Pięć dni, dziesięć winnic z naszego regionu, znakomite trunki, smakowite degustacje, a nawet gra w tenisa i warsztaty malarskie – to część atrakcji zaplanowana w ramach pierwszych Letnich Dionizji Pomorza Zachodniego. Winnice zapraszają mieszkańców od 11 do 15 sierpnia.

Winnice coraz popularniejszym celem wycieczek

Trzy odsłony Festiwalu Wina pokazały, że mieszkańcy Szczecina i regionu doceniają regionalne trunki z winogron. Teraz przyszedł czas na pokazanie, jak dokładnie wyglądają miejsca, w których one powstają. Weekend Otwartych Winnic – Letnie Dionizje Pomorza Zachodniego to nowa inicjatywa Stowarzyszenia Winnice Pomorza Zachodniego. Winiarskie pikniki w aż dziesięciu lokalizacjach zaplanowane są od 11 do 15 sierpnia.

– Zachodniopomorskie winnice oferują prawdziwe bogactwo smaków. I są coraz ważniejszą częścią lokalnej gospodarki – mówi marszałek województwa zachodniopomorskiego Olgierd Geblewicz. – Winnice są również atrakcjami turystycznymi. Zlokalizowane w miejscach z wyjątkowym klimatem i pięknie urządzone są coraz popularniejszym celem wycieczek. Weekendowe pikniki z winiarzami to świetny pomysł.

– Odwiedzający winnice będą mogli pospacerować między krzakami winorośli, zobaczyć, gdzie dokładnie powstaje wino i posłuchać, jak jest ono tworzone. Oczywiście nie zabraknie degustacji, czegoś na ząb i dobrej zabawy – zapowiada Marta Sidorkiewicz, sekretarz Stowarzyszenia Winnice Pomorza Zachodniego.

Zwiedzania i degustacje to tylko przedsmak atrakcji

Udział w wydarzeniu weźmie 10 regionalnych winnic: Winnica Bekasiak, Winnica Binowo, Winnica De Lewin, Winnice Kojder, Winnica Korzeń, Winnica Molias, Winnica Pałacu Rajkowo, Winnica Sydonia, Winnica Turnau, Winnica Zodiak. W każdej z nich będzie możliwość samodzielnego spaceru po winnicy, jak również zwiedzania winnicy i winiarni z winiarzem, degustacje wina na miejscu, ale i zakupy na wynos. Wszędzie dostępne będą regionalne specjały – sery, wędliny, pieczywo i inne przekąski. Dodatkowo winnice przygotują też strefę wypoczynkową dla gości.

Letnie Dionizje Pomorza Zachodniego to też dodatkowe atrakcje, autorskie pomysły gospodarzy poszczególnych winnic na pokazanie ich wyjątkowości.

Winnica Bekasiak organizuje wędkowanie i grilla. Winnica Binowo zaprasza na ognisko, przysmaki z dziczyzny (oferowane przez zaprzyjaźniony food truck) i pyszne sery marwickie z mleka krowiego, owczego i koziego.

Winnica De Lewin oferuje zwiedzanie w melexie i pyszne ciasto drożdżowe.

Winnica Kojder przygotowuje m.in. warsztaty malowania akwarelami i zaprasza na degustacje win, soków, serów i… pieczonych ślimaków.

W Winnicy Korzeń odwiedzający skosztują pomarańczowych dżemów własnej roboty oraz hiszpańskiej szynki i spróbują swoich sił w tenisie.

W Winnicy Molias na gości czekają miody z własnej pasieki, także miód pitny.

Winnica Rajkowo – do której ze Szczecina dojedzie się autobusem komunikacji miejskiej (243) – zoferuje ekologiczne wina i soki, leżaki, hamaki, ognisko.

W Winnicy Sydonia nie zabraknie włoskich przekąsek i pizzy wypiekanej na miejscu oraz okazji do pogrania w bule, integracji się przy ognisku czy spływu kajakami po rzece Krąpiel.

Winnica Turnau będzie mieć regionalne smakołyki – sery i dania z grilla od lokalnego restauratora. A W Winnicy Zodiak własnoręcznie zakorkujemy butelkę stuletnią korkownicą z Szampanii.

Szczegółowy program: https://www.facebook.com/events/1000985917992613/?active_tab=discussion