewnątrz lokalu znajduje się sześć nalewaków, z których podawane są różnego rodzaju piwa: od pszenicznych przez stouty do lagerów. Okazjonalnie lane są tam także piwa sezonowe. Oprócz piwa beczkowego pub ma w swej ofercie wiele piw butelkowych.

W pubie wprowadziłem tak zwaną czwartą pipę. „Pipa” to określenie piwnego nalewaka, potocznie zwanego „kijem”. Lejemy zeń piwa jednostkowe i to często z niszowych nawet w Czechach browarów. Dla konesera jest to w zasadzie jedyna okazja, by spróbować czegoś takiego. No, oczywiście, można pojechać do Czech i tam poszukać – ale trzeba wiedzieć gdzie... - mówi Krzysztof Żurawski – Przyznam, że w wielu czeskich browarach byłem osobiście i na miejscu sprawdzam jakość tamtejszych piw.

O Bractwie Piwnym

Bractwo Piwne – Towarzystwo Promocji Kultury Piwa jest ogólnopolską organizacją konsumentów piwa i jedynym reprezentantem Polski w Europejskiej Unii Konsumentów Piwa. We wcześniejszych edycjach w konkursie na Gospodę Roku były wyróżniane m.in. lokale z Krakowa, Częstochowy i Zgierza.